O Víně



V průběhu dubna jsem prochutnal vína z pěti vinařských zemí. Čtyři byla z ČR a po jednom ze Slovenska, Francie, Chile a Řecka.







Mezinárodní federace novinářů a spisovatelů o víně (FIJEV) vydala na svých interních stránkách vzory degustačních listů spolu s podrobnými instrukcemi k jejich používání. Podepsán je pod tím Richard Pfister, švýcarský novinář a enolog. Jedná se vlastně o variantu na stobodový systém např. dle OIV standardů, ovšem významným způsobem vylepšený. A jelikož vylepšení mi přišla nikoliv jen kosmetická a minimálně teoreticky i zajímavá, rozhodl jsem se pro inspiraci těm, kdo se zabývají hlouběji hodnocením a soutěžemi, o tom přinést zprávu.

Sezóna chřestu je tady! A jaké víno? Pro mě samozřejmě Veltlínské zelené, z mého oblíbeného městečka v Rakousku, Langenlois...

Při poslední návštěvě Itálie, lyžování bylo tím hlavním důvodem, jsme měli tu milou příležitost ochutnat i několikero tamních vín. Jedním z těch, které se nepodařilo udolat na místě, bylo i Roero Arneis od vinařství Vietti. Proto se dostalo na řadu při příležitosti jednoho sobotního oběda až u nás doma.

První dubnový víkend proběhla již tradiční Ochutnávka českých vín pořádaná Petrem Rychtaříkem, tentokrát ovšem nikoliv na náměstí ve Slaném, ale přímo v sídle vinařství v Kvícu.

S výrobky australského vinařství Lindemans se můžete setkat prakticky po celém světě. Vedle nejnižší řady, která v poslední době zaplavila regály hypermarketů, je má vyšší řada označení číslem Binu, které odpovídá jednotlivým odrůdám. Jak hodnotím Bin 50 ročníku 2005, se dozvíte v dnešní recenzi.





