Degustace vinařství Vondrák, Mlazice
Dne 21. prosince 2017 jsme přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem vinařství Vondrák z Mlazic u Mělníka. Zavítali mezi nás blízcí kamarádi vinaře Marek a Martin.
Vinařství u nás bylo již několikrát, tudíž základní informace si vyhledáte na těchto stránkách. Tuto reportáž pojmu trošku úvahově, tak aby se v tom dalo vyznat, moje úvahy budou psány kurzívou.
Jednalo se o slavnostní, vánoční degustaci, moc jsme se těšili přímo na Luďka. Bohužel z rodinných důvodů nemohl dorazit, takže museli dorazit jeho kamarádi. Jednalo se ovšem o náhradu více než důstojnou. Kluci si rozdělili úlohy, jeden hovořil - Martin Čermák a druhý hrál na kytaru a zpíval - Marek Holý. Bylo moc milé, že nebyly zařazeny koledy, kterých měli všichni už plné zuby, ale skotské tradicionály a folklór. Pro zájemce si na Youtube napište Navostro.
Degustace probíhala tradičně, tedy rozlití vzorku, představení vzorku a zajímavosti z vinařství. Jak sami vidíte, vinařství preferuje burgundské odrůdy a ryzlink rýnský, případně odrůdy z něj vzniklé.
Podle mého názoru se vinařství v této chvíli nachází na určité křižovatce. Luděk obhospodařuje zhruba 13 ha vinic, zároveň se se stará o kompletní chod vinařství a prodej produktů, což nepůjde do nekonečna. Bude nutné, aby se z vinaře stal vinný podnikatel nebo manažer, chcete-li, a dal vinařství nějaký jasný a nezaměnitelný styl a směr. Potenciál na to určitě má, obhospodařuje velmi staré vinice, minimalizuje chemické zásahy a umí vyrobit víno s dobrým poměrem cena / výkon, mnohdy raritních kvalit. Výhodou je určitě blízkost Prahy a dobrý zvuk mělnických vín. Též by mu mohla pomoci řada VOC vín, kde je jedním ze členů.
Návštěvníky moc potěšil hned první vzorek, mladý Kerner, kterým kluci dokumentovali potenciál letošního ročníku.
Určitě bych upozornil na vynikající a zcela raritní rýnský ryzlink 2007, výběr z bobulí, botrytický. Víno je nadále ve skvělé kondici a něco takového se ochutnat hned tak nepovede.
Zajímavostí byl též červený ryzlink, kde se na vinici vzal, mají kluci dvě teorie. Ta první předpokládá, že při výsadbě byl prostě zaměněna část rýnského ryzlinku za tento klon. Druhá soudí, protože vinice nebyla obhospodařována přes 25 let, že došlo ke spontánní mutaci některých rostlin.
Luděk mi k tomu připsal, že o mutaci se určitě nejedná, že správná je první možnost a dostal se tam při výsadbě vinici, kdy bylo záměrem "dokyselit" tramín.
Červená vína byla zastoupena minimálně a přiliš nezaujala. Dozrála na necelých 19 °NM a byla doslazena.
V případě červených vín zastávám pravidlo, které jsem si nazval Mlýnkovo. Inspiroval mě k němu vynikající sklepmistr Filip Mlýnek, který (a nejen on) tvrdí v zásadě tolik, že na výborné červené víno musí být špičkový ročník a štěstí. Pokud není, je vždy lépe z "modré" suroviny udělat růžové nebo klaret. To si myslím je opět směr, kterým by se vinařství mělo ubírat.
Chválím rovněž přechod na šroubové uzávěry, které samozřejmě urychlily průběh otvírání.
Protože se jednalo o slavnostní večer, vylosovali jsme hned několik výherců. Ti obdrželi nejen láhev vinařství, ale též láhve, které jsme přinesli my. Já například věnoval sekt od Petra Korába. Vítězem se stal nepochybně jeden stůl, který vyhrál dokonce dvakrát. Oba výherci jsou lékaři, doufám pochopili, co jsme jim s přibývajícím věkem chtěli naznačit. :-) Byť tedy jeden je porodník, kterého už asi potřebovat nebudeme.
Kluci vzali dost vína, takže se na každého zájemce bez problémů dostalo. Zájem byl velký a každý si jistě našel to své víno, které mu chutnalo nejvíc.
Vánoční degustace se moc povedla, vinařství Vondrák mohu jen doporučit. Má výbornou dostupnost též z Prahy, osobní návštěva je nejlepší. Jen věřím, že co nejdřív potkáme Luďka osobně a že nás potěší nějakými dobrými zprávami.