O Víně

14.01.2015 Sajmik Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.01.2015 07:00

Domaine Ogereau 2009, Coteaux du Layon Saint Lambert AOC, Vincent Ogereau, Saint Lambert du Lattay

Předmětem dnešní recenze je sladký Chenin blanc z kraje Anjou v údolí řeky Loiry, jedno z nejlepších vín, které jsem v roce 2014 pil.

Láhev pochází z rodinného vinařství Domaine Ogereau (web), jehož jméno resp. výslovnost ("ožro") vybízí Čechy ke slovním hříčkám :-) . Majiteli jsou Vincent Ogereau a jeho žena Catherine, kteří sídlí v obci Saint Lambert du Lattay, asi 20 km jižně od města Angers. Vinařství jsem navštívil s moravskými vinaři v roce 2010 při cestě do údolí Loiry. Z návštěvy nemám nějaké obsáhlé poznámky, ale v paměti mi utkvělo velmi srdečné přijetí a reprezentativní degustace celým jejich sortimentem.

Manželé Ogereau vlastní celkem 24 ha vinic, které jsou přesně půl na půl rozděleny mezi bílé a červené odrůdy. Mezi bílými pochopitelně dominuje Chenin blanc, z něhož dělají suchá i sladká vína, na složení základního Anjou blanc i šumivého vína (Crémant de Loire) se podílí ještě Chardonnay. Na výrobu červených a růžových vín slouží Cabernet franc a Cabernet Sauvignon, v menší míře také Grolleau noir a Gamay (na oblasti Anjou se mi líbí, že u jednoho vinaře se dají koupit vína všech barev a typů, od sympatických vín na každodenní pití po seriózní vína na archivaci - to je přesně případ i tohoto vinařství). Detailní představu o jejich produkci můžete získat z webu vinařství, zde se budu dále věnovat už jen sladkým vínům.

Aktuálně vyrábějí tři sladká vína s apelací Coteaux du Layon Saint Lambert AOC, vždy jde o odrůdový Chenin blanc. "Bezejmenné" základní víno, označené jen názvem apelace, je z přezrálých hroznů sbíraných naněkolikrát (fr. "tries successives"), školeno v nerezovém tanku asi 7-11 měsíců. Archivační potenciál 10-15 let.

Jejich špičkové víno "Clos des Bonnes Blanches" je pojmenováno podle parcely v blízkosti říčky Layon na zvětralé břidlici. Dělají je jen v dobrých ročnících a z vysoce přezrálých hroznů/bobulí, které byly napadeny ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, popř. prošly procesem "passerillage", což je seschnutí hroznů přímo na keři. Kvašení a školení na jemných kvasničných kalech ("sur lie") v dubových sudech o objemu 500 l po dobu 18 měsíců. Archivační potenciál je několik desetiletí. Ve vinařství jsme ochutnali ročník 2005, což bylo vynikající komplexní víno, ale už hodně sladké, spíše na usrkávání po troškách. Za láhev 0,5 l chtěli tehdy 25 €.

Někde "na půl cesty" mezi oběma výše popsanými víny je cuvée "Harmonie des Bonnes Blanches", které v době naší návštěvy ještě neexistovalo. Domýšlím se, že jde o víno ze stejné parcely v horších letech nebo z hroznů s ne tak vysokou cukernatostí, tomu by odpovídala kratší doba školení (jen 15 měsíců) ve stejných pětisetlitrových sudech.

Teď už k vlastním degustačním poznámkám. Základní víno Domaine Ogereau 2009, Coteaux du Layon Saint Lambert AOC, jsem otevřel z toho důvodu, že korkový špunt lehce prosakoval, i když po vytažení z láhve vypadal zcela normálně, neměl viditelnou vadu. V důsledku toho došlo k poklesu hladiny v hrdle láhve asi o 3 cm (jde o tradiční loirskou štíhlou láhev o objemu 0,75 l, ze zelného skla, s reliéfním znakem apelace na podhrdlí).

Pěkná sytě zlatá barva, skoro jantarová. Vůně středně intenzivní, komplexní, pro mě těžko "rozložitelná na prvočinitele" (mj. meruňky, med?). Chuť plnější, ideálně sladká, žádný ulepenec, s perfektní rovnováhou mezi zbytkovým cukrem a kyselinami, které jsou zřetelně cítit na zubech (ale méně, než třeba u sladkých moselských Ryzlinků). Je to takové živé a "dynamické" víno - v tom smyslu, že chuťový vjem se zesiluje od prvního smočení rtů přes bohatý prostředek až po neskutečně dlouhý závěr. Díky tomu je víno fantasticky dobře pitelné, kdybych se nedržel, tak vypiju půl sedmičky na posezení :-) . V průběhu následujících pěti dnů si víno uchovalo zhruba stejný charakter, vliv vzduchu na něm nezanechal zřetelnější stopu, jen se v dochuti objevila velmi lehká hořčinka, která nijak neruší. Vynikající slaďák, který si budu dlouho pamatovat, s dlouhým archivačním potenciálem. Ve vinařství koupeno za 9,8 €, což je vzhledem ke kvalitě vína cena skoro směšná. Jen mě mrzí, že jsem vzal jen pár lahví, a ne několik beden.

Podle jednoho z členů diskuzního fóra La passion du vin by toto víno mělo mít 82 g/l zbytkového cukru a 6 g/l kyselin, údajně jde o informaci přímo od vinaře. Chuťový profil vína by tomu zhruba odpovídal, popř. bych naslepo tipoval ještě o pár gramů cukru více.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3444x