O Víně
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
Mezinárodní federace novinářů a spisovatelů o víně (FIJEV) vydala na svých interních stránkách vzory degustačních listů spolu s podrobnými instrukcemi k jejich používání. Podepsán je pod tím Richard Pfister, švýcarský novinář a enolog. Jedná se vlastně o variantu na stobodový systém např. dle OIV standardů, ovšem významným způsobem vylepšený. A jelikož vylepšení mi přišla nikoliv jen kosmetická a minimálně teoreticky i zajímavá, rozhodl jsem se pro inspiraci těm, kdo se zabývají hlouběji hodnocením a soutěžemi, o tom přinést zprávu.
![](../../custom/img/listseparator.gif)
Sezóna chřestu je tady! A jaké víno? Pro mě samozřejmě Veltlínské zelené, z mého oblíbeného městečka v Rakousku, Langenlois...
![](../../custom/img/listseparator.gif)
Při poslední návštěvě Itálie, lyžování bylo tím hlavním důvodem, jsme měli tu milou příležitost ochutnat i několikero tamních vín. Jedním z těch, které se nepodařilo udolat na místě, bylo i Roero Arneis od vinařství Vietti. Proto se dostalo na řadu při příležitosti jednoho sobotního oběda až u nás doma.
![](../../custom/img/listseparator.gif)
První dubnový víkend proběhla již tradiční Ochutnávka českých vín pořádaná Petrem Rychtaříkem, tentokrát ovšem nikoliv na náměstí ve Slaném, ale přímo v sídle vinařství v Kvícu.
![](../../custom/img/listseparator.gif)
S výrobky australského vinařství Lindemans se můžete setkat prakticky po celém světě. Vedle nejnižší řady, která v poslední době zaplavila regály hypermarketů, je má vyšší řada označení číslem Binu, které odpovídá jednotlivým odrůdám. Jak hodnotím Bin 50 ročníku 2005, se dozvíte v dnešní recenzi.
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
Na další kolo mnohaleté série hledání nejlepších tuzemských pinotů (noir) už ani nemohu říci, jestli jsem se těšil, spíš odevzdaně, pragmaticky a věcně jsem připravil vše potřebné: promailoval nejakceptovatelnější datum, z korespondence a vlastních archivačních dat sestavil menu pinotů ročníku 2006 a rozdělil ho na Part A (pinoty, od nichž se intuitivně nepředpokládá vyšší archivační potenciál) a Part B (honosnější top věci, které bude lépe porovnat mezi sebou na podzim) a sestavil degustační list na jarní slepou degustaci Part A. Jak se veřejně přiznal jeden z našeho uzavřeného kruhu, Akce Pinot mu svými dvaceti a více vzorky dvakrát ročně spolehlivě vzala chuť si mimo tyto dva termíny jakýkoliv pinot doma načít. Fajn, takže své do extrému vyhnané pinotfilství a pinotsběratelství splácíme jakousi „nemocí z povolání" - pinotfobií? Musím říci, že i já celou akci beru spíše jako pracovně-badatelský úkol a poslední zbytky entuziasmu sbírám těsně před akcí, abych vyexcitoval statečné kolegy, ovšem když mne ráno dostihne první drsná vlna kocoviny, vážně uvažuji, jestli jsme tenhle projekt vzali za správný konec.
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
![](../../custom/img/listseparator.gif)
V úterý 19. dubna 2011 máte možnost ochutnat zajímavá vína z Vinařství Leoše Horáka.
![](../../custom/img/listseparator.gif)