O Víně

18.10.2023 Lucka Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.10.2023 07:00

Vinařství na ostrově KÓS

Řecký ostrov Kos se nachází v egejském moři v Dodekanésu („dvanáctiostroví“- skupina ostrovů) a leží jihozápadně od tureckého pobřeží. S rozlohou 290 km² je Kós třetím největším ostrovem Dodekanésu (největší, nejlidnatější a historicky nejvýznamnější z nich je Rhodos). Na délku ostrov měří zhruba 45 km a na šířku asi 10 km. Narodil se zde věhlasný lékař Hippokratés (460 př. n. l.) a o něco později byl postaven Asklépion, který se stal slavným léčebným, lázeňským i náboženským centrem.

Během dovolené jsem pobývala v oblasti Kardamena, z hlediska umístění na ostrově za mě top lokalita. Doporučuji navštívit restauraci Posidonia, kde se servíruje tradiční řecká kuchyně. Velmi chutná jídla a nezapomenutelné posezení na terase s krásným výhledem na moře.

Na ostrově Kós je celkem 8 vinařství, stihla jsem navštívit 5 z nich. Všechna jsou v dojezdu plus minus půl hodiny. Nejvíce informací, zajímavostí a vinařského zákulisí mi bylo poskytnuto ve vinařství Hatzinikolaou. Největší vinařství je Ktima Akraini. Nejlepší vína donedávna produkovalo Mesario Organic Winery. Nejpolupárnější odrůda na Kósu je Syrah, původní odrůdy Assyrtiko (štíhlá a plošší vína, dává se často do kupáže s odrůdou Malagousia), dále bílé Athyri, modrá odrůda Mavrothyrico alias Black Lady. Objevení pro mě nové odrůdy Kydonitsa. Byla jsem velmi překvapena vysokou kvalitou vín u všech vinařství (ty co jsem nenavštívila osobně, jsem alespoň prochutnala).

 - Mesariano Organic Winery

Mesario bylo mým prvním cílem. Člověk dojede podle googlu k vinařství, všude ticho, nikde nic, zarostlé vinice, dokonce s neposbíranými hrozny....Pak z domu opodál vyšel člověk a poslal nás k minimarketu u silnice, že tam jejich vína koupíme. Stará paní měla u kasy 3 lahve, 3 druhy a jedno z nich bylo Cabernet Sauvignon Organic - to jsem si vzala a jela dál. Později mi bylo vysvětleno (ve vinařství číslo 2), že to bývalo vinařství, jež produkovalo nejlepší vína na ostrově. Manželé, kde on dělal víno, se rozvádí a nejsou schopni se nějak dohodnout a tak se to pochopitelně (nebo nepochopitelně) odrazilo na vinařství. On má obchod s nábytkem, ona s čistícími prostředky, každý celkem zajištěný, ale vinařství chátrá. Víno, jež jsem si koupila, je prý opravdu z těch posledních best ročníků, tak jsme zvědavá.

- Weingut Hatzinikolaou

V tomto vinařství jsem posbírala nejvíce informací a nezapomenu na jejich příběh. Jeho otec měl sen vybudovat vinařství a z ostrova Nisyros si dovezli sazenice. Vinice byly vysazeny kolem roku 2003 - 2007, po roce 2010 se dobře dařilo prodeji vína a ve 2013 otevřeli vinařství. Tohoto současného stavu už se jeho otec nedočkal, protože ho zamáčknul traktor ve vinici. Majitel je povoláním hudebník a zpěvák a skladatel. Před rokem 89 jezdil do ČR, i po roce 1993, kdy se změnily technologie a přešlo se na CD, tak pracoval poblíž Brandýsa n. L. v nahrávací společnosti. S vinařstvím se tedy minul povoláním, ale dali si za cíl, kvůli otci vést vinařství úspěšně dál. Má pět dětí a pomáhá mu to 12ti leté. Pěstují 4 odrůdy: CS, Merlot, Syrah a Black lady (Mavrothyrico). Produkce cca 30 tisíc tun, 10 tisíc lahví, zbytek hroznů se prodá. Dokonce zná českou vinařskou oblast a pamatuje si pana Vojtu Kušinu z Mělníka, načež jsem mu řekla o skvělých Sylvánech a Rýňácích, jež Vojta dělá. Nechala jsem mu vizitku a doufám, že se v zimě shledáme v našich končinách. Koupila jsem si láhev Black Lady (fantastický víno na sudu) a dal mi to samé na nerez jako dárek (že prý není takové, pochopitelně... ať vyzkouším).

- Hatziemmanouil Winery

Je nejstarším vinařstvím na ostrově, kdy v roce 1929 Nikolas Hatziemmanouil obnovil umění výroby vína na Kósu. Zde se narodil a vyrůstal, v době, kdy byl ostrov pod italskou okupací. V roce 1958 se jeho syn Costas vrátil po letech z Austrálie a rozhodl se převzít otěže rodinné firmy. Jako malý chlapec sledoval, jak jeho otec ve vinařství schovává víno ve velkých keramických lahvích pod duté podlahové desky, aby ho Italové nezabavili. Costas trval na výrobě sladkého vína stejnou starodávnou technikou, kterou nazývají „psima".

Vyzkoušené vzorky: KYDONITSA 100 % rosé - květinové aroma, kdoule, střední až delší dochuť, překvapivě plnější víno.

Kydonitsa je starodávná, zapomenutá odrůda (někdy též Kidonitsa). Název z řeckého slova „kidoni", což je kdoule. Používá se na suchá bílá vína, ale dává se i do kupáže s Movemvasií/Malvasií, kde spolu tvoří sladší vína. Pěstuje se znova od roku 2003 a od roku 2007 jsou vidět první opětovné komerční výsadby (nejvíce v oblasti Laconia, cca 40 až 50 ha). Většina vinohradů je velmi mladá. O odrůdu je nyní mírný komerční zájem, takže neexistuje žádný aktivní výzkum klonové selekce. Pěstitelé sbírají řízky z roztroušených starších vinic nebo využívají výběry, které poskytují některé školky.

SWEET THIRD GENERATION - Assyrtiko 80 % - Grenache Rouge 20 %. Chuť karamel, ořechy, hrozinky. Barva tmavého medu.

- Ktima Akrani (Triantafyllopoulos Winery)

Největší vínařství na ostrově. Produkují více, než celý Kós dohromady, ale čísla nejsou nijak závratná - cca 65 tis lahví ročně na 8 ha plus dokupují dle lokalit. Oba dva manželé jsou v EU parlamentu. Paní Triantafyllopoulou si z vinařství udělala své páté dítě a položila základy vinařského turismu na Kósu. A tady to neskončilo - aktivní, nadšení a efektivní manželé vyjednávali s veřejným sektorem a jsou členy mnoha asociací - národní interprofesionální vinařsko-vinohradnická asociace, helénská vinařská asociace. Pan Triantafyllopoulou je prezident asociace egejských producentů, víceprezident a generální tajemník hotelové asociace na Kósu a byl i starostou).

Vinařství leží na úpatí pohoří Dikaios, uprostřed ostrova s výhledem na západ slunce. Moderní specifické vinařství, se všemi aspekty produkce vysoce kvalitních vín. Vína mají apelaci PGI (Products with Geographical Indication) a jsou oceňovány na mnoha mezinárodních soutěžích.

V roce 2022 se přebrandovali na Ktima Akraini (původně Triantafyllopoulos Winery), což je řecký výraz pro „Friend Love Companion" a ve znaku mají dva řecké bohy, kteří byli nepřátelé a nakonec se stali přáteli.

Ochutnávka se skvělým výkladem, dolít jsem si mohla, co jsem chtěla. Když jsem si kupovala nakonec 1 láhev a nechtěli nic za ochutnávku, vzala jsem si tedy ještě jednu láhev (moje zavazadlo to ještě zvládlo). Ptala jsem se, jestli mají ochutnávky zdarma, tak prý podle typu lidí a jejich zájmu.

Ochutnala jsem následujíc vzorky: MALAGOUSIA 2022 (barva slámová/světle žlutá. Vůně meruněk a broskví, na pozadí opečených krajíce chleba). Krémová textura a dlouhá dochuť. Technologie: 40 % nerez nádoba, 60 % dub sud (2 měsíce). REGIONAL EXPRESSIONS ASSYRTIKO 2022 - technologie sofistikovaná, aby se předešlo štíhlému vínu. Třetina na nerezu (tam déle na slupkách), třetina dub, třetina betonové vejce. AKRAINI ROSÉ 2022 - nerez tank, cuvée Athyri a Mavrothyrico. SBM ROSÉ 2022 - 60 % Sauvignon Blanc + 40 % CS (5 hod na slupkách). SYRAH 2016 - 12 měsícu v dubovém sudu.

- Papakonstantinou Winery

Produkce cca 20 tis lahví, na 2 ha vinic. Letos v dubnu nově dovysazené odrůdy: Malagousia, Moscato, Sauvignon Blan a Grenache. Etikety mi připomínaly karikatury nějakých smrťáků, ale jsou to prý cyklisti, protože jich je na ostrově mnoho.

Vyzkoušené vzoky: Malagousia + Sauvignon Blanc 2022, Assyrtiko 2022 (směs na dub.subu, za mě příliš dřeva v chuti), Syrah rosé 100 %, Syrah 100 % (1-2 dny macerace, víno barvy lehké červené, třešně...). Ochutnávka 4 vzorky 6 €.

- Petra Marinou Winery, nenavštívila jsem.

- Volcania Winery a Skevofilax Winery jsem nenavštívila, ale příběh podobný jako u Mesario Winery. Býval to jeden majitel, rozešli se a nyní jsou dvě vinařství a ještě mají sad s vlašskými ořechy. (https://www.skevofilax-winery.gr/)

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 530x