O Víně

03.05.2011 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.05.2011 07:00

Klub přátel vína Ústí nad Labem

V březnu 2011 oslavil Klub přátel vína Ústí nad Labem dva roky své existence. Co se za tu dobu událo se dozvíte v následující reportáži.

O klubu jsem psal velmi brzo po jeho založení zde. V té době jsme vše rozjížděli a měli spoustu plánů. Jsem rád, že po dvou letech se toho spoustu povedlo realizovat a především, že nás to pořád baví. Shromáždili jsme okolo sebe asi 100 lidí se zájmem o víno, kteří se snaží poznávat nové věci okolo vína a umí ocenit naše volnočasové snahy.

Určitě nejdůležitější je ochota vinařů, bez nich by klub postrádal smysl. Je potěšitelné, že vinaři mají nadále zájem a daří se nám degustace naplánovat několik měsíců dopředu. Nenaplnily se tak obavy, že k nám nebudou chtít vážit cestu. To je myslím velmi potěšitelné zjištění pro každého, kdo by chtěl podobný klub zakládat.

Časem jsme se, po vzájemné dohodě, přesunuli z restaurace U kmotra, kde probíhaly první degustace, do klubu Havana. Zde jsme, díky provozovatelce Růženě, získali příjemné prostory sami pro sebe a s odpovídajícím zázemím. Růžena a její personál přijaly akci za svou, takže veškeré přípravy před akcí už probíhají naprosto s přehledem a velmi rychle.

Dále je potřeba zmínit, že díky podpoře podnikatele Zdeňka Smrže jsme získali prostor pro vlastní webové stránky (www.klubpratelvina.cz), na kterých řádí hlavně Petr. Podařilo se nám veškerou komunikaci přesunout do elektronické podoby, zveřejňujeme aktuality a zpracovali jsme základní rozdělení vín pro úplné nováčky. Kdo se nebojí, může shlédnout naše fotografie, případně fotografie z akcí. Doplňkem je pak naše stránka na facebooku.

Vzhledem k obrovskému zájmu o degustace pořádané naším spolkem (měsíčně obvykle až 90 lidí, ačkoliv kapacita klubu je 55 míst) jsme museli upravit i systém přihlašování. Zatímco dříve, s ohledem na neznámost našeho klubu, chodilo lidí tak akorát a nebylo tedy nutné nic řešit, v současné době používáme tzv. VIP systém.

Spočívá v tom, že po prvním roce fungování jsme si vzali seznamy účastníků (které vede opět nesmírně precizně Petr) a určili, kdo chodí nejvíc. Těchto zhruba 30 účastníků má právo přednostního přihlášení a zbylá místa jsou pak nabídnuta ostatním členům spolku. Postupuje se obvyklým způsobem, tedy - kdo dřív přijde, ten dřív mele. Ještě doplním, že se lze stát i náhradníkem a počkat, zda někdo ze zdravotních nebo osobním důvodů nevypadne. Být „ VIPíčkem" není doživotní úděl, jednou za čas provedeme kontrolu účasti a hodnocení začíná na novo.

Postupem času se nám podařilo získat mnoho užitečných kontaktů a příznivců, a tak účastníci ochutnávek občas dostanou, většinou při určité slavnostní příležitosti, nějaký dárek - lahev vína, propagační materiály, slevenky do vinoték nebo vstupenky na vinařské akce. Všem, kteří nám je poskytují, jsme velmi vděční a moc děkujeme.

Potěšitelné je, že základní kádr účastníků zůstává v podstatě stejný, vinař tak již nemusí vysvětlovat základní věci a může probrat vinaření „pro starší a pokročilé". Vypozorovali jsme celkem asi logickou věc, že vtipný, dobře mluvící vinař, má i větší úspěch. Vinaři se též naučili, že je dobré přivést na prodej větší množství vín a škodní určitě nebudou.

Výborné je i to, že degustace už není chápána jen jako jednorázová akce, naopak, spousta účastníků si již samo domlouvá návštěvu ve vinařství, nákup vín u vinařů a podobně. Navíc se časem vyselektovali skuteční zájemci o víno od těch, kteří se jdou jen napít vína na „nějakou akci". Účastníci pak nehlučí, neřeší své interní problémy, ale pozorně poslouchají a ptají se.

Objevily se tendence zkrátit měsíční interval, neboť zájemců o degustaci je hodně, ale zatím to měnit nehodláme. Pořád si myslíme, že je lepší dělat něco jednou a pořádně, než dvakrát nic moc. V neposlední řadě i proto, že veškerou organizaci provádíme sami ve svém volném čase bez nároku na finanční odměnu. Kdo něco podobného provozoval ví, že to není jednoduché.

Dostali jsme též nabídku na větší prostory, ale tu jsme odmítli. Počet máme za optimální a masové by měly být jen konzervy.

Doufáme, že vše půjde i nadále stejně dobře a pokud byste byli z Ústí nad Labem, blízkého okolí nebo měli v den degustace cestu, ozvěte se. Ačkoliv to možná nevypadá, nejsme klubem uzavřeným a nováčky rádi přivítáme.

Závěrečné přání je asi jediné - bez problémů oslavit tři roky existence.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3837x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5