O Víně

16.11.2010 JFK Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.11.2010 07:00

Domaine Lignier-Michelot - Morey Saint Denis 2006 „En la Rue de Vergy“

Jeden z prvních pinotů, který jsem koupil přímo v Burgundsku, když jsem touto oblastí projížděl. A nyní nastal jeho čas, aby mě přenesl zpět v čase a připomněl všechny dřívější zážitky.

Při mé první návštěvě Burgundska, relativně nedávno, před dvěma lety (jak jsem mohl bez této zkušenosti vůbec žít?), jsem toho chtěl stihnout co nejvíce. A jak to tak bývá, kvantita převýšila kvalitu, takže jsem vše v podstatě pouze probíhal, nic si pořádně neužil. Při projíždění vesnicí Morey Saint Denis jsem se na chvíli zastavil na malém náměstí. Shodou okolností byla otevřena místní vinotéka, a i když jsem zase spěchal :-), šel jsem se podívat dovnitř.

Byl jsem přivítán milou vinotékařkou, která vládla angličtinou, a tak jsem měl možnost ochutnat několik vín z místních vinařství. Nic mě nějak zásadně neoslovilo, nicméně jsem koupil několik lahví, na památku, abych si vše mohl zopakovat v klidu doma.

A o posledním říjnovém víkendu nastal ten čas, po návratu z návštěvy jsem dostal chuť na nějaké červené (bílá vína mi teď na podzim tolik nechutnají), a jak jinak, ideálně na pinot. Sáhl jsem do lednice a první víno, které se objevilo na denním světle, bylo Morey Saint Denis 2006 „En la Rue de Vergy" od Domaine Lignier-Michelot. Se standardním obsahem alkoholu 13 % mi přišlo jako ideální volba a také jako možnost si zopakovat, o kolik jsem se za ty dva roky v ochutnávání pinotů posunul.

Víno bylo plněno do masivnější burgundské lahve se solidní kovovou záklopkou a velmi pěkným plným korkem. Barva byla krásně rubínová, čirá, na pinot trochu tmavší než obvykle. Vůni kralovala mineralita s lehce animálními tóny, pod tímto příkrovem se schovávaly černé třešně a plody černého bezu.

chuti na mě víno působilo nesmírně vyváženě, kulatě, harmonicky, sametově. Bylo možno vnímat mineralitu, švestky, marmeládu z plodů černého bezu, tmavé peckové ovoce. Krásně hebké s pěknou strukturou a pevným tělem, vše bylo drženo pohromadě vyzrálým tříslem a živou kyselinou. V dochuti byl mléčný karamel a mineralita s lehkou hořčinkou.

Z tohoto nákupu jsem měl nakonec velkou radost, pěkně mě potěšil, kéž by bylo více takovýchto povedených vzorků. Nic významně složitého, prostě pěkné pití pro, dalo by se říci, běžné chvíle. Až na cenu, která se u tohoto vína pohybovala kolem sedmi stovek, pokud ji mám dobře zapsanou. Za tuto cenu bych si ho dnes určitě nekoupil, našel bych si jiné kandidáty. Otázkou je, zda-li by mě dokázali takto vrátit zpět do Burgundska, kde jsem byl od té doby již několikrát...

Počet příspěvků v diskuzi: 9  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2689x