O Víně

25.07.2012 TýKej Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.07.2012 07:00

Srovnávací degustace Sauvignonů a Cabernet Sauvignonů

Ve čtvrtek 28.6.2012 se v ústecké restauraci SAVANA uskutečnila srovnávací degustace vín odrůd Sauvignon a Cabernet Sauvignon. Více v následující reportáži.

Ve čtvrtek 28.6.2012 se naskytla milovníkům vín vynikající a v Ústí nad Labem vcelku ojedinělá možnost přechutnat během jediného večera na jednom místě 13 vzorků vín dvou odrůd - Sauvignon a Cabernet Sauvignon. Celou akci, stejně jako složení degustačního listu, vymysleli a uskutečnili dva ústeční pardálové - Petr Klapálek (jednatel ústeckého Klubu přátel vín a provozovatel e-shopu s víny http://www.vinopodskalak.cz/) a Pavel Bauer (majitel ústeckého velkoobchodu s víny). O početný fanklub není nouze a tak nebyl problém naplnit kapacitu restaurace SAVANA, která se nachází přímo vedle spodního vchodu do ústecké ZOO. Sklenky, degustační sousta, voda i nachlazená vína byla připravena a tak nic nebránilo tomu, aby se Péťa Klapálek ujal krátkého úvodního slova. Následovalo rozlévání vzorků (tedy ne po zemi, ale samozřejmě do sklenek) při odborném výkladu obou pánů.

První přišel na řadu Sauvignon z Chateau Lednice 2011 pozdní sběr, suché.

Toto víno připomíná ve vůni i chuti hluchavky, broskev, našli jsme v něm dokonce podtóny zeleného jablka. Velmi přijemné, nevtíravé a vyrovnané.

Jako druhý vzorek se nabídl Sauvignon z vinařství Přítluky 2010 pozdní sběr, polosuché.

Zmíněné vinařství je velmi mladé (cca 2 roky na trhu) a nabídlo velmi zajímavá a pitelná vína, což dokázal i tento vzorek. Broskev a tóny angreštu se v chuti nezapřou, každá sklenka vybízí k dalšímu dolití. Je to krásné, čisté víno, které bych doporučil k večernímu posezení s bandou přátel, která ocení svěží ovocitá vína s rozumným zbytkem cukru.

Coby třetí vzorek do sklenky natekl Sauvignon blanc Seagull Mountain 2010, suché.

Novozélandské víno s výrazným charakterem. Ve vůni, v porovnání s předešlými vzorky, byl znát jasný rozdíl v podloží vinic a klimatických podmínkách. Nedá se říct, že by vůně praštila do nosu - to by se dalo považovat za negativní charakteristiku. Lépe řečeno, po přivonění ke stěně sklenky se nenuceně rozvinula mohutná vůně černého rybízu, kopřiv a angreštu. Tu vůni jsem si doslova užíval. Po napití by leckdo ocenil vyšší zbytkový cukr, ale já jsem vděčný jeho absenci. Cukr, jak jistě mnozí odsouhlasí, do značné míry přebíjí ostatní vjemy, a zde, jednoznačně, bylo co hledat.

Jestliže Seagull Mountain jsem označil za mohutné víno, pak dalšího novozélanďana - Sauvignon blanc MONTANA 2010, suché - označím za ikonu mezi Sauvignony. Jistě, jsou zde legendy jako Cloudy Bay, ale ten se již pohybuje v daleko vyšší cenové kategorii (já osobně ho nalezl v Německu za 20 €). Pokud mluvíme o špičkovém Sauvignon blanc z oblasti Marlborough za „buyer-friendly" cenu, pak Montanu vřele doporučuji k ochutnání a posléze dojmů - plné konzumaci s přáteli, kteří dokážou opravdu skvělá vína ocenit. Já osobně se přiznám k tomu, že jednu lahev jsem otevřel s kamarády, abych je navnadil, druhou daroval nejlepšímu příteli a o další se nekompromisně odmítl dělit :-)

Vzorek číslo 5 zastupoval Sauvignon blanc Santa Alicia 2007 Reserve, suché.

Bylo při nejmenším poučné ochutnat dospělý chilský Sauvignon, který navíc 6 měsíců zrál na barikovém sudu. Prožitek z tohoto vína byl intenzivní díky vyšší nazrálosti a ovocitým tónům doplněným o podtóny vanilky.

Jako další následoval opět tuzemský Sauvignon - tentokrát z vinařství Réva Rakvice. Jednalo se o ročník 2011 pozdní sběr, polosuché.

Zde byla dominantní bezinka, jak ve vůni, tak v chuti, ale nepatrně vystupoval alkohol.

Velkým favoritem se mezi návštěvníky stal Sauvignon 2010 VOC, polosuché z vinařství Lahofer.

Oblíbili jsme si ho pro jeho mohutnost a přítomnost medovinkových tónů ve vůni. V chuti také mohutné, již nezanedbatelně zralé a osobité.

Další Sauvignon vznikl „pod rukama" mého oblíbence Michaela Kubíka z Velkých Bílovic. Byl to Sauvignon 2010 pozdní sběr, polosladké.

O Kubíkovi s oblibou tvrdím, že jeho vína jsou doslova sametová, jemná, skvěle pitelná a tedy i velmi líbivá. Zlé jazyky tvrdí a je to bez okolků pravda, že když se podíváme na sortiment jeho vín, nalezneme v něm určitou, do oka bijící, podobnost. Díky (a nebo kvůli) přísné řízence, se jeho vína můžou zdát nudná, fádní, řekněme jedno jako druhé. Mě osobně to až tak nevadí, jelikož Kubíkovy mlsky vyhledávám právě pro jejich úžasnou pitelnost a sametovost.

Ale zpět ke zmíněnému konkrétnímu vzorku. Tento naneštěstí byl již za zenitem. Již nebyl tak líbivý, jako když jsem ho pil před rokem.

Po krátké přestávce (kterou chlapci, po vzoru filmu Účastníci zájezdu, stanovili na 25 minut, neboť dali-li by nám 15, tak se vrátíme za 20) jsme přistoupili k jedinému klaretu na košt-listu. Grand Chateau Sauvignon 2011 Moravské zemské, polosladké z Chateau Lednice.

Jedná se dokonce o cuvée Cabernet Sauvignon klaret + Sauvignon. Ovocité velmi příjemné, po značném vychlazení ideální pro zavlažení horkem vyprahlého chřtánu.

Vzorek číslo 10 patřil opět vinařství Lahofer, a sice Sauvignon 2008 pozdní sběr, sladké.

Za sebe musím konstatovat, že toto „es-géčko" mě zaujalo asi nejméně. Snad pro vysoký obsah zbytkového cukru, kterým jsem již za poslední dobu celkem přepitý. Pěkné jako tečka za výtečnou večeří, doplňující nějaký chutný dezert.

Konečně jsme se také dostali k odrůdě Cabernet Sauvignon. Té byly věnovány poslední 3 vzorky.

Cabernet Sauvignon Val Duna 2008, suché. Rumunské víno z oblasti Dealurile Olteniei, kterou nikdo z nás skoro ani nedokázal vyslovit (zlatých našich tři sta třicet tři stříbrných stříkaček :-) ) velice příjemně překvapilo. Mohutná ovocitá vůně, která nabídla i tóny kopřiv nás nenechala chladnými a tak jsme sklenku dále zahřívali ve stisku dlaní a při trpělivém kroužení. Vyplatilo se to, jelikož se posléze i v chuti objevily překrásné černorybízové tóny přetrvávající v dlouhé dochuti.

Cabernet Sauvignon Santa Alicia 2006, suché z chilského Maipo Valley nabídlo tóny borůvky a ostružiny. Moc pěkné.

Penfolds Rawson´s Retreat 2007, suché. Jedná se o cuvée Shiraz a Cabernet Sauvignon.

Zde jsme se kochali krásně sametovou ovocitou vůní a plnou chutí. Moc příjemné.

Noc ještě nekončila. Jak se patří, následovala horlivá diskuze a dopíjení načatých lahví. Zábava trvala dlouho do noci a dle reakcí a nevyhnutelných odposlechů vyplynulo, že se událost i vína všem účastníkům velice líbila. Využili jsme i možnost zakoupení lahví přímo na místě.

Petr i Pavel hodlají v podobných akcích pokračovat na pravidelné bázi - hovoří se o periodě „jednou za měsíc" a to tak, aby se nekryly s řízenými degustacemi pořádanými Klubem přátel vín. Což je samozřejmě skvělá zpráva, neboť zájemci se mohou kultivovaně ovínit po boku známých tváří minimálně dvakrát do měsíce. Vše ve velice přátelské atmosféře a na příjemných místech (degustace KPV v klubu HAVANA, degustace Sommelier klubu pak v restauraci SAVANA).

Ještě k objasnění situace - Klub přátel vín na své řízené degustace zve vinaře, aby představili spektrum svých vín i u nás v Ústí. Smyslem degustací pořádaných Sommelier klubem, pod vedením Petra Klapálka a Pavla Bauera, je nabídnout zájemcům příležitost ochutnat vína „tak trochu jinak". Reportovaná srovnávací degustace je toho důkazem a zároveň předzvěstí.

Každá z těchto akcí bude navíc doplněna o minikurz správného nakládání s vínem.

Osobně velmi otevřeně a vřele doporučuji zajít se minimálně podívat a udělat si vlastní názor.

Počet příspěvků v diskuzi: 3  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5128x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5