O Víně






Spojenou silou vůle jsme náš projekt vyhodnocování pět let starých českých a moravských pinotů dotlačili od ročníku 2003 až k letošnímu testování nula sedmiček. A opět jsme větší počet vzorků rozdělili na "normálnější" Part A a "fajnovější" Part B, jakkoliv je takové rozdělení samozřejmě diskutabilní. Osmého března jsme se sešli nad Part A.








Druhý ročník přehlídky mírně alkoholických jablečných nápojů, v anglofonním světě zvaných cider (vysl. sajdr), francouzsky cidre, španělsky sidra, se opět pod taktovkou Ondry Kopičky (http://www.winepunk.cz/) konal koncem ledna, tentokrát v bistru Kofein Café na pražských Vinohradech a zúčastnilo se jej osm amatérských i profesionálních výrobců.


Akce Vinum Juvenale mě nikdy příliš nelákala. Jednak nejsem příznivcem zcela mladých vín (z minulých let mi přišlo, že oceněná vína moc dlouho v kondici nevydrží), také o akci samotné se toho člověk moc nedozví. Nicméně vzhledem k tomu, že ročník 2011 byl dle vinařů velmi vydařený a mnoho vinařských akcí v této době není, rozhodl jsem se tentokrát akce zúčastnit.

S polosladkými víny Zdeňka Peřiny mám pouze jedinou zkušenost (sladké Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů). Jak hodnotím polosladkou výběrovou Pálavu ročníku 2006, se dozvíte v následující recenzi.

Již delší dobu jsem nebyl celý víkend doma, a tudíž mé zásoby vína spíše narůstaly. Jakmile se naskytla příležitost a čas, na nic jsem nečekal a otevřel si lahev bílého burgundského, kterou jsem ulovil před dvěma lety při mé návštěvě Francie. Leroy je pro mě vždy výzvou a tak jsem s napětím očekával, co najdu pod zátkou.

