O Víně

12.06.2010 JFK Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.06.2010 07:00

Víno Jakubík - degustace 29. května 2010

Po roce jsem měl opět možnost navštívit vinařství Víno Jakubík a pod taktovkou pana Františka Jakubíka absolvovat ochutnávku nevšedních vín, tentokrát pouze červených, a to vertikálně od ročníku 1971.

Víno Jakubík, vinařství, o kterém kolují různé pověsti a fámy, někdy dokáže rozdmýchat i vášnivou diskusi mezi vínomilci. To ovšem komentovat nehodlám, rád bych se s vámi podělil o své zážitky.

Z webu vinařství se můžete například dozvědět, že pan František Jakubík začal vinařit v roce 1963, panenská úroda byla sklizena v roce 1967. Jako první vinař v Československu sklízel 7. listopadu 1971 při teplotě -7 °C hrozny pro výrobu ledového vína. Společně se synem obhospodařují 10.000 keřů révy vinné ve 25 odrůdách. Vinařství se specializuje především na sladká vína, která ovšem svým charakterem dokazují, že i v severnějších polohách lze dosáhnout vysoké cukernatosti při zachování ukázkových charakterů jednotlivých odrůd.

Letos jsem měl možnost vinařství opět navštívit, celkově již potřetí. Tentokrát jsme se zaměřili pouze na červená vína, ve vertikální degustaci se vzorky začínajícími rokem 1971. Celkové množství vzorků bylo enormní, úctyhodných 66 vín. Opravdu práce se všemi víny zdárně prochutnat :-).

Všechna vína byla skvěle pitelná, ve velmi dobré formě, a to i nejstarší ročníky. Byli jsme tímto zjištěním velmi mile překvapeni. Jestli za to mohou nezvyklé uzávěry lahví (korunkové uzávěry), lze těžko říci, nicméně je to krásně neobvyklé!

Ze všech vín bych rád vyzvedl několik vzorků, a to především:
Frankovka 1973 - třešňové ve vůni, přecházející až do povidel, v chuti švestky, med, svěží kyselinka, střední tělo.
Rulandské modré 1976 - ve vůni i v chuti typické černé třešně, med, pěkná kyselinka, krásně harmonické.
Rulandské modré 1984 - ve vůni animalita, třešně, mineralita, v chuti elegantní, pěkná kyselinka a tříslo, dlouhé.
Rulandské modré 1995 - vůni i chuti dominuje animalita, mineralita, ovoce, prudce elegantní.
Rulandské modré 1997 pozdní sběr - ve vůni koňské sedlo, mineralita, v chuti animální, ovocné, elegantní kyselina.
Frankovka 2004 - ve vůni i v chuti švestky, med, příjemná kyselinka.
Frankovka 2005 výběr z cibéb - ve vůni borůvky, hrušky máslovky, v chuti lesní jahody a opět borůvky, harmonické, strukturované, plné, dlouhé.
Frankovka 2008 - ve vůni černý rybíz, mineralita, karamel, v chuti tmavé ovoce, pěkná kyselinka, plné, dlouhé.

Každopádně se jedná jen o výběr toho nejlepšího, všechna vína byla podmanivá, některá „utrpěla" sousedstvím se skvělými bratry... Ochutnali jsme i ne úplně běžné odrůdy, jako například Sevar, Golubok, Rubín 01, Laurot, Neronet. Každopádně mě nejvíce oslovila právě Frankovka a Rulandské modré.

Asi nejlépe za vše hovoří, že ještě druhý den jsem měl na jazyku chuť některých vín, krásné vzpomínky. Čistota a rozpoznatelnost odrůd byla až ukázková, to vše v některých případech doplněno i o faktor X. Opravdu nevšední zážitek, a to nejsem velkým příznivcem sladkých vín. Nicméně v tomto případě jsem si užil veskrze příjemnou degustaci!

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3453x