O Víně
Obdrželi jsem zajímavé informace včetně fotografiií, které se týkají lisování slámového vína ze Sonberku, které proběhlo 10. března 2009.
Zdravím všechny milce vína a po čase přináším zase pár postřehů z pohodových prosincových a lednových ochutnávek.
Jak je to, když kniha se prodá svým názvem... který pak ale jen vyvolá a nenaplní očekávání? Modelovým příkladem je kniha James E. Wilson: Terroir, která vlastně o terroiru jen mluví, ale příliš ho neosvětluje.
Minule jsem popsala své vlastní dojmy z návštěvy tohoto regionu. Nyní si v druhé části řekneme o Apulii něco všeobecněji, zejména o jejich vínech, vinařstvích a gastronomii. A pokud jsem vás na vína z jižní Itálie trochu nalákala, tak vězte, že vinařství Angelo Rocca je zastoupené v České republice firmou Víno Salivar z České Třebové.
Akce Sky Europe za cenu letenek 19 € včetně poplatků mne po loňském fiasku (čtěte zde: http://www.czechtravelpress.cz/28-na-evropskem-nebi-zatazeno.html) nedávno opět zlákala vydat se na cestu s touto společností, tentokrát do Bari. Možná to bylo částečně ze soucitu v případě, že společnost Sky Europe (které v současné době ekonomické krize nezbývají než čtyři letadla) půjde tzv. do kopru (boží mlýny snad opravdu melou...) a z nízkonákladových leteckých společností s mnoha atraktivními destinacemi zůstane na trhu pouze žralok Michael O'Leary se svým Ryanair, jenž je ještě nemilosrdnější než Jason Bitter a jeho Sky Europe... A to by byla škoda. Dalším ovlivňujícím faktorem byl fakt, že průměrná teplota v únoru se v okolí Bari a Brindisi pohybuje mezi 8-17 °C a není neobvyklé, že dosáhne i přes 20 ºC. Báječná regionální gastronomie s excelentními víny, spolu s pozváním hraběte Piernicoly Leone de Castris z akce Vino V.I.P. v Cortině d'Ampezzo (čtěte zde: http://www.thepraguepost.com/articles/2007/10/03/where-eagles-dare.php ) navštívit jeho slavné vinařství v DOC Salice Salentino na samotné „patě" mapy Itálie pak už jen umocnily moje rozhodnutí oslavit svátek svatého Valentýna a prodloužený víkend ve slunné a teplé Apulii. Více v první části článku, které bude mít své pokračování.
Poslední dobou jsem si všiml, že klišé o tom, že vína z Bordeaux jsou příliš pyšná, snobská, přepychová, luxusní je opakováno až příliš často. Obyčejně lidmi, jejichž zkušenost s touto oblastí je spíš náhodná a ojedinělá. Je to jen jedno z řady mnoha zjednodušení, máte-li možnost porovnávat, najdete, že vína z této oblasti mají mnoho dalších tváří a přesto, že pojem terroiru je tam vnímán z principu odlišně než třeba v Burgundsku, rodí se i zde vína neokázale originální a nezaměnitelná, i když rozpoznání toho často vyžaduje být naladěn na stejné vlně. Naladit i vás na stejnou vlnu se pokusí dnešní článek.
Medaile za vína udělují členové porot s degustátorským certifikátem. Jsou ale pochybnosti, jestli získané medaile jsou zasloužené nebo zda porotci mají potřebné praktické zkušenosti. Také vychvalování průměrných vín v komerčních časopisech zdá se placené, tedy neobjektivní; nezávislý časopis ale nemáme. Politická cenzura neexistuje, jenom komerční. Je horší?
V druhé polovině února jsem navštívil pravidelným čtenářům známá vinařství pana Hrabkovského z Velkých Žernosek a pana Vondráka z Mělníka. Pochopitelně mě zajímalo, co je u nich nového.
Dnes bych rád představil tři různá vína, různých vinařů, který však mají něco společného. Kromě toho, že jsme je degustovali v jeden den a byla výborná, mě u všech vzorků postihl již několikrát zmiňovaný faktor" X". Jmenovitě jde o Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr vinaře Michala Robka z Blatnice pod Svatým Antonínkem, Ryzlink rýnský 2007 výběr z hroznů (botritický sběr) vinařství Beneš, Hrušky a Tramín červený 2007 výběr z bobulí Milana Sůkala z Nového Poddvorova. Vše o tom, jak a proč, najdete v dnešním článku.
Nové trendy v balení vína ve světě. Pozvolný ústup láhve ze slávy. Karton - pokrok nebo cesta do pekel?
Čtvrtého ročníku Putování po Dobšických sklípcích se letos zúčastnilo asi 700 lidí. Mezi nimi i já. Jaké to bylo? Koho to zajímá, nechť si přečte dnešní článek.
Reportáž z ochutnávky vín bulharských vinařství Edoardo Miroglio a Damianitza v hotelu Bujnoch v Přelouči, je obsahem dnešního článku.
Kratinká informace o víně Blue Monster, které je dodáváno pro Microsoft a jeho zákazníky.


