O Víně
Několik docela zajímavých vín domácích i zahraničních z různých zemí: chorvatský Postup, gruzínské Tsinandali, naše Pálava či Neuburské a jiná. V listopadu jsem ze sklípku vylovil vesměs zajímavější vína. Některá překvapila příjemně, jiná trochu méně. Ostatně posuďte sami.

Tentokrát trochu obsáhlejší povídání o pardubické ochutnávce vín Petra Skoupila z Velkých Bílovic. Byla tu představena i část vín z jeho vítězné kolekce ze soutěže Vinař roku.

Vinařských akcí je v Rakousku tolik, že bylo velice obtížné si koncem srpna něco z bohaté nabídky vybrat. Nakonec v „naší výběrové" komisi vyhrály nedaleké vinařské slavnosti v Röschitz pořádané místními vinaři již po mnoho let. Jeli jsme a naprosto nelitovali. Naopak, byli jsme příjemně naladěni nejenom prefektní organizací, přístupem jednotlivých vinařů, ale především moc dobrými víny.

Objevování Španělska, zejména pak oblasti Bierzo a Toro skrze jejich vína je obsahem dnešního článku.

Neodolal jsem a přihlásil jsem se na akci Devatenáct vín s pěti korunkami. Jak vypadala přehlídka nejlepších vín z třetího dílu Malé encyklopedie českých a moravských vín?

Název dnešního článku působí trochu rozpačitě, ovšem má své opodstatnění. Předně nehledejte za vystřízlivěním nějaké mé osobní stavy po noční pijatice :-). Jedná se samozřejmě o stav mé mysli, která byla plná dojmů a poznatků z řádky ochutnaných letošních mladých vín a chce je „vykřičet" na stránky našeho portálu. Jaká tedy byla svatomartinská vína různých vinařství? Odpověď naleznete v dnešním článku.

Stručné seznámení s historií i současností jednoho zjímavého sladkého vína z východní Evropy, které si už stačilo i u nás najít dost příznivců.

Avizo o tomto důležitém rendez-vous všech eno-gastrofilů a obzvlášť burgundomilců zaslala Helena Baker, která sem každoročně z Prahy organizuje vinařskou exkurzi. Přečtěte si historii i důležitá aktuální info v dnešním článku.

Geologie a víno - to jde docela dohromady. Proto podnikáme s mými polskými kolegy-geology Andrzejem a Bertou - cesty za geologickými zvláštnostmi i vínem. Tentokrát jsme se vypravili na sever Maďarska, do regionu Egeru a pohoří Mátra. Pár poznatků z cesty nabízíme v dnešním článku.

Dnes vám nabídneme ještě jeden pohled na akci s italskými delikatesami, která se uskutečnila 4. listopadu 2008 v Praze.

Dnešní report se týká prezentace tradiční gastronomie regionu Emilia-Romagna, která se uskutečnila 4. listopadu 2008 v Praze.

Poslední dobou degustace ani tak nevyhledávám, jako spíše seškrtávám razantně jen na ty, které nelze vynechat. Těžko si i tak udržet pemanentní natěšení a nechat se neustále překvapovat. Někdy se však zadaří velké natěšení a ještě příjemné překvapení navrch. Jako třeba na téhle degustaci, kterou pořádal prestižní dovozce Domaine R&W v pražské restauraci Le Pavillon 2. prosince 2008.

Dnes začnu otázkou Vína bez síry. Jde to vůbec? Opět mě štěstěna dopřála a nachomejtl jsem se k privátní degustaci několika zvláštních vín. Tři z nich neobsahovala žádnou síru. Zajímavá zkušenost a hezké téma.


Vinařství Volařík asi ještě neznáte a předem vám řeknu, je to chyba! Ani já jsem je neznal, ale už jsem tu chybu napravil, díky degustaci, kterou pořádala vinotéka Za divadlem, ve Žďáře nad Sázavou 12. listopadu 2008 ve vinotéce Za divadlem.


Krátké přiblížení zajímavého moldavského vinařství Chateau Vartely a kromě toho ještě dvou vín z méně známých balkánských odrůd - Feteasca neagra a Rubín.

S dalším rokem je tu další ochutnávka vín ZD Sedlec. Dopředu vám povím, že se jim zase povedla, ale pojďte se podívat podrobněji.

Podzim přináší spoustu nádherných ochutnávek vína i zajímavých lahůdek. Doba koštování vín ve stoje, s okoralým chlebem a nejlevnějším, gumovým eidamem snad již pominula. Velmi rád navštěvuji představení francouzských gastronomických firem, která mají vysokou úroveň a skvělou návštěvnost podobně naladěných labužníků i obchodníků.

Prvního listopadu se konal třetí ročník Velkého podzimního koštu vín v Praze. Zajímá-li vás, jak dopadla a nakolik svým slibům dostála ambiciózní akce z pohledu nadšeného laika a laického nadšence, přečtěte si dnešní článek.
