O Víně

16.02.2015 H. Active: Yes Date and time of publication: 16.02.2015 07:00

Festival Svatého Vincenta

Poslední víkend v lednu je každoročně věnován svatému Vincentovi, patronu všech vinařů. Již tradičně se stává důležitým termínem v kalendáři milovníků vín na celém světě, Českou republiku nevyjímaje.

Ani letošní rok nebyl výjimkou a tak 23. ledna autobus plný vínomilců vyrazil ze Zlína přes Brno a Prahu k legendárním viničním horám Burgundska, k tzv. Zlatým svahům (Côte d'Or), aby se přidali k desetitisícům návštěvníků z celého světa a zúčastnili se 72-hodinového degustačního a gastronomického maratonu jakým je Festival svatého Vincenta - Fête de la Saint Vincent Tournante.

Runda se otáčí 

La Saint Vincent Tournante je zasvěcena patronovi (nejen) francouzských vinařů, svatému Vincentovi, a koná se každoročně v jedné z nejvýznamnějších vinařských obcí slavného Burgundska. Tento region se rozkládá od nejsevernějšího Chablis až po Beaujolais na jihu, poblíž Lyonu. Slovo tournante v názvu znamená, že každý rok se runda otáčí a nad oslavami drží ochrannou ruku jiná vesnice. Když si spočítáme kolik vinařských obcí v burgundské vinařské oblasti je, tak za života místního vinaře se jeho rodná ves pravděpodobně stane centrem slavností maximálně dvakrát. Navíc začátkem tohoto milénia tyto okázalé oslavy téměř skončily a konaly se spíše v komornější atmosféře a ne za účasti statisícového davu, avšak v posledních letech se akce znovu začínají rozrůstat (ačkoli jsou již mírně zpoplatněny) a již loni do hostitelské vesnice Saint Aubin přijelo na 45 tisíc návštěvníků ze všech koutů světa.

Posledním šťastným místem (či nešťastným, neboť příprava na tak velkolepou událost je záležitostí opravdu náročnou a to nejen z hlediska financování, která může trvat i několik let a proto se některé obce této cti vzdávají ve prospěch jiných) byly dvě famózní burgundské lokality - Clos de Vougeot a Gilly-lès-Cîteaux, které se nacházejí poblíž kolébky cisterciáckého řádu - opatství Abbaye de Cîteaux.

Každá obec má svoji tzv. svatovincentskou společnost Société de la Saint Vincent, která podle potřeby také na slavnosti finančně přispívá. Důležitým kontributorem jsou samotní vinaři, kteří tradičně dávali svá vína zdrama k degustacím, v poslední době se však za mírný poplatek (zpravidla 10 €) nabízejí degustační kupóny, jelikož nalévání zdarma již bylo neúnosné. Během takového víkendu se totiž dříve vypilo přes 60 tisíc lahví vína!

Místní školáci se podílejí na slavnostních výzdobách celé obce a výrobě miliónů papírových květů, které takřka přes noc „vyrostou" ve všech zahrádkách, na okrasných keřích či stromech. Ovšem hlavními sponzory každoročně bývají důležité francouzské firmy, banky, pošta a pojišťovny.

Po stopách mnichů

Oslavy jsou každý rok jinak tematicky zaměřené a tak v souvislosti se vznikem Evropské unie, byly jednou uličky obcí pojmenovány podle různých evropských národů a například v ulici nazvané „Nizozemsko" jste mohli spatřit větrné mlýny a figuríny oblečené do holandských krojů a dřeváků. Jindy byl tématem „Vinařův celoroční kalendář" a celá vesnice byla vyzdobena v duchu hlavních událostí a prací, které čekají vinohradníky a vinaře v průběhu roku, zatímco ulice byly pojmenovány podle měsíců - leden, únor, březen... nebo další rok padla volba na víno a hudbu čili Bach a Bakchus na každém rohu atd. Letošní festival si vybral jako námět 900 let přítomnosti Cisterciáků ve vinicích Burgundska. Bylo to totiž právě zde, v nedalekém Saint-Nicolas-lès-Cîteaux kantonu Nuits-Saint-Georges, kde bylo založeno první cisterciácké opatství Cîteaux, jemuž vévoda Odo I. Burgundský daroval první keře révy vinné.

Produkce vína v těchto dobách byla velmi odlišná od současných standardů a enologických postupů. Tehdejší vína byla v podstatě bílá, s vysokými tzv. „zelenými" kyselinami, s nízkým obsahem alkoholu (6-7 %), bez delšího potenciálu, která pomáhala při trávení opulentních pokrmů z pečeného masa a zvěřiny určených pro bohaté a neměla tendenci cestovat.

Svatý Vincent - jasný a krásný

Letošní slavnosti začaly jako vždy v sobotu ráno v 8 hodin fanfárami a slavnostním průvodem, v němž defilují burgundští rytíři vína tzv. Chevaliers du Tastevin spolu se zástupci 80 burgundských komunit produkujících víno. Nechyběly samozřejmě ani ty nejvěhlasnější, jako jsou například Vosne-Romanée, Pommard, Meursault, Chablis či Gevrey-Chambertin. Každá vesnice má svou vlastní sošku svatého Vincenta - patrona vinařů, kterou účastníci průvodu složí před vstupem do kostela, kde zanedlouho proběhne mše, na obdiv všech návštěvníků festivalu. Venku mezitím již pomalu začínají vybuchovat zátky a začíná se ochutnávat „svatovincentské cuvée", které je speciálně vytvořené místními vinaři pro tuto příležitost. Průvod pak pokračuje z kostela celou vesnicí a zpět, aby se ho všichni návštěvníci, kteří přijeli o něco později až z daleka, mohli nabažit.

Navzdory relativně vysoké konzumaci vína a velkému počtu návštěvníků, kteří se sem přijedou především dobře pobavit, není zde prakticky vidět žádného opilého konzumenta, tak jak tomu ostatně v zemích jižní Evropy bývá... Jediným kulturním šokem je zpravidla možnost (vlastně spíše nemožnost) postavit se do fronty u degustačních stánků nebo na stanicích kyvadlové dopravy, která funguje zdarma během celého víkendu mezi parkovištěm a samotným děním. Tuto vlastnost pravděpodobně Francouzi nemají geneticky vrozenou...! U stánků se tak obvykle zvedá les rukou s prázdnými skleničkami za doprovodu vtipných historek a vinařských písniček, do kterého zaznívají písně o víně a lásce našeho hloučku Moravanů k všeobecnému potlesku. Pro labužníky jsou tu též k dispozici gastronomické zážitky v podobě burgundských šneků či ústřic z oblasti Charente a široký výběr silně zavánějících sýrů, které se dají koupit v četných stáncích umístěných po obci.

Mezitím v hlavním stanu, za účasti starosty, prezidenta místní společnosti Svatého Vincenta, členů Bratrstva rytířů Chevaliers du Tastevin a zdejších vinařů, probíhá hostina Banquet des Vignerons. Ten kdo zhlédl film "Velká žranice" si jistě dovede představit o co zde kráčí. Za tuto výsadu je sice ovšem nutné tučně zaplatit, ale stojí to za to. Letošní menu, ke kterému se podávala vína zvučných jmen z okolí Nuits-Saint-Georges, Champagne a Cognac, mělo sedm chodů: od šnečí terriny na bylinkové omáčce, přes ústřice, humry a další dary moře, křepelky nadívané husími játry foie gras, steaku z býčka Charolais, saláty a sýry až po závěrečný croustillant chocolat au nougat glacé avec son coulis aux fruits rouges. Takové hodování sice zabere celé odpoledne, ale přesto po jejím skončení zbývá dost času na taneční zábavu za doprovodu orchestru Les Joyeux Bourguignons.

Pokud jste se nechali zlákat na slavnosti svatého Vincenta, označte si tento svátek v kalendáři již dnes, neboť přípravy na příští oslavu, která se bude konat v Irancy poslední lednový víkend roku 2016 jsou už v plném proudu. Pamatujte si také, že je-li na svatého Vincenta jasno a krásně, budou bečky plné vína!

Number of chat messages: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4182x