O Víně

27.04.2011 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.04.2011 07:00

Degustace Vinárstva Chowaniec a Krajčírovič, Slovensko

Dne 21. dubna 2011 se uskutečnila další pravidelná degustace Klubu přátel vína Ústí nad Labem. Pozoruhodná byla především tím, že se jednalo o prvního zahraničního zástupce, kterého jsme u nás přivítali. Podrobnosti v následující reportáži.

Na tuto degustaci jsem se dlouho těšil, neboť ochutnat slovenská vína se bohužel, nedaří každý den a už vůbec ne za přítomnosti zástupce vinařství, v tomto případě příjemného pana Chowaniece. O vinařství se lze informovat na pěkných a vyčerpávajících webových stránkách.

Degustaci určitě moc pomohlo, že tu pan Chowaniec i přespával, tedy vše probíhalo v pohodě a bez stresu. Navíc je majitelem dostatečně průrazného hlasu (maminka je učitelkou hudby), takže účastníci seděli, poslouchali a dutali pouze sporadicky.

Na Petrovo vyžádání byla dovezena, mimo jiné, vína odrůd Pesecká leanka a Dunaj, která jsou u nás poměrně neznámá. Moc nás potěšilo i zařazení většiny vín aktuálního ročníku 2010 (viz degustační list). Odrůda Dunaj začíná být populární i v Rakousku. Míním tím, že tam začíná být vysazována ve větší míře.

Vinařství vzniklo po roce 2000, přičemž pan Chowaniec vystudoval hydrogeologii, pracoval ve vinařských potřebách a nakonec ho jeho chuť dělat víno přivedla ke spolupráci s panem Krajčírovičem, který do té doby vyráběl pouze vína sudová. Vinohradníkem a posledním stálým zaměstnancem je pan Macháček, který si též splnil sen, do té doby dělal účetního. Stará se o vinohrad a kvalitu nakupovaných hroznů pro výrobu vín. Podle mě je dobře, že pánové své původní profese už neprovozují, svět by přišel o moc pěkná vína.

Vinařství v podstatě žádné vinice nevlastní, ale 15 ha má v dlouhodobém pronájmu a mimo to ještě hrozny nakupuje od prověřených dodavatelů. Zakládání vinic je v této oblasti obecně velký problém, neboť vzdálenost od Bratislavy činí jen několik kilometrů a půda je zde drahá. Stávající vinice jsou navíc rozdrobeny mezi řadu majitelů.

Řez révy vedou pouze na jeden tažeň a šest oček. Úrodu redukují maximálně na 2,5 kilogramu na hlavu, aby zajistili optimální kvalitu vyzrání hroznů.

Veškerá výroba vína probíhá téměř výhradně v nerezu, technologií řízeného kvašení. Mošt odkalují a na zákvas používají čisté kultury kvasinek, aby eliminovali rozvoj špatných kultur, které dokáží víno i znehodnotit. Zbytky po výrobě vrací zpět do vinice jako hnojivo.

Některá vína jsou školena v barikových sudech s lehkým vypálením. To jim poradil francouzský vinař zhruba podle teze - máte lehčí vína, používejte lehčí vypálení. Zpětně pánové jeho radu oceňují.

Vína dělají lehčí, čistá, s příjemnými ovocitými tóny a předpokládají jen velmi krátkou archivaci. Oni sami vína prakticky nearchivují, vše jde ihned do prodeje. Dělají výhradně vína lahvová a snaží se každý rok mít vína přívlastková. Je to podle jejich názoru jediná možnost, jak čelit invazi vín z jiných zemí. Hlavními odběrateli jsou gastronomické provozy, privátní zákazníci a v menší míře vinotéky.

Vinařský zákon a jeho prosazování je na Slovensku velmi obdobné jako v Čechách, sympatická filozofie vinařství tvrdí, že na etiketě jsou předepsány povinné údaje a dále na ně lze psát cokoliv. Oni tak činí a na etiketách naleznete řadu doplňujících informací. Design je decentní a líbivý. Zvláštností u přívlastkových vín je „kolek" na termokapsli na vrcholu lahve, který jasně určuje, že víno bylo takto zatříděno, bez něj hrozí prodejci vysoká pokuta.

Protože byl ze strany vinaře zájem o zpětnou vazbu, účastníci bodovali vzorky. Systém byl úplně jednoduchý. Každý mohl dát hlas třem bílým a dvěma červeným vínům, ty se pak sečetly a měli jsme vítěze. V bílých zvítězil na plné čáře „úplně obyčejný" Müller-Thurgau, červená dostala zhruba stejný počet bodů, nejvíce se líbil vzorek poslední (cuvée odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot).

Mě zaujaly ještě Pesecká leanka (Feteasca regala) - příjemná, broskvová vůně a Muškát moravský s velmi hezkou citrusově muškátovou vůní a elegantními kyselinkami. Dalším velkým plusem degustace byla absence vnucování senzoriky, pan vinař nás spíše upozorňoval, jakým způsobem vznikají které vjemy.

Pobavil i líčením výzkumu mezi pitím rozličných nápojů (včetně vína pochopitelně) a omezením rozvoje rakoviny (trochu to připomíná tříletý intezivní výzkum vlivu Měsíce na dojivost krav, aby bylo zjištěno, že Měsíc na to žádný vliv nemá... :-), jde ale o hezký reklamní tah. Zatím se nepodařilo prokázat tento vliv, spíše se bude jednat o placebo a psychické důvody. Ale kdo ví, průzkum stále pokračuje... Poukázal i na tzv. Francouzský paradox a souvislost mezi látkou resveratrol a nízkým výskytem kardiovaskulárních chorob u francouzských vinařů.

Všechna vína byla velmi příjemná, dobrá, líbivá a chutnala mi. Téměř všechna vína byla suchá. Potěšilo mě, že je pořád snaha zachovat odrůdovost, vína neunifikovat a že nejsou fádní.

Při závěrečném prodeji se tentokrát kupující nerozvrstvili rovnoměrně a některá vína zbyla. Naopak jiná byla pryč za pár okamžiků a prodalo by se jich ještě daleko více. I tak věřím, že byl pan vinař spokojen. Já tedy byl spokojen náramně.

Budete-li mít možnost někdy tato vína přechutnat, neváhejte. Pro nás byla velkým a milým překvapením. Všem účastníkům ochutnávky, jak jsme se dozvěděli po skončení akce, se líbila nejen vína, ale i celkový průběh večera, nabitý množstvím informací o vínech a vinařství.

 
   Název   Velikost 
  Degustační list.pdf   60.3 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4134x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5