O Víně

28.01.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 28.01.2013 07:00

Hodnocení francouzských vín prodávaných v Lidlu - část III.

V poslední části se detailně podívám na 5 lahví, která by měla přinést vyšší kvalitu.

Předchozí dvě části z minulých dvou pondělků najdete pod tímto odkazem a také zde. U následujících pěti lahví očekávám lepší kvalitu, protože jejich cena se pohybovala od 149 do 169,- Kč.

1. Château Mauvesin Cru Bourgeois 2007 Appellation Moulis Contrôlée (AOC) - Château Mauvesin, Francie

Cena 169,- Kč (0,75 L), alkohol 12,5 % obj. Hrozny mají původ ve vinařské podoblasti Moulis (též Moulis-en-Médoc) v Bordeaux. V případě vinařské podoblasti Moulis, přebírám následující text z encyklopedie p.j.: Menší oblast z jihu přiléhající k Listracu, nedaleko Margaux, ale stejně jako Listrac nesahá až k řece. Lesy prý poskytují ideální prostředí milovníkům honů. Půda je smíšená, štěrkovito-vápenitá. Vína jsou silnější než blízké Margaux, nepostrádají individualitu, bohaté aroma ani komplexní chuť. Doporučují se k jehněčímu, hovězímu i drůbeži. Otevírat nejdříve pátým rokem po sklizni.

Takže tedy otevírám, máme pátý rok po sklizni :-) Adjustáž je podle mne velmi zdařilá, byť nijak zásadně nevybočuje ze zavedeného klišé. Plný a velmi kvalitní korek délky 45 mm s potiskem vinařství a Cru Bourgeois, což je znamená víno dobré až vynikající kvality a představuje asi třetinu vín v Médocu. Jsou často řazena do malých Château. Barva je višňově červená, má slušnou intenzitu a rubínové záblesky. Vůně je hluboká a už od prvního okamžiku naznačuje, že půjde o hutnější a zajímavé víno. Jsou zde zvláštní ovocité tóny, které připomínají višně a brusinky. Vše se přesouvá do dřeva a jemných skořicových odstínů. Druhý den vystoupí nádherná griotka a hořká čokoláda. Chuť je středně dlouhá, plná a docela nabušená. Třísloviny potřebují ještě čas, aby se zakulatily a dotvořily se do ještě lepší harmonie. Archivační potenciál uvádí Lidl až 10 let a vůbec bych se nebál lahev otevřít nejdříve v roce 2015. Víno můžete podávat k sušené šunce, klobásám nebo tvrdým sýrům při teplotě 18 °C. Je to zajímavé víno, které jsem si koupil znovu a ukládám do archivu na několik let.

2. Côtes de Castillon 2008 Appellation Côtes de Castillon Contrôlée (AOC) - Château Hyot, Francie

Cena 149,- Kč (0,75 L), alkohol 13,0 % obj. V případě vinařské podoblasti Côtes de Castillon, přebírám následující text z encyklopedie p.j.: Vinařské obce: Castillon-la-Bataille, St.-magne-de-Castillon, Belvès-de-Castillon, St.-Genès-de-Castillon, St.-Philippe-d´Aiguille a desítky dalších menších obcí. Popis: Větší oblast na východ od St.-Émilionu povýšená nad "obyčejné" Bordeaux AOC v roce 1989. Díky investicím a nižším výnosům jsou vína komplexnější a extraktivnější, stále se zlepšují. Stylově něco mezi obyčejnými Bordeaux a St.-Émilionem. V těchto červených vínech můžeme nalézt typickou vůni třešní, černého rybízu, švestek, vanilky, pepře, koření, později i zvěřinu, kávu, kakao, skořici. V závislosti na stylu výrobce mohou být v chuti buď elegantní a jemná či naopak silná a korpulentní. Poměr cena/prožitek je velmi příznivý.

Lahev je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem. Barva je purpurově červená, má rubínové záblesky a střední intenzitu. Vůně je jemná a nabídne v nástupu ovocité odstíny (višně, rybíz), které se rozprostřou až do dřevitých tónů. V buketu je také zajímavá nazrálost. V chuti jsou opět kořenito-dřevité tóny a nádherné drobné ovoce (brusinky), které po dostatečném rozdýchání najdete i ve vůni. Harmonie se dalším nazráváním na lahvi zlepší. Už dnes je v chuti krásná šťavnatost a nazrálost, která se během dalších dvou let ještě zvýrazní. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2015. Víno můžete podávat k pořádnému steaku nebo specialitám na grilu při teplotě 16 °C.

3. Château Millet 2008 Appellation Graves Contrôlée (AOC) - Les Domaines de la Mette, Francie

Cena 149,- Kč (0,75 L), alkohol 12,5 % obj. V případě vinařské podoblasti Graves, přebírám následující text z encyklopedie p.j.: Celkem 43 obcí, nejlepší z nich (Léognan, Talence, Pessac, Martillac, Portet, Illats a Podensac) však vesměs využívají užšího členění oblasti Graves na prestižnější území jako Pessac-Léognan, Cérons, Barsac, Sauternes. Popis: Poloha: Pás na levém břehu řeky Garone mezi Bordeaux a Langonem. Kopcovitější než Médoc. Půdy obsahují velké množství štěrku, oblázků, ale i jílu a písku. Podnebí je podobné Médocu, snad trochu vlhčí. Převažuje mírně produkce červeného vína, o němž se tvrdí, že má z půdy pocházející dýmový či zemitý podtón. Obecně je kvalita červených z Graves velmi dobrá až vynikající, doporučuje se podávat mezi 16-17 °C, nejlépe až po alespoň pěti letech od sklizně.

Adjustáž je povedená a v mnohém mi připomíná Côtes de Castillon ročníku 2008. Lahev je uzavřena plným korkem délky 45 mm s potiskem vinařství. Barva je višňově červená a má střední intenzitu. Vůně nabízí ovocito-kořenité tóny, ve kterých můžete poznat rybízové odstíny, brusinky a koření. Ve středně dlouhé chuti je zvláštní šťavnatost a výraznější třísla. Druhý den se víno krásně zjemnilo a přešlo do marmeládového ovoce v chuti i vůni. K tomuto vínu můžete podávat pokrmy z vepřového masa při teplotě 18 °C. Archivační potenciál uvádí Lidl až do roku 2020 a zatím to vypadá, že vínu určitě prospěje. Je to zajímavé víno, které jsem si koupil v lednu znovu a ukládám do archivu na několik let.

4. Excellence IX 2009 Appellation Blaye Côtes de Bordeaux Contrôlée (AOC) - Blaye Côtes de Bordeaux, Francie

Cena 169,- Kč (0,75 L), alkohol 13,5 % obj. Kupáž Merlot x Cabernet Sauvignon. V případě vinařské podoblasti Blaye Côtes de Bordeaux, přebírám následující text z encyklopedie p.j.: Velká oblast, která leží na druhém břehu proti Médocu. Bílá vína z této oblasti dříve masivně mizela v koňaku, i dnes horší vína z kyselé odrůdy Ugni blanc končí ve zdejším destilátu "Fine de Bordeaux". Vína označená pouze "Blaye" (bílá i červená) jsou každodenní vína velmi prostřední kvality. O něco lepší kvalitu bílých poskytuje označení "Côtes de Blaye", nejlepší vína oblasti se prodávají jako "Premières Côtes de Blaye" (červená i bílá). Špička dokonce jako "Cru bourgeois des Premières Côtes de Blaye". Z této hierarchie se nedá odhadnout, jaká sorta vín končí jako "Blaye".

Adjustáž poněkud vybočuje a přijde mi více modernější. Lepený korek délky 44 mm s potiskem vinařství. Barva je višňově červená a má velmi dobrou intenzitu. Vůně je hluboká a poměrně široká. V nástupu se rozprostírají marmeládové tóny, které přechází do sušených plodů a stopy kůže. Na pozadí můžete najít také pražené tóny kávových zrn. Chuť je středně dlouhá až dlouhá a má krásné doznívání v podobě kořenitých tónů, kávy a černého rybízu. Je to asi nejzajímavější víno, které jsem zatím v Lidlu kupoval a v mnohém mi připomíná hutná jižanská vína, která prošla barikovým sudem. Víno má svůj vrchol stále před sebou a archivaci doporučuji minimálně do roku 2016. Můžete podávat ke zvěřinovým pokrmům jako je kančí kýta na šípkové omáčce při teplotě 18 °C.

5. Château Fleur de Lisse 2010 Appellation Saint-Emilion Contrôlée (AOC) - Château Fleur de Lisse, Francie

Cena 169,- Kč (0,75 L), alkohol 14,5 % obj. V případě vinařské podoblasti Saint-Emilion, přebírám následující text z encyklopedie p.j.: Jednak náhorní plošina s vápenitou štěrkopískovou půdou, odtud vyrobená vína jsou obecně pevnější a kořenitější, a potom svahy kopců (Côtes)pokryté vápenitými hlínami či jíly a dávající vína spíše bujná a ovocitá. Vína odtud jsou tmavě červená, velkorysá, kulatá, snadno přístupná i neškoleným laikům. Ve vůni lze nalézt třešně, ostružiny, jahody, sušené meruňky, bobkový list, skořici, břečťan, dřevo, kůži, humus i lanýže. V chuti zanechávají šťavnatý dlouho odeznívající dojem. Lepší vína mají i dostatek tříslovin a tím i potenciálu na stárnutí. Klasifikace je pro běžného spotřebitele dost matoucí - přeci jen pokud si nic o ní nepřečte, nevnímá jako velký rozdíl v přidání jednoho dvou slovíček a nechá se často nachytat zdánlivě výhodnou koupí Grand cru v supermarketu. Na druhou stranu desetiletým intervalem reklasifikace je i klasifikací nejrychleji reagující na změny v kvalitě jednotlivých usedlostí. Obyčejná Grand Cru mohou často zklamat, pokud od nich očekáváte něco mimořádného. Grand Cru Classé či kterékoliv víno z nejvyšší kategorie Premier Grand Cru Classé jsou však v dobrém ročníku prakticky sázkou na jistotu co se kvality týče. Mají i větší sílu, páteř, komplexitu a díky tříslovinám i schopnost stárnout do lepších poloh. Vyšší kvalita je však bohatě vyvážena exponenciálně rostoucí cenou. Špičková vína tak často předčí cenou cru classé z Médocu. Mladá vína jsou vhodná zejména ke grilovanému hovězímu, mořskému ďasu či jiné hutnější rybě. Vyzrálejší padnou lépe k jemnějším a šťavnatějším masům, k telecímu či grilované pernaté například. V horším ročníku je lépe načínat víno tak čtvrtým rokem od sklizně, v dobrém osm let a více. Teplotu hlídat při podávání na 16°C.

Lahev je uzavřena plným korkem délky 45 mm s potiskem vinařství. Barva je višňově červená, má velmi slušnou intenzitu a viskozitu. Vůně je kouzelná a poměrně široká. Jsou zde ovocité tóny v nástupu (borůvky, sušené švestky), která přechází do kořenito-čokoládových odstínů a pražené kávy. Klobouk dolů před popisem z katalogu Lidlu, je to naprosto přesné, možná bych ještě našel animální tóny. Chuť je plná a doslova našlapaná tříslovinami, extraktem a pikantní kyselinkou. Doznívání je velmi pravděpodobné, že došlo k dotyku s dubem. Víno má svůj vrchol stále před sebou a velmi rád si nějakou lahev koupím do archivu. Lidl uvádí v katalogu archivační potenciál 5 až 8 let, což odpovídá roku 2017 až 2020. Během následujících let určitě dojde ke zkrocení tříslovin a zjemnění vysokého obsahu alkoholu (14,5 % obj.) K tomuto vínu můžete podávat pořádný steak nebo speciality na grilu při teplotě 18 °C. Je to velmi zajímavé víno, které velice doporučuji, za 169,- Kč je to výborný kandidát na archivaci, což jsem také v polovině ledna udělal a nakoupil do archivu.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 11505x