O Víně

21.09.2017 Sajmik Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.09.2017 07:00

V hlavní roli Tannat - 12. část: Château dʼAydie 2006, Madiran AOC, Vignobles Laplace, Aydie

Postarší odrůdový Tannat od významného madiranského vinařství, Vignobles Laplace.

Vinařství Vignobles Laplace (web) patří v madiranské apelaci ke klíčovým hráčům a je skoro s podivem, že na něj dochází řada až teď. Založil jej Fréderic Laplace v roce 1927, dnes se pomalu ujímá vedení vinařství již čtvrtá generace rodiny Laplace. Na jejich webu si můžete přečíst historii vinařství, je to ale sepsáno velmi stručně až tezovitě, některé věci by si myslím zasloužily detailnější objasnění. Z výkladu mj. vyplývá, že vinařství se rozjíždělo jen pozvolna, výroba vína byla napřed jen jednou z několika zemědělských aktivit. Třeba teprve v roce 1963 začali své víno lahvovat, a to ještě byli v apelaci jedni z prvních; jejich první sklizeň Tannatu - který si s Madiranem dnes spojujeme zcela automaticky - se zase datuje až do roku 1975 (takže těžko říct, jaké modré odrůdy vlastně pěstovali předtím).

Vinařství sídlí v Château dʼAydie, což je možná trochu nadnesené označení pro vilu z přelomu 19. a 20. století ve stejnojmenné obci. Laplaceovi vlastní 52 ha vinic, vedle nich od roku 2005 obhospodařují dalších 6 ha, jejichž majitelem je Patrick Ducournau - o něm byla řeč v 8. dílu tohoto seriálu. Z těchto 58 ha zabírají 49 ha modré odrůdy (Madiran AOC) a zbývajících 9 ha jsou osázeny místními bílými odrůdami (Pacherenc du Vic-Bilh AOC). Kromě toho se věnují asi značně rozsáhlým négociantským aktivitám, kdy sklízejí hrozny na parcelách dalších vinohradníků a vyrábějí z nich stolní a zemská vína. Tyto vinice mají ležet někde mimo madiranskou oblast ("v podhůří Pyrenejí"), ale jejich přesnější polohu ani počet hektarů na svém webu neuvádějí. Vinařství produkuje celkem 11 vín: bílá suchá i sladká, jedno růžové a šest červených. Z nich je celkem pět vín stolních a zemských - už jen z toho se dá odhadnout, že výroba vína z cizích vinic bude mít zhruba srovnatelný objem jako z vinic vlastních. Tím chci ale říci jenom to, že Vignobles Laplace není rodinné vinařství v běžném slova smyslu, ve francouzských poměrech patří spíše k větším vinařským firmám.

Dále už se budu věnovat jen jejich červeným vínům. Víno ze základní řady Aramis je směs Tannat a Syrah, školená půl roku v tanku. Je deklarováno jako stolní ("Vin de France"), ale asi hlavně z toho důvodu, že odrůda Syrah není na zemská vína v regionu Sud-Ouest běžně povolena. Jinými slovy, není to žádný "krabičák", jak by to zmínka o stolním víně mohla někomu evokovat, běžná prodejní cena je cca 6-7 €.

Nedávno vinařství uvedlo na trh víno 2 Vaches Rouges, v překladu "Dvě červené krávy", kteréžto jsou také vyobrazeny na etiketě. Je to odrůdový Tannat, kvašený za nízké teploty a školený jen v tanku (také jen půl roku). Evidentně je za tím snaha vyrobit "moderní" Tannat - s výraznou ovocitostí a bez zřetelnějších tříslovin, které jsou naopak typické pro tradiční madiranská vína. Cena cca 9-11 €.

Dále vyrábějí tři vína s apelací Madiran AOC. LʼOrigine bude charakterové zhruba podobné jako předchozí víno, směs Tannat a Cabernet franc, relativně kratší nakvášení na slupkách, školení 1 rok v tanku a velkých dřevěných kádích.

Odé dʼAydie je odrůdový Tannat, macerace za studena 3-5 dnů, samotné nakvášení asi měsíc, školení 12-15 měsíců ve velkých dřevěných kádích a sudech, lahvování celkem po 20 měsících školení. Vinařství uvádí u novějších ročníků potenciál 4-6 let.

Před dvěma roky jsem pil ročník 2006 tohoto vína, které má trochu jiné složení (90 % Tannat, zbytek je Cabernet Sauvignon a Cabernet franc) i školení (18 měsíců v použitých barikových sudech). Plnější chuť, pěkná struktura, kořenitost, poctivé jemnozrnné třísloviny, delší dochuť, dobře pitelné a při ceně 9 € má pěkný poměr cena/kvalita. Příjemně překvapilo.

Víno Château dʼAydie, které by v Bordeaux nazývali jako "grand vin" tohoto vinařství, je odrůdový Tannat, vinifikace a školení je zhruba stejné jako u Odé dʼAydie, jen s vyšším podílem barikových sudů.

Škálu červených vín kompletuje Maydie, což je sladké likérové víno. Vyrobeno z přezrálých hroznů Tannatu, macerace za studena několik dní, alkoholové kvašení 3-4 dny, pak dolihováno čistým alkoholem a další asi týden macerace; školeno dva roky v dřevěných sudech 60 hl. Maydie vyrábějí od roku 1985, ale Fréderic Laplace zhotovil víno na stejném principu už v roce 1941.

Zbývají už jen degustační poznámky k Château dʼAydie 2006. Kovová záklopka, kvalitní kompaktní celokorek. Temně granátová neprůsvitná barva, beze stop po nazrálosti. Vůně nepříliš výrazná, po černém ovoci, bez barikových tónů. Chuť plnější, šťavnatě ovocitá, hladká jak dětská prdelka :-) ; jemnozrnné třísloviny napřed spíše v pozadí, projevují se až postupně. Zjevně z perfektně zralých hroznů, ale alkohol (14 % vol.) není nikde poznat. Velmi dlouhá a sametová dochuť.

Druhý a třetí den se víno změnilo jen velmi málo. Vůně stále decentní, pro chuť je klíčové slovo harmonie, nic nechybí ani nepřebývá. Výborně zvládnutá extrakce tříslovin, vinařství také evidentně používá mikrooxidaci (ostatně Patrick Ducournau tuto metodu vyvíjel právě ve spolupráci s Laplaceovými). Dobré na pití teď, ale určitě ještě pár let vydrží. Tím se mi potvrdilo, co jsem o vinařství četl již dříve, že díky moderním metodám vyrábějí Madiran s jemnějšími tříslovinami, který je tím pádem k pití připraven dříve než srovnatelná vína z jiných vinařství v apelaci.

Celkově jde o velmi vydařené víno, jednoznačně elegantního stylu, které najde příznivý ohlas u širokého publika. Jen skeptik by možná řekl, že je natolik sametové, že působí až trošku zaměnitelně, naslepo bych Tannat asi netipoval. To je ale jediná výtka, která mě napadla. Když budu chtít tříselnatý Madiran ke kačeně, tak holt sáhnu po láhvi z jiného vinařství.

Koupeno před lety v německém e-shopu Madiran.de za 14 €, což je cena velmi rozumná (novější ročníky jsou zde za 16 €).

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 115x