O Víně

21.02.2022 Lucka Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.02.2022 07:00

Kvevri a Nectar Lucis

Své úzké vinařské portfolio jsem rozšířila o Kvevri víno.

K výrobě tohoto stylu vína mě asi nejvíce inspiroval spolužák tehdy na vinařské škole, Vlastimil Nešetřil, který psal diplomovou práci na téma „Umění výroby vín v kvevri". V roce 2018 dovezl z Gruzie kamion kvevri nádob, které se rozprostřely různě po Moravě a dvě skončily u mě v Rájci. Nádoby jsou o objemu cca 450 L a 350 L. Ve větší kvevri leží rmut zhruba 6-7 měsíců na slupkách, semenech a kalech. Poté se vylisuje a víno se přetočí do menší kvevri, kde leží další 1-2 měsíce a bez čiření a filtrace je nalahvováno. Jako první odrůdu do kvevri jsem zvolila Chardonnay. Surovinu do kvevri nakupuji, neboť Solaris z mé vinice není pro tento styl vína vhodný a Rinot obětovat nechci. Více o mém kvevri se můžete dočíst zde. Kvevri víno (jako všechna má ostatní vína) lze zakoupit na farmářských trzích na zámku v Doudlebách nad Orlicí anebo osobní odběr v Hradci Králové. Bohužel mi bylo odcizeno 21 kartonů tohoto vína krátce po tom, co jsem vpustila do prodeje prvních pár lahví na trzích v listopadu 2021. Kdybyste někde viděli lahve s moji kvevri etiketou, neváhejte mě prosím kontaktovat, možná by mě to dovedlo ke zloději. V současné době ve větší kvevri odpočívá Tramín (červený, kořenný a bílý). Já už se na něj moc těším. V příštím roce hodlám vyzkoušet další jinou odrůdu.

Mimo jiné jsem v loňském roce vyrobila Pét Nat ze Solarisu - https://www.nectarlucis.cz/#vina.

Na tento styl vína surovinu kromě té, ze svého vinohradu, i nakupuji a letos bude Pét Nat rosé z odrůd Cabernet Moravia a Zweigeltrebe (poměr 80 na 20). Styl těchto dvou druhů vín jsem si opravdu oblíbila.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1770x