O Víně

14.01.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.01.2013 07:00

Hodnocení francouzských vín prodávaných v Lidlu - část I.

Akce Lidlu zaměřená na francouzská vína, kterou loni viditelně a masivně propagoval Marek Vašut, se po říjnových problémech dočkala prosincové reprízy. Nakoupil jsem 13 lahví, na které se postupně podívám ve třech po sobě jdoucích pondělcích.

Nejprve jsem měl nutkání zveřejnit jeden článek pod názvem "Vše co jste chtěli vědět o francouzských vínech prodávaných v akci Lidlu, ale báli jste se zeptat", ale protože šlo o větší množství lahví, rozhodl jsem se pro postupné zveřejnění jsem. Dnes se dozvíte, jak hodnotím první várku vín. V říjnu jste se mohli dozvědět zkušenosti milaska v článku Blbá reklama aneb Jak (ne)nakupovat vína v Lidlu.

Než jsme se vydal do Lidlu, prošel jsem si na webových stránkách nabídku. Určil jsem si dvě základní kritéria. První kritérium se týkalo maximální ceny. Limitem byla částka 169,- Kč. Druhým pak ročník, respektivě pravidlo, čím starší víno, tím lépe. Jak se můžete přesvědčit níže a v dalších pokračováních tohoto tématu, úmyslně jsem se orientoval spíše na "střední až nižší třídu" této prosincové nabídky. Kdo měl zájem a peníze mohl si vybrat i lahev Grand Cru Classé Saint-Emillion ročníku 2008 za 999,- Kč. Než se pustím do vlastního hodnocení chci ještě poznamenat, že jsem neměl žádný předsudek ohledně této akce, podobně jako mi nevadí samotný Lidl.

1. Premiéres Côtes de Bordeaux 2006 Appellation Premiéres Côtes de Bordeaux Contrôlée (AOC) - Château Jourdan, Francie

Cena 129,- Kč (0,75 L), alkohol 13,0 % obj. Slušná adjustáž a velmi kvalitní plný korek délky 45 mm s potiskem apelace. Jedná se u kupáž odrůdy: Cabernet Franc x Merlot x Cabernet Sauvignon. V případě vinařské podoblasti Premiéres Côtes de Bordeaux, přebírám následující text z encyklopedie p.j.: Celkem 37 obcí, které mají právo připojit své jméno k označení Premières Côtes de Bordeaux. Šedesátikilometrový kopcovitý pás na protějším břehu než Graves, tedy od Bordeaux po Langon. Jižní polovina může u sladkých výběrových vín používat název "Cadillac". Jílovitá půda je plná vápencového štěrku. Zdejší červená jsou osobitá a lepší kvality než základní Bordeaux AOC. Měla by se vypít v rozmezí 4 až 8 roků.

Barva je purpurově červená a má střední intenzitu. Vůně je jemná a nabízí kořenito-dřevité odstíny, které přechází do kompotového ovoce (třešně) a rybízové marmelády. V chuti jsou stále výrazná třísla a pikantní kyselinka. Vůbec bych se nedivil, pokud prošlo školením v dubu. Nepřijde mi, že jde o 6 let staré víno, odhadoval bych mladší ročník. Archivační potenciál po dnešní zkušenosti odhaduji minimálně do roku 2015. Víno je vhodné před konzumací dekantovat. Můžete ho podávat ke specialitám na grilu, hovězímu masu a jehněčím žebrům při teplotě kolem 18 °C. A jak vidím finální resumé? Je to docela robustní a našlapané červené víno, které je za 129,- Kč naprosto pohodové a nekomplikované pití, velice doporučuji. Jak jsem se mohl během několika dnů přesvědčit, byla to jedna z těch nejlepších lahví. Nedalo mi to a postupně v lednu nakoupil 3 lahve pro běžné pití.

2. Cadillac Côtes de Bordeaux 2009 Appellation Cadillac Côtes de Bordeaux Contrôlée (AOC) - Château Haut Morin, Francie

Cena 119,- Kč (0,75 L), alkohol 14,0 % obj. Na rozdíl od prvního vína je použitá plastová zátka délky 45 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je klasická na francouzské poměry a prodej v supermarketech. V případě vinařské podoblasti Cadillac Côtes de Bordeaux, přebírám následující text z encyklopedie p.j.: Celkem 21 obcí. Nedá se mluvit o méně či více významných. Terroir oblasti na protějším břehu od Graves, Sauternes a Barsacu by umožňoval výrobu mnohem lepších sladkých výběrových vín, ale oblast nemá takové jméno, aby se to vyplatilo. Spíše než botrytické výběry jsou hrozny v nejlepším případě zhrozinkovatělé (tzv. "passerilage").

Barva je višňově červená a má velmi dobrou intenzitu. Vůně je poněkud komplikovaná. Jsou zde dřevito-ovocité tóny, ale velmi těžko je identifikuji. V chuti je vysoký obsah alkoholu a výrazná třísla, které se rozprostřou v dozvuku. V závěru vystoupí sušené švestky, nasládlý ocásek a pikantní kyselinka. Archivaci nejenom doporučuji, ale měla by být nutností. Víno bych nechal minimálně rok nazrávat na lahvi. Lahvovou zralost odhaduji v roce 2015, kdy se může vysoký obsah alkoholu zkrotit, třísla zjemnit a zlepšit celková harmonie. Víno můžete podávat k masovým pokrmům, například vepřové krkovici na grilu, případně k tvrdým horským sýrům, při teplotě kolem 18 °C. I tato lahev není žádná tragédie a v ceně 119,- Kč doporučuji.

3. Château Saint-Christoly 2006 Appellation Médoc Contrôlée (AOC) - Château Saint-Christoly, Francie

Cena 149,- Kč (0,75 L), alkohol 12,5 % obj. Plný korek délky 45 mm s potiskem vinařství. Na spodní plošce se nachází velké krystalky vinného kamene. Hrozny mají původ ve známé vinařské podoblasti Médoc v Bordeaux a jedná se o kupáž Cabernet Sauvignon x Merlot. Barva je višňově červená, má velmi dobrou intenzitu a nahnědlé menisky. Vůně je poměrně široká. Najdete zde dřevito-kořenité tóny v nástupu, které se přesouvají do černých třešní a rybízu. Chuť je středně dlouhá a má výrazná třísla. Ve srovnání se dvěma červenými víny výše se mi celková harmonie jeví nejlepší. V dozvuku je příjemná kořenitost a extrakt. Archivační potenciál v katalogu Lidlu je uváděn na 8 let, což by znamenalo až do roku 2020. Po dnešní zkušenosti se tomu dá věřit. Víno můžete podávat ke grilovaným specialitám, zvěřině a sýrům s modrou plísní. I v tomto případě za cenu 149,- Kč mohu jen doporučit.

4. Château La Cottière 2010 Appellation Côtes de Bourg Contrôlée (AOC) - Château La Cottière, Francie

Cena 129,- Kč (0,75 L), alkohol 12,5 % obj. Plastová zátka délky 44 mm s potiskem. V případě vinařské podoblasti Côtes de Bourg, přebírám následující text z encyklopedie p.j.: Bourg je středně velká oblast na protějším břehu od Médocu nad soutokem řek Dordogne a Garone. Od severu je obklopen mnohem větší oblastí Blaye. Někdy se Bourgu kvůli zvlněným zeleným kopcům nadneseně přezdívá "Švýcarské Bordeaux". Půdu tvoří jíl s vápencem. Côtes de Bourg je podle některých pramenů (Johnson) apelace pro lepší červená vína z oblasti Bourg. Podle jiných (Stevenson) se pod názvem "Bourg" už prakticky nepoužívá, vše se prodává jako "Côtes de Bourg", neboť toto označení je lépe prodejné a přitom na výrobce jsou kladeny tytéž požadavky jako na produkci obyčejného "Bourg". Červená vína jsou aromatická, jako mladá někdy docela drsná, ale ležení je zjemní a zakulatí. Lepší třída vín této oblasti dokáže překvapit uhlazeností a elegancí.

Barva je purpurově červená a má střední intenzitu. Vůně je kořenito-ovocitá a můžete v ní najít kompotové ovoce a sušené plody. V chuti je pikantní kyselinka, výraznější třísla, která se dalším nazráváním na lahvi určitě zkrotí. V dozvuku jsou tóny papriky a koření. Ze všech zatím degustovaných vín má evidentně před sebou další vývoj vzhledem k nejmladšímu ročníku. Archivační potenciál uvádí Lidl až do roku 2018. Podle prodejce je víno vhodné podávat k masovým pokrmům, hlavně z hovězího masa a k sýrům s bílou plísní při teplotě podávání 17 až 18 °C. Moje doporučení v tomto případě zní: klidně vyzkoušet, ale raději uložit na několik let do archivu, což jsem v lednu udělal na další lahvi.

5. Château Les Hauts de Fontarabie Blaye 2010 Appellation Blaye Côtes de Bordeaux Contrôlée (AOC) - Château Les Hauts de Fontarabie, Francie

Cena 129,- Kč (0,75 L), alkohol 13,5 % obj. Lahev je uzavřena plastovou zátkou délky 38 mm. Na hrdle je staniolová záklopka s potiskem. V případě vinařské podoblasti Blaye Côtes de Bordeaux, přebírám následující text z encyklopedie p.j.: Velká oblast, která leží na druhém břehu proti Médocu. Bílá vína z této oblasti dříve masivně mizela v koňaku, i dnes horší vína z kyselé odrůdy Ugni blanc končí ve zdejším destilátu "Fine de Bordeaux". Vína označená pouze "Blaye" (bílá i červená) jsou každodenní vína velmi prostřední kvality. O něco lepší kvalitu bílých poskytuje označení "Côtes de Blaye", nejlepší vína oblasti se prodávají jako "Premières Côtes de Blaye" (červená i bílá). Špička dokonce jako "Cru bourgeois des Premières Côtes de Blaye". Z této hierarchie se nedá odhadnout, jaká sorta vín končí jako "Blaye".

Barva je višňově červená a má střední intenzitu. Ve vůni jsou jemné kořenito-ovocité odstíny připomínající višně, které také najdete v natrpklé chuti. Víno můžete podávat k ragú, k hovězím masům v omáčce, jako například guláš při teplotě podávání 16 až 18 °C. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2016.

Počet příspěvků v diskuzi: 10  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 13632x