O Víně

23.03.2011 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.03.2011 11:47

Březen 2011

V březnu pár odkazů na rybízáky, vinný kámen, národopisné aktuality, nadbytečné úřady a diplomky. 

15. března 2011

Snad jsem se ještě neprobudil ze zimního spánku nebo co, věci kolem mne nějak samočinně plynou, dějou se, eskalují, vzrušeně se diskutují. Vnímám to, ale nějak nemám sílu to komentovat. Ale aby mé blogové okénko nezarostlo pavučinou, vděčně využívám emailových podnětů, kterými mne zásobuje Moll - ten se zas ještě nezmotořil k svému vlastnímu blogu, což navozuje tu správnou symbiózu.

Přeposlal mi třeba odkaz na to, jak jde i v dnešní době rozjet byznys na tolik opovrhovaném rybízáku. Sám to komentoval potměšile: "To aby se lidi naučili vážit si vína révového" :-) Tedy zde

Dále vygooglil zajímavé odkazy na téma vinný kámen. Vinný kámen má i svou stránku v české Wikipedii, našel dále něco o praktickém využití vinného kamene zde, zde a zde.

Já jsem zase náhodou našel odkaz na kompletní etnograficko-folkloristický sborník. Jsou tam i věci dotýkající se vinařské tradice, chce to jen se zaregistrovat a mít na to trpělivost a moře času. Zde

Taky mám od Molla odkaz na článek na Nevidtelném psovi (zde), kde jsou konkrétně pranýřovány podle autora totálně zbytečné a peníze žeroucí státní instituce a úřady. Jistě mnoho lidí rozveselí, že kus je věnován i Vinařskému fondu. 

........................................................................................................................................

23. března 2011

Náhodou jsem našel stránku diplomových a bakalářských prací Mendelovy univerzity (zde). Docela mne těší, že jejich témata se krom očekávaných vinařsko-technologických dost často točí kolem vlivu terroiru na víno, dokonce se najde i práce na téma biodynamika (zde) - to bych tedy nečekal. A myslím si, že pro řadu vinařů a vínomilců bude dosti přínosná práce na téma "Vliv kvasinek na senzorický charakter bílých vín" (zde), protože v českém prostředí je textů, které přiznávají nějaké pozitivní vlivy přirozené kvasniční mikroflóře, značný deficit oproti zastrašujícím textům, které líčí, co vše zlého může vinaře potkat, kdyby náhodou mošty po vylisování neodkalil a nezakvasil nějakou komerční kulturou. Take ta současná moravská vína podle toho vypadají. Text je dosti encyklopedicky výkladný, ovšem pro praxi a vínomilce to začíná být nejzajímavější tak od strany 28 dále.

........................................................................................................................................

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 6136x