O Víně

30.08.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 30.08.2012 07:00

Postřehy z vín vypitých v srpnu 2012

V průběhu srpna jsem otevřel 8 vín ze 4 států (Česká republika, Argentina, Rumunsko a Moldávie). Ze zahraničních příjemně překvapila všechna tři, zvláště červené Espiritu de Argentina a z moravských pak znovínské Rulandské bílé výběru z hroznů ročníku 2003 ze Šobesu a polosuchý Riesling 2008 Late Harvest z Reistenu.

Osmička srpnových vín se nesla na vlně pestrosti (zbytkový cukr i ročníky). Nejstarším vínem byl moldavský Cahor ročníku 1988.

1. Rulandské šedé 2007 výběr z hroznů - Víno Mikulov a.s.

Lahev jsem kupoval za 159,90 Kč (Albert v listopadu 2008) a je uzavřena plastovou zátkou délky 38 mm s potiskem výrobce. Hrozny mají původ na viniční trati Růžová hora v obci Velké Němčice. Barva je zlato-žlutá, má zlaté odlesky a velmi dobrou viskozitu. Vůně je jemná a nabízí směs ovoce (ananas a kandované ovoce), přesně jak uvádí popis na zadní etiketě. Na Rulandské šedé poněkud umělá, byť příjemná vůně. Jsou zde také slabé stopy nazrálosti, které najdete i v chuti. V dozvuku vystoupí vyšší obsah alkoholu a kořenitý závěr. Je to na můj vkus poněkud uměle působící víno, kterému chybí odrůdové vlastnosti. Víno je na svém vrcholu, na kterém se může udržet ještě v roce 2013. Vinařství ho doporučuje podávat při teplotě 9-11 °C k různým úpravám mořských ryb, delikátním úpravám drůbežího masa a k jemným paštikám.

2. Espiritu de Argentina 2011 Shiraz - Bodega Monte Real S.A., Argentina

Poprvé jsem o tomto vinařství psal v souvislosti s odrůdou Bonarda ročníku 2007. Víno jsem kupoval ve výprodeji Globusu v červenci 2012 za 108,- Kč. I když je na etiketě uvedena jen jedná odrůda, ve skutečnosti se jedná o kupáž 90 % Syrah a 10 % Cabernet Sauvignon a víno zrálo po dobu 6 měsíců ve francouzských a amerických dubových sudech. Lahev je uzavřena plastovou zátkou délky 38 mm s potiskem. Barva je višňově červená, má střední intenzitu a rubínové odlesky. Vůně je hluboká a kouzelná zároveň. Jsou zde těžké odstíny černého lesního ovoce (ostružiny, borůvky), které postupně přechází do jemné kávovinky a hořké čokolády. Nechybí kořenitost, kterou získalo v dotyku s dubem a kterou oceníte především v dlouhém závěru. Je to plné a hutné víno, které se bude ideálně hodit k specialitám na grilu, zvěřině a sýrům s modrou plísní. Dovedu si představit nechat víno nazrávat na lahvi po dobu dvou až tří let.

3. Merlot 2009 Special Reserve - Cramele Halewood S.A., Rumunsko

Lahev jsem kupoval v červencové akci v Tescu za 104,- Kč (normální cena 208,- Kč). O Merlotu tohoto vinařství jsem se již v minulosti 2x zmínil. Poprvé v souvislosti s ročníkem 2003 a podruhé 2007. Lahev je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Hrozny mají původ ve vinařské oblasti Prahova Valley, region Dealu Mare. Barva je višňově červená a má střední intenzitu. Vůně je komplexní a výrazně ji pomohlo rozdýchání v karafě. V nástupu se objeví kořenité tóny, které se přesouvají do sušeného ovoce. Chuť má dlouhé doznívání a dotyk s dubem mu sluší. V závěru vystoupí kořenitost a velmi dobrá harmonie. Víno je na svém vrcholu, na kterém se udrží minimálně do roku 2013. Vinařství tento Merlot doporučuje k tmavým masům, zvěřině a aromatickým sýrům.

4. Cahor 1988 Cricova Vin de Collectie - Cricova Acorex, Moldávie

Lahev tohoto sladkého dezertního vína jsem dostal před několika lety a vzhledem k jeho charakteru a obsahu alkoholu 16,3 % obj. jsem s otevřením nespěchal. A to říkám s plnou vážností, protože víno má 24 let! K výrobě byly použity vybrané hrozny odrůdy Cabernet Sauvignon a fortifikace etanolem. Víno zrálo minimálně 3 roky v archivních sklepech vinařství. Adjustáž je nestandardní, protože je lahev zabalena do celofánu, což je vzhledem k další archivaci ve vlhkém prostředí velmi důležité. Papírová krabice a historické perokresby dodávají jistou noblesu. Místo záklopky je hrdlo zalito voskem. Lahev je uzavřena plným korkem délky 44 mm. Barva je intenzivní a má zvláštní purpurový odstín, který jsem u červeného vína už dlouho neviděl. Víno má výbornou viskozitu a přesvědčivý vzhled. Vůně je hluboká a v nástupu nabízí zajímavou směs sušeného ovoce, koření a bylinek. Pokud necháte toto likérové víno dekantovat, překvapí vás spoustou zajímavých podob. Díky vysokému obsahu alkoholu nemá žádné stopy únavy, která se naštěstí neprojevuje ani v dlouhé chuti. Taktéž nepozoruji žádné pachutě a jiné rušivé stopy. V dozvuku vystoupí zbytkový cukr (160 g/l), kořenitost. Alkohol je samozřejmě poznat, ale má zvláštní průběh. Je to velmi zajímavé a nazrálé likérové víno, které doporučuji vyzkoušet.

5. Ryzlink rýnský 2006 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Lahev jsem kupoval v akci Globusu v březnu 2008 za 149,- Kč. Hrozny byly sklizeny 20. až 30. října 2006 v obci Novosedly, viniční trať Kamenný vrch při cukernatosti hroznů 24,0 °NM. Výsadba révy vinné proběhla v roce 2000 a pěstuje se zde na spon 250x100, řez na dva krátké tažně. Typ půdy: hlinito-štěrkovitá, chudá. Technologie výroby: reduktivní, řízené kvašení. Velikost partie: 26.500 lahví. Lahev uzavírá plný korek délky 44 mm s potiskem vinařství. Barva je zlato-žlutá, má krásnou jiskru, ale slabou intenzitu vzhledem k ročníku a přívlastku. Vůně nabízí v nástupu jemné ovocité odstíny (kdoule, jablka), které přecházejí do lipového květu. V chuti dominuje kyselinka, která je na můj vkus vysoká a raději bych preferoval vyšší hodnotu zbytkového cukru na úkor kyselinek. Také mi připadá nízký extrakt a pocitově víno hodnotím pouze jako odrůdové jakostní víno. Vinařství doporučuje víno podávat k lehkým úpravám ryb a k telecímu masu. Analytické hodnoty: obsah zbytkového cukru 6,1 g/l, obsah kyselin 6,1 g/l, bezcukerný extrakt 19,4 g/l a 12,5 % obj. alkoholu. Víno je na svém vrcholu a i když má potenciál až do roku 2013, je otázkou zde něco zásadního přinese. Lahev získala ocenění: Certifikát kvality MUNDUSvini Neuestadt 2007.

6. Rulandské bílé 2003 výběr z hroznů - Znovín Znojmo a.s.

Lahev jsem kupoval na jaře 2004 prostřednictvím zásilkové služby za 280,- Kč a během tří dnů jsem postupně otevřel obě lahve, které jsem měl. První nestála vůbec za řeč, víno bylo po smrti, což bylo velké zklamání. Druhá lahev už byla o něčem jiném a vinařské ikoně jménem Šobes rozhodně ostudu neudělala. Lahev je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Barva je přesvědčivá, má slámově žlutý odstín a velmi dobrou intenzitu. Odpovídá ročníku i přívlastku. Vůně je jemná a nabízí vyzrálé hrozny v nástupu, které se přesouvají do medových odstínů. V chuti je příjemná minerálnost, výborná harmonie a krásná noblesa. V chuti oceníte perfektní harmonii a jemnost, která se krásně rozprostře v dozvuku. Víno je na vrcholu a další archivaci nedoporučuji, aby to nedopadlo jako v mém prvním případě. K vínu doporučuji podávat pokrmy z drůbežího masa a sýry s bílou plísní na povrchu. Analytické hodnoty: obsah zbytkového cukru 5,4 g/l, obsah kyselin 5,5 g/l, bezcukerný extrakt 21,54 g/l a 13,5 % obj. alkohol.

7. Riesling 2008 pozdní sběr - Vinařství Reisten s.r.o. Valtice

Lahev tohoto polosuchého rýňáku přinesl začátkem srpna Tomáš a podobně jako další vína i toto kupoval v 1. olomoucké vinotéce za 89,- Kč. Den před otevřením této lahve jsme si pochutnali na polosladkém Maidenburgu (Riesling) 2008 pozdní sběr (hodnocení 8-9-9), takže se naskytla výborná příležitost ke srovnání. Hrozny byly sklizeny 30. října 2008 při cukernatosti 22,2 °NM na viniční trati Valtická v Mikulově. Korek plátek-drť-plátek má délku 45 mm s potiskem vinařství a ročníkem na vnějších ploškách. Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a krásnou jiskru. Odstínem a intenzitou je naprosto stejná jako výše zmíněný polosladký Riesling z řady Maidenburg. Jediný rozdíl je ve viskozitě, která je logicky menší díky nižšímu zbytkovému cukru. Vůně je mnohoslibná od prvního okamžiku. Oproti polosladkému Maidenburgu je více odrůdová. V nástupu jsou tóny lipového květu a sušené meruňky, které postupně přecházejí do odstínů, které jsou pro ryzlinky typické. Buket má sice jednodušší strukturu než Maidenburg, ale o to více je odrůdový. Chuť je středně dlouhá až dlouhá, harmonická a má kořenitý závěr. Vínu nechybí svěžest a pikantní kyselinka, která dobře zapadla do výsledného celku. Vyšší zbytkový cukr mne baví a vůbec to není nudné pití, ba naopak. Po vínu se jen zaprášilo a podávali jsme ho ke grilovanému kuřecímu masu na bylinkách. Vinařství víno doporučuje podávat k méně tučným sladkovodním rybám, bílému masu a listovým salátům s lehkým dresinkem. Archivační potenciál odhaduji do roku 2014. Analytické hodnoty: obsah zbytkového cukru 11,5 g/l, obsah kyselin 8,5 g/l a 12,5 % obj. alkoholu. Pokud bych si měl vybrat, tak za vítěze považuji polosuchý Riesling z řady Classic.

8. Rulandské bílé 2004 výběr z bobulí (botrytický sběr) - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Lahev polosladkého botrytického sběru jsem kupoval v Makru v únoru 2006 za 226,- Kč. Hrozny byly sklizeny 24. listopadu 2004 při cukernatosti 28,0 °NM na viniční trati Pod Slunným vrchem v obci Dolní Dunajovice. Technologie výroby: odkalení moštu, fermentace do 16 °C. Lahev uzavírá plný korek délky 44 mm s potiskem vinařství. Barva je zlato-žlutá, má ale překvapivě menší intenzitu, která příliš neodpovídá ročníku a především přívlastku. Vůně je jemná a nabízí směs kandovaného ovoce a máslové hrušky. Chuť má dlouhé doznívání díky zbytkovému cukru, ale je zde i potřebná kyselinka, která popoženou k dalšímu doušku. Papírově víno nemá tak vysoký obsah alkoholu 10,3 % obj. jak mi připadá. Vinařství víno doporučuje podávat jako aperitiv nebo doplněk k ovocným salátům. Dále je vhodné k sladkým dezertům. Ocenění: Zlatá medaile Muvina Prešov 2004. Analytické hodnoty: obsah zbytkového cukru 56,89 g/l, obsah kyselin 7,1 g/l, bezcukerný extrakt 26,2 g/l a 10,3 % obj. alkohol.

1-20 | 21-40 | Vše
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4566x