O Víně
Stručné seznámení s historií i současností jednoho zjímavého sladkého vína z východní Evropy, které si už stačilo i u nás najít dost příznivců.
Avizo o tomto důležitém rendez-vous všech eno-gastrofilů a obzvlášť burgundomilců zaslala Helena Baker, která sem každoročně z Prahy organizuje vinařskou exkurzi. Přečtěte si historii i důležitá aktuální info v dnešním článku.
Geologie a víno - to jde docela dohromady. Proto podnikáme s mými polskými kolegy-geology Andrzejem a Bertou - cesty za geologickými zvláštnostmi i vínem. Tentokrát jsme se vypravili na sever Maďarska, do regionu Egeru a pohoří Mátra. Pár poznatků z cesty nabízíme v dnešním článku.
Dnes vám nabídneme ještě jeden pohled na akci s italskými delikatesami, která se uskutečnila 4. listopadu 2008 v Praze.
Dnešní report se týká prezentace tradiční gastronomie regionu Emilia-Romagna, která se uskutečnila 4. listopadu 2008 v Praze.
Poslední dobou degustace ani tak nevyhledávám, jako spíše seškrtávám razantně jen na ty, které nelze vynechat. Těžko si i tak udržet pemanentní natěšení a nechat se neustále překvapovat. Někdy se však zadaří velké natěšení a ještě příjemné překvapení navrch. Jako třeba na téhle degustaci, kterou pořádal prestižní dovozce Domaine R&W v pražské restauraci Le Pavillon 2. prosince 2008.
Dnes začnu otázkou Vína bez síry. Jde to vůbec? Opět mě štěstěna dopřála a nachomejtl jsem se k privátní degustaci několika zvláštních vín. Tři z nich neobsahovala žádnou síru. Zajímavá zkušenost a hezké téma.
Vinařství Volařík asi ještě neznáte a předem vám řeknu, je to chyba! Ani já jsem je neznal, ale už jsem tu chybu napravil, díky degustaci, kterou pořádala vinotéka Za divadlem, ve Žďáře nad Sázavou 12. listopadu 2008 ve vinotéce Za divadlem.
Krátké přiblížení zajímavého moldavského vinařství Chateau Vartely a kromě toho ještě dvou vín z méně známých balkánských odrůd - Feteasca neagra a Rubín.
S dalším rokem je tu další ochutnávka vín ZD Sedlec. Dopředu vám povím, že se jim zase povedla, ale pojďte se podívat podrobněji.
Podzim přináší spoustu nádherných ochutnávek vína i zajímavých lahůdek. Doba koštování vín ve stoje, s okoralým chlebem a nejlevnějším, gumovým eidamem snad již pominula. Velmi rád navštěvuji představení francouzských gastronomických firem, která mají vysokou úroveň a skvělou návštěvnost podobně naladěných labužníků i obchodníků.
Prvního listopadu se konal třetí ročník Velkého podzimního koštu vín v Praze. Zajímá-li vás, jak dopadla a nakolik svým slibům dostála ambiciózní akce z pohledu nadšeného laika a laického nadšence, přečtěte si dnešní článek.
V tento podzimní čas, kdy většina z nás ochutnává a připíjí svatomartinskými víny, mne nevyjímaje, bych rád přispěl článkem do „mega" projektů domácích širších degustací, tedy těch, kdy je někdo z nás ochoten obětovat prostředky i vína na otevření a zhodnocení více než tří vzorků. A co bychom neudělali pro vlastní poznání a zejména pro vás, věrné čtenáře. Pokud se chcete seznámit s průřezem osmi vín jedné odrůdy, ze sedmi vinařství, nahlédněte do článku.
Tradice Svatomartinského vína se jak se zdá vžila a myslím, že je to dobře. Každý ji ale slaví trochu jinak a mne zajímá jak a tak jsem taky jednu akci navštívil. Tentokrát jsem se byl podívat v Blízkově, na Českomoravské vysočině.
Hodnocení sedmi vín, která trochu vybízela ke srovnáním. Z domácích dvě Rulandská bílá, ze zahraničních jedno portské, dvě červená z portugalské oblasti Dão a Vermentina z Korsiky a Sardinie.
Ten čas ale letí! Je tu opět 11. listopadu, den svatého Martina. A jak praví lidová moudrost, svatý Martin by měl přijet na bílém koni. Ale kdepak sníh na Znojemsku!


