O Víně

04.05.2011 jbes Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.05.2011 07:00

Degustace Vinné sklepy Lechovice

Druhý dubnový čtvrtek představili manželé Kroupovi, kteří provozují podnikovou prodejnu Vinné sklepy Lechovice v Devotyho ulici v Pardubicích, vína ročníku 2010.

Nebyla to klasická velká ochutnávka s číšníky a servisem, ale milé rodinné povídání pro běžné častější zákazníky vinotéky. Degustovalo asi 10 osob, ve stoje, protože prodejna není na sezení zařízena. Jak to tak bývá, sousedé v domě byli proti.

Byl jsem zde poprvé, původně jsem nepočítal s reportáží a ani to moc při stání nejde, dělal jsem si jen základní poznámky, ale pro stručný přehled o produkci VS Lechovice 2010 to stačí. Po sepsání mých postřehů jsem nakoukl také na webové stránky a protože mi to přišlo jako zajímavé srovnání, uvádím pro zajímavost, co jsem o tomtéž víně našel na oficiálních stránkách.

Rulandské bílé, kabinet - úvodní víno, s hořčinkou, chutí citrónové kůry a výraznější kyselinkou. Zřejmě se na tomto víně projevily horší klimatické podmínky roku 2010, dávám 6 bodů. Z webu: Vinařská obec Borotice, viniční trať Stará hora. Vzniklo pupenovou mutací Rulandského šedého. Vyžaduje hlinité půdy s dobrou vododržností a vysokým obsahem uhličitanu vápenatého. Na takových půdách intenzivně asimiluje a dosahuje cukernatosti na výrobu pozdních sběrů a výběrů. Víno je světle žluté barvy s neutrální i mandlovou chutí. Svým delším zráním nabývá na kvalitě a dostává svou typickou chuť a buket. Vyznačuje se zlatozelenou barvou. Analytické hodnoty: kyseliny 8,8 g/l, bezcukerný extrakt 26,2 g/l, alkohol 9,96 % obj., zbytkový cukr 1,2 g/l, cena: 202,- Kč.

Rulandské šedé, kabinet, polosuché - ve vůni i chuti grep, chlebovinka a opět vystupující kyseliny. Také 6 bodů. Web: Vinařská obec Borotice, viniční trať Nad Kolářovým sklepem, Popis: Burgundská odrůda, která vznikla pupenovou mutací z odrůdy Rulandské modré. Hrozny dobře vyzrávají a mají vysokou cukernatost. Musejí se rychle zpracovávat, aby nebylo víno narůžovělé barvy. Víno je velmi vhodné do archivu, vyznačuje se plností, decentností a vyšší barevností. Víno zlatožluté barvy, plné, s neutrální vůní a chutí. Analytické hodnoty: zbytkový cukr 7,1 g/l, bezcukerný extrakt 26,6 g/l, kyseliny 9,8 g/l, alkohol 10,6 % obj., cena: 252,- Kč.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, polosladké - pro mě netypická chuť pro ryzlink, sladkost vyrovnávala ostrá kyselinka až s octovým nádechem. Mě toto víno nepřesvědčilo, dávám 5,5 bodu, ale při závěrečném hodnocení se ozval i hlas, že to bylo nejlepší víno tohoto podvečera. Web: vinařská obec Borotice, viniční trať: Nad Kolářovým sklepem, právem bývá označován „králem vín". Výborné víno s výraznou chutí a vůní. Svěží kyselinka uchovává tomuto vínu skvělou chuť i po delší době zrání. Svým buketem je přirovnáván k vůni lipového květu. Analytické hodnoty: alkohol: 9,56 % obj., zbytkový cukr 29 g/l, extrakt  25,8 g/l, kyseliny 9,3 g/l, cena: 192,- Kč.

Chardonnay, pozdní sběr, polosladké - oproti předcházejícím vzorkům již hutnější víno, s vůní po tropickém ovoci, v chuti banány a grepy. Delší dochuť, pro mě nejlepší víno dne, 7 bodů. Web: viniční trať Nad Kolářovým sklepem, vinařská obec Borotice. V Lechovicích se od nepaměti pěstuje ve smíšených výsadbách s Rulandským bílým. V současnosti patří nepochybně se Sauvignonem mezi velice módní a současně nejkvalitnější bílá vína oblasti. Při usměrněné sklizni tzn. ostříháním ještě nevyzrálých hroznů voní po zelených jablkách. Stárnutím přichází vůně akátu, citrónu, medu a nakonec lískových oříšků. Analytické hodnoty: alkohol:11,3 %, zbytkový cukr 33,6 g/l, bezcukerný extrakt 31,4 g/l, kyseliny 9,9 g/l, cena: 232,- Kč.

Pálava, výběr z hroznů, polosladké - typická Pálava, kořenitá chuť a vůně po Tramínu, pěkné víno, opět 7 bodů. Z webu: vinařská obec Borotice, viniční trať Nad Kolářovým sklepem. Pálava vznikla křížením odrůd Műller-Thurgau a Tramín. Víno je aromatické, ale na rozdíl od Tramínu je chuť uhlazenější. Vysoká cukernatost hroznů byla dosažena delším zráním na keři. Lehce kořeněné intenzivní aroma vyzrálé Pálavy příjemně podtrhuje zlatavá barva a vyšší obsah zbytkového cukru. Analytické hodnoty: kyseliny 8,8 g/l, bezcukerný extrak: 30,9 g/l, alkohol: 11,62 %, zbytkový cukr 35,7 g/l, cena: 328,- Kč.

Frankovka rosé, odrůdové jakostní - chuť jahodových bonpari a kyselinka k tomu. Nezaujalo mě, opět 5,5 bodu, ale někdo ho opět preferoval. Web: vinařská obec České Křídlovice, viniční trať Stará hora. Barva vína je světle růžová s malinovým nádechem, vůně je ovocná připomínající čerstvé jahody v chuti převládají jahodové tóny. Víno je příjemně jemné, zakulacené a nechybí mu i osvěžující kyselinka. Hodí se například k těstovinám, zelným salátům. Analytické hodnoty: extrakt 26,2 g/l, alkohol 9,28 % obj., zbytkový cukr 31,5 g/l, kyseliny 9,8 g/l, cena: 116,- Kč.

Rulandské modré, pozdní sběr, polosladké - víno s lehkou hořčinkou a chutí po přezrálých jahodách, 6 bodů. Na webu jsem nenašel.

Rosé, šumivé, demi - nepodařilo se mi zjistit odrůdu ani z etikety, zřejmě cuveé nebo jsem to přehlédl. Jemná jahodová chuť, lehké nenáročné pití, 6 bodů. Na webu jsem nenašel.

Celkově bych řekl, že orientací na sladší vína se výrobce snaží přizpůsobit chuti běžných konzumentů, což určitě není špatně, ale zdá se mi, že cena trochu vyčnívá nad obsah.

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4156x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5