O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 22.10.2010 14:56:10 |
Od: | J.Z. |
E-mail: | jan.zaborsky@hop.sk |
Myslím si, že hovoríte o jednoduchom závese. Vysoké vedenie na 1 drôte. U nás sa používa dosť. Určite to nie je to najlepšie vedenie. Ale to koľko máte cukornatosť a kyseliny závisí aj od iných faktorov. Hlavne preťaženie krov, zelené práce atď. Takže to, aké máte niektoré parametre ako cukornatosť a kyseliny závisí aj od iných parametrov ako len vedenie. A zrovná a u nás v družstve majú malé cukornatosti a vysoké kyseliny. Ale nie kvôli vysokému vedenie (jednoduchý záves), ale preto, lebo sú to kok... a druhý kok... z Topolčianok a kade tade to od nich kupujú. Ko...mus je vážna infekcia. | |
Datum: | 20.10.2010 10:32:50 |
Od: | p.j. |
E-mail: | pjelen@barrandov.cz |
No, moderní na Slovensku a možná tam, kde někdo šířil Moserovy myšlenky. Určitě nikde, kde dělají světově proslulá vína. A "neztrácí kysleliny" - to je dobrý eufemismus :-) Můžu tady zveřejnit dobové tabulky, jaké cukernatosti a obsahy kyselin jsme tehdy "za vysokáče" dosahovali. | |
Datum: | 20.10.2010 09:37:11 |
Od: | Moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
"Kdo si ještě pamatuje na vysoká vedení" - já jo ;o)) Je to dost běžné vedení v oblastech s velkým teplem a suchem - réva tam tolik neroste, nepotřebuje tolik zelených prací a trochu vzdálena od rozpálené země, neztrácí tolik kyseliny. Pokud jste za vysoké vedení ochotní považovat i závěs s jediným drátem ve výšce okolo 2m, už na středním slovensku je považují za docela moderní a populární vedení. Ale samozřejmě - pokud tady chcete draze prodávat, není od veci se révě trochu poklonit. | |
Datum: | 15.10.2010 09:00:32 |
Od: | J.Č. / Jižní svah |
E-mail: | cerovsky@jizni-svah.cz |
K tématu hodnocení vína a srovnávání těch našich se zahraničím jsem si vyslechl několik povedených poznámek od Masters of Wine na letošním Vinaři roku - http://www.jizni-svah.cz/2010/08/vinar-roku-2010-s-mistry-vina.html. Velmi podnětné to bylo. Jinak díky za velmi povedený článek. Ten obzor si musím pořídit, respektive časopis znovu předplatit. | |
Datum: | 15.10.2010 08:32:22 |
Od: | Zdeněk Málek |
E-mail: | zdenek.malek@sattnet.cz |
Dobrý den. Velice Vám děkuji za (konečně!!!) soudný článek ohledně filosofie hodnocení kvality vína a věci s tím spojené. Vím, že moje vyjádření může být chápáno jako účelové, neboť jsem dovozcem francouzského vína (Provence), ale Vaše názory sdílím. Rozhodně nejsem ani katem vín moravských, ani nekritickým zbožňovatelem vín z Francie, ale to často prostoduché "točení žárovkou", doprovázené extatickými výkřiky "bíuvé a rudé", bez hlubší znalosti problematiky, mi přijde nešťastné, a v konečném důsledku i škodlivé právě našim vínům. Ohledně "hodnocení" vín na zdejším webu a v některých příspěvcích, byť jakkoli subjektivnímu, se nebudu vyjadřovat vůbec. Snad jen jediná poznámka - existuje ocet a stobodové víno, abych mohl hodnotit jakékoli víno, potřebuji znát obě krajnosti. Pokud je neznám, a přesto směle přiděluji body, je někde problém. Dříve, tak tři roky zpět, jsem si na tomto webu rád četl. Dneska už jen zřídka kdy. Tečka. Přeji pěkný den a dobré víno. | |