O Víně
Poprvé se dostávám k červenému vínu z vinařství Lahofer. Jak hodnotím suchou Frankovku 2007 pozdní sběr se dozvíte v dnešní recenzi.

V únoru mi přišlo zajímavé referovat o: zmínce o rakousko-uherských vínech v druhé půli 19. století, o jedom tipu pro burgundofily.

Templářské sklepy Čejkovice, Vinium Velké Pavlovice, Ravis Rakvice. Vinařství, která na tomto portále úplně nejlepší jméno nemají. Sešla se mi tři jejich vína a jak to dopadlo? Povídání jsem doplnil o dvě poměrně povedená sladká vína z Německa, vyrobená z málo známých odrůd.

Když jsem poprvé zahlédl v Katalogu služeb Veltlínské červené rané 2006, zarazil jsem se u velkého rozptylu lahvové zralosti, neskutečné délce archivace (2008 až 2016) a samozřejmě přívlastku výběr z hroznů, se kterým se u této odrůdy často nesetkáváme. Zda se skutečně jedná o mimořádné víno se dozvíte v následující recenzi.

Na konci ledna se definitivně uzavřela expozice Salonu vín 2010 v Národním vinařském centru ve Valticích. Šlo o zatím poslední ročník, kdy byla vína vybírána dle klíče odrůdového, příští Salon vín již bude zohledňovat původ vín. Zkusím přiblížit svůj dojem, který na mne některá z vín udělala při mých třech návštěvách tohoto ročníku. Předem upozorňuji milovníky suchých vín, že článku dominují ta s vyšším obsahem cukru a je to letos naposledy - po organizačních změnách bude prostor pro polosladká vína podstatně menší.

Velmi záhy po začátku roku se rozjela i „degustační sezona" v brněnských vinotékách. Do Vinné galerie v Lužánkách zavítal po roce prezentovat Víno Marcinčák sommeliér Marek Košťál.

Vinařská obec Vrbovec leží nedaleko rakouských hranic. Najdete zde známé a malebné viniční tratě, jako je Lampelberk, Nad sklepy, Vinná hora, Šác, Waldberg a U sv. Urbana. A právě z poslední jmenované polohy pochází hrozny Rulandského bílého. jak polosladké víno hodnotím, se dozvíte v dnešní recenzi.

Víno, které vám chci přiblížit, jsem si otevřel jen tak, jednoho sobotního odpoledne...

Zajímavý nákup vína z Bordeaux a následné volné srovnání s vínem původem ze Sicílie.

Již podruhé jsem se v pardubickém vinném baru Nálada blíže „podíval“ na poměrně neobvyklá vína z Dobré vinice. Už předem jsem byl hodně zvědavý na úplnou zvláštnost - Oxanu. Ochutnávka byla i díky osobní účasti vinaře zajímavá. A jak jsem hodnotil jednotlivá vína?

V minulosti byly z Vinných sklepů Valtice vysoce hodnocené především půl litrovky Pinotu, který zrál v barikovém sudu. Jak hodnotím suché Rulandské modré 2006 pozdní sběr se dozvíte v dnešní recenzi.

Jestli si někdo vzpomněl na loňský článek a postrádá letošní pokračování, tu ho má, třebas trošku opožděně.

Zvěčnit na našem portále zrovna likérové víno Šaler nebyl vůbec špatný nápad, protože při pohledu na statistiky, se mi tento název neobjevil, tudíž jsme o něm ještě nepsali. Ono těch recenzí zrovna na vína rodiny Špalkovy je celkem poskrovnu a hlavně staršího data, tak se to pokusím trochu napravit.

K vínům z vinařské oblasti Čechy se často nedostávám. Jsem proto moc rád, že se přes kolegy k některým mohu dostat. To byl také případ dnešního Ryzlinku ročníku 2005 z Žernoseckého vinařství.

Jaroslav Klon na svých stránkách vede rok co rok perfektní evidenci koštů na jižní Moravě. Na následující stránce nejdete v tabulce přehledný seznam s odkazem na zdroj informací.

Můj oblíbený producent burgundských vín, Marsannay, ročník 2005... Jak dopadlo toto spojení?

Burgundský pinot z dobrého ročníku a demi lahve.

Rovnoměrné zastoupení žen v politice, poměrné zastoupení menšin v policii, ve filmu... V rámci filosofie rovných příležitostí a s tím související určité pozitivní diskriminace se skloňuje problematika kvót snad ve všech oblastech společenského dění. Je na místě mít kvóty i ve vinařských soutěžích?

Sladký výběr z bobulí Ryzlinku rýnského ročníku 2003 je jedním z mála vín, která František Mádl vyrobil s vysokým zbytkovým cukrem. Zda se mi víno líbilo se dozvíte v dnešní recenzi.

Dne 20. ledna 2011 se uskutečnila další pravidelná degustace Klubu přátel vína v Ústí nad Labem, tentokrát k nám zavítal pan Toman z vinařství Lahofer Dobšice. Dojmy z degustace si můžete přečíst v následujícím článku.
