O Víně

25.07.2011 milasko Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.07.2011 07:00

Ochutnávka Ryzlinku rýnského

Reportáž ze zajímavě koncipované ochutnávky, kde bylo možné porovnávat vína z odrůdy Ryzlink rýnský od nás a z německého Porýní.

Trochu se zpožděním se dostávám k reportáži z ochutnávky, která se konala v červnu v Chrudimi. V pěkném prostředí salónku zdejšího muzea ji pořádala vinotéka U Kálesů. Celá akce byla zaměřena na královskou odrůdu Ryzlink rýnský, navíc se zajímavým porovnáním vín domácích s těmi ze středního Porýní. Ochutnávkou provázeli pánové Dramlitsch a Tošovský, přičemž první prezentoval vína německá a druhý domácí. Vzorků bylo požehnaně, celkem třináct.

Ryzlink rýnský 2010 zemské - Krásná hora, Starý Poddvorov. 11,7 % alkoholu, 7,5 g zbytkového cukru a 11 g kyselin. Světlinká zlatavá barva, dosti zřetelné perlení ve vzhledu, vyšší viskozita. Vůně poměrně typická, i když s převažujícími ovocnými tóny. V těle středně plné, svěží chuť, kyselina dosti výrazná. Dominovala také v kratší až střední dochuti. Bodování začínám 6,5 body z deseti možných.

Ryzlink rýnský 2006 pozdní sběr - Školní statek Mělník. Vinařská obec Liběchov, trať Budyně. Obsah alkoholu 13 %. Sytější zlatá barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně barev a olejů, v těle ne moc plné. Olej jako by se projevoval i v chuti, trochu málo svěží, dochuť kratší. Znovu 6,5 bodu.

Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr - Školní statek Mělník. Obsah alkoholu 13,5 %. Barva zlatavá, ve vzhledu zřetelné perlení, viskozita vysoká. Příjemné medové a petrolejové tóny ve vůni. Středně plné tělo. Chuť sice odpovídala vůni, byla ale o něco horší, než vůně slibovala, působila poněkud mdle. Ve středně dlouhé dochuti opět až dost výrazné kyseliny. Trochu lepších 6,5 bodu.

Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Kabinett 2009 - Weingut Dr. Randolf Kauer. Obsah alkoholu 11 %, 3,4 g zbytkového cukru, 7,6 g kyselin. Světlinká nazlátlá barva s nepatrným nádechem do zelena. I zde ale bylo lehké perlení ve vzhledu. Vůně velmi slabá, nicméně sympatická, lipová. V těle plnější, chuť velmi příjemná, bohatá, harmonická, spíše bylinná, dochuť střední až delší. Celkem jasný posun nahoru, 7,5 bodu.

Riesling 2009 - Weingut Toni Jost. Vinice Bacharacher Hahn. Obsah alkoholu 12 %, 7,3 g zbytkového cukru, 6 g kyselin. Barva zlatavá, vyšší viskozita. Vůně slabší, nezřetelná. Lehčí víno se svěží harmonickou chutí. Dochuť kratší až střední. Nekomplikované víno na delší pití, dostává 7 bodů.

Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběr - Richard Tichý Hrušky. Obsah alkoholu 11,7 %, 3,2 g zbytkového cukru, 6,4 g kyselin, cukernatost při sběru 21,8 °NM. Krásná zlatá barva, viskozita střední, nepatrné perlení ve vzhledu. Vůně nesmírně intenzivní a přitažlivá, pampeliškový med. V chuti sametově uhlazené, dochuť středně dlouhá. Poctivých 7,5 bodu.

Bacharacher Wolfshöhle Riesling Spätlese 2009 - Weingut Hoffmann & Sturm. Obsah alkoholu 13 %, 6,4 g zbytkového cukru, 7,1 g kyselin. Hezká sytější zlatavá barva, viskozita vyšší. Vůně spíše méně intenzivní ale velmi pěkná, ovocná, meruňky, náznak černého bezu. V lahodné chuti převažovaly byliny, dochuť středně dlouhá. Velmi pěkné víno, které se asi bude ještě zlepšovat. Lepších 7,5 bodu.

Cuvée Ryzlink 2008 + 2009 - Krásná hora, Starý Poddvorov. Obsah alkoholu 12,4 %, 12 g zbytkového cukru, 6,5 g kyselin. Hezká jasná zlatavá barva, viskozita nižší. Vůně velmi slabá, nasládlá, květinová. Chuť určitě zajímavější než vůně, poměrně výrazná, i když trochu vystupoval cukr. Dochuť kratší. Trochu horších 7 bodů.

Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Kabinett 2009 Feinherb - Weingut Dr. Randolf Kauer. Obsah alkoholu 11 %, 13,9 g zbytkového cukru, 8,5 g kyselin. Světlince zlatavá barva s nádechem do zelena, nepatrné perlení ve vzhledu, viskozita nižší až střední. Méně intenzivní vůně s lehkým náznakem kvasnic. Postupně se uvolňovalo příjemnější aroma černého bezu. Tělo středně plné, chuť velmi pěkná, uhlazená, dochuť kratší až střední. Lepších 7,5 bodu.

Riesling Kabinett 2009 Feinherb - Weingut Toni Jost. Obsah alkoholu 10,5 %, 16,5 g zbytkového cukru, 7,4 g kyselin. Světlejší zlatavá barva, nižší viskozita. Jemná ale zřetelná lipová vůně. Plné tělo, bohatá, spíše ovocná chuť, dochuť delší. Velmi povedené víno, dávám lepších 8 bodů.

Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběr, polosladké - Richard Tichý Hrušky. Obsah alkoholu 12 %, 22,3 g zbytkového cukru, 6,4 g kyselin, cukernatost při sběru 22,4 °NM. Světlejší zlatavá barva s zelenkavým nádechem, střední až vyšší viskozita. Lehká sladší ovocná vůně. Středně plné tělo, chuti dosti sladká, trochu těžce působící, středně dlouhá dochuť. Dávám 7 bodů.

Bacharacher Wolfshöhle Riesling „S" 2009 Feinherb - Weingut Bernard Prass. Obsah alkoholu 12,5 %, 27 g zbytkového cukru, 7,9 g kyselin. Hezká jasná zlatavá barva, viskozita vysoká. Sladší vůně, příjemná ale nezřetelná. Plné tělo, bohatá nasládlá harmonická chuť. Dochuť středně dlouhá až delší. Další velmi povedené víno, kterému dávám lepších 8 bodů.

Oberdiebacher Fürstenberg Riesling Spätlese 2006 - Weingut Dr.Randolf Kauer. Obsah alkoholu 10,5 %, 66 (!) g zbytkového cukru, 7,4 g kyselin. Zlatavá barva s lehkým nazelenalým nádechem, viskozita nižší až střední. Intenzivnější sladší vůně s náznakem petroleje. V těle plné ale chuť opravdu dost sladká. Dochuť kratší až střední. Trochu horších 7,5 bodu.

Co tedy na závěr? Lépe dopadly ryzlinky z oblasti svého zrodu, což ale vůbec neznamená, že bych na ty moravské zanevřel. Domácí vína měla navíc jeden zřetelný handicap. Byla totiž zřetelně hůře vychlazená, což je v příšerném vedru, které tento den panovalo, jednoznačně znevýhodňovalo. Nejlépe z nich u mě dopadla ta od Richarda Tichého, která měla i příznivý poměr mezi kvalitou a cenou. Hodnocení německých vín považuji z výše uvedených důvodů za objektivnější, všechna prezentovaná vinařství z oblasti Mittelrhein se předvedla ve velmi pěkném světle.

Počet příspěvků v diskuzi: 2  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4033x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5