O Víně

Akce Sky Europe za cenu letenek 19 € včetně poplatků mne po loňském fiasku (čtěte zde: http://www.czechtravelpress.cz/28-na-evropskem-nebi-zatazeno.html) nedávno opět zlákala vydat se na cestu s touto společností, tentokrát do Bari. Možná to bylo částečně ze soucitu v případě, že společnost Sky Europe (které v současné době ekonomické krize nezbývají než čtyři letadla) půjde tzv. do kopru (boží mlýny snad opravdu melou...) a z nízkonákladových leteckých společností s mnoha atraktivními destinacemi zůstane na trhu pouze žralok Michael O'Leary se svým Ryanair, jenž je ještě nemilosrdnější než Jason Bitter a jeho Sky Europe... A to by byla škoda. Dalším ovlivňujícím faktorem byl fakt, že průměrná teplota v únoru se v okolí Bari a Brindisi pohybuje mezi 8-17 °C a není neobvyklé, že dosáhne i přes 20 ºC. Báječná regionální gastronomie s excelentními víny, spolu s pozváním hraběte Piernicoly Leone de Castris z akce Vino V.I.P. v Cortině d'Ampezzo (čtěte zde: http://www.thepraguepost.com/articles/2007/10/03/where-eagles-dare.php ) navštívit jeho slavné vinařství v DOC Salice Salentino na samotné „patě" mapy Itálie pak už jen umocnily moje rozhodnutí oslavit svátek svatého Valentýna a prodloužený víkend ve slunné a teplé Apulii. Více v první části článku, které bude mít své pokračování.

Poslední dobou jsem si všiml, že klišé o tom, že vína z Bordeaux jsou příliš pyšná, snobská, přepychová, luxusní je opakováno až příliš často. Obyčejně lidmi, jejichž zkušenost s touto oblastí je spíš náhodná a ojedinělá. Je to jen jedno z řady mnoha zjednodušení, máte-li možnost porovnávat, najdete, že vína z této oblasti mají mnoho dalších tváří a přesto, že pojem terroiru je tam vnímán z principu odlišně než třeba v Burgundsku, rodí se i zde vína neokázale originální a nezaměnitelná, i když rozpoznání toho často vyžaduje být naladěn na stejné vlně. Naladit i vás na stejnou vlnu se pokusí dnešní článek.


Medaile za vína udělují členové porot s degustátorským certifikátem. Jsou ale pochybnosti, jestli získané medaile jsou zasloužené nebo zda porotci mají potřebné praktické zkušenosti. Také vychvalování průměrných vín v komerčních časopisech zdá se placené, tedy neobjektivní; nezávislý časopis ale nemáme. Politická cenzura neexistuje, jenom komerční. Je horší?

V druhé polovině února jsem navštívil pravidelným čtenářům známá vinařství pana Hrabkovského z Velkých Žernosek a pana Vondráka z Mělníka. Pochopitelně mě zajímalo, co je u nich nového.

Dnes bych rád představil tři různá vína, různých vinařů, který však mají něco společného. Kromě toho, že jsme je degustovali v jeden den a byla výborná, mě u všech vzorků postihl již několikrát zmiňovaný faktor" X". Jmenovitě jde o Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr vinaře Michala Robka z Blatnice pod Svatým Antonínkem, Ryzlink rýnský 2007 výběr z hroznů (botritický sběr) vinařství Beneš, Hrušky a Tramín červený 2007 výběr z bobulí Milana Sůkala z Nového Poddvorova. Vše o tom, jak a proč, najdete v dnešním článku.

Nové trendy v balení vína ve světě. Pozvolný ústup láhve ze slávy. Karton - pokrok nebo cesta do pekel?

Čtvrtého ročníku Putování po Dobšických sklípcích se letos zúčastnilo asi 700 lidí. Mezi nimi i já. Jaké to bylo? Koho to zajímá, nechť si přečte dnešní článek.


Reportáž z ochutnávky vín bulharských vinařství Edoardo Miroglio a Damianitza v hotelu Bujnoch v Přelouči, je obsahem dnešního článku.

Kratinká informace o víně Blue Monster, které je dodáváno pro Microsoft a jeho zákazníky.


Že s vlastnictvím čehokoli bývají kromě radostí i starosti, vypovídá, mimo jiné, i toto úsměvné rčení: „Šťasten je ten, kdo nic nemá, nestará se zač to prodá." V následující črtě nepůjde ani o štěstí vázané na majetek, ani o prodej, ale ani o někoho, kdo nic nemá. Jde jen o jakýsi záznam události, které nám předkládá život a jako by z rozmaru nás zkoušel, jak se s tím vypořádáme. Nechť je zcela na vás, zda si budete chtít položit otázku a i na ni odpovědět, kdo je/může být šťasten.

Pravidelné pondělní ochutnávky ve vinném sklepě Monarch jsou mírně vzdělávací. Přítomní vinaři si volně během degustace povídají o zajímavostech, novinkách, technologiích výroby, schopnostech a vhodnosti archivace vína, a publicista Zdeněk Reimann doplňuje informacemi nebo příhodami ze světa. Degustace provází výběr nejlepších švýcarských sýrů, které strouháme, zapékáme, opékáme, rozpouštíme i rožníme; fondue jsou oblíbené. Italské a francouzské uzeniny jsou specialitou. Zvlášť dobrý chléb pochází od geniálního soukromého pekaře pana Vondráčka od vedle.

Malá ochutnávka dvou zajímavých odrůd, které si v poslední době získaly hodně příznivců.

Syslení moravských pinotů, přesněji spíš Rulandských modrých, jako choroba zachvátilo můj archiv. Tato odrůda vytlačuje z polic už i ryzlinky. Jednou ročně tedy dělám úklid a pětileté musí z kola ven. Ukázat, co s nimi ležení udělalo. Do krásy či do zmaru? Stává se z toho tradice, které asi každý z účastníků říká jinak. Já to letos nazval: Akce Piňot 2004.

Co přinesl rok 2008 aneb jak naše vína dobývají svět, je obsahem dnešního článku.


Několik zajímavých reklamních fotografií jednoho argentinského vinařství, kde jakýsi džin z lahve ukazuje názorně, jakou vůni bychom od daného vína měli očekávat.
