O Víně
Znáte Vinařství Jana Plačka z Moravských Bránic? Ne? Tak si přečtěte o lednové ochutnávce jeho vín v Praze. Ano? Tak si přečtěte, jak mi vína chutnala a ne/souhlaste se mnou.

V druhé polovině prosince 2008 jsem našel ve schránce na dopisy malou kartičku nadepsanou Pozvánka na Setkání přátel vín v Prosiměřicích.



Tak jako se snažím nashromáždit výsledky soutěží splňující podmínky Ministerstva zemědělství za rok 2008, tak už začínám střádat i výsledky soutěží 2009.

Trochu nesourodá sbírka vín, na která jsem v poslední době narazil: alsaský Edelzwicker, Tokaj, CM moravské zemské od Hrabala aj.

Podařilo se mi získat další oficiální výsledky soutěží v roce 2008, které najdete v dnešním článku.



Malé zamyšlení nad zvláštním typem vína, které je v Rusku a v dalších postsovětských zemích označováno jako Portvejn.


V nedávném vánočním čase, kdy většina z nás podniká i přijímá spoustu návštěv, jsme uskutečnili jedno příjemné a dlouho plánované setkání. Tak vznikla česko-novozélandská sauvignová bitva.



Dnešní článek se týká spolupráce mezi italskými automobilovými koncerny a vinaři.


Stručná aktualita o dopadech současného konfliktu na Blízkém východě na izraelské vinařství je obsahem dnešního článku.

Degustaci může neuvěřitelně oživit prvek hry. Hravé je už to, pod jakým klíčem se snažíte do své soukromé degustace vína vybrat. A když už nemáte neomezené možnosti výběru, snažíte se aspoň najít mezi adepty nějaké společné jmenovatele, vazby, posloupnosti, gradaci. Ty potom zkoušíte potvrdit při ochutnávání. Někdy je ale přání motorem (auto)sugesce. Zkuste u lahví jejich obalením zastřít jejich rodné listy, uvidíte, jak pevný základ mají vaše teze a teorie, jak neohrabaná je schopnost spojovat vše do souvislostí.

Povídání o dvou zajímavých vínech z Chateau Bel Éveque, patřícího populárnímu francouzskému herci Pierru Richardovi. Obě mohou nabídnout rozhodně více než jen jméno a tvář slavného komika.

Před Vánocemi jsme byli už podruhé pojíst, popít a přenocovat v jednom sympatickém krkonošském penzionu a vzpomněla jsem si na milaskův článek „Proč si v restauraci víno (obvykle) nedám?" z loňského srpna a především na komentáře pod tímto článkem volající po tipech na restaurace, kde objednat si lahev vína přece jen není science fiction. Takže tady jeden je.
