O Víně

03.04.2011 Evas Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.04.2011 07:00

Nečas & Průdek 2008 vs. Kosík 2009 - souboj Sauvignonů

O hrátkách s párováním jídla a vína a dvou fajn moravských Sauvignonech.

Jeden březnový víkend, který vypadal jakž takž slunečně a teple, v nás vzbudil chuť na nějaké jarní, lehčí jídlo se zeleninou a bylinkami a lehké, svěží víno. Co třeba Sauvignon? A proč se vlastně držet při zemi? Proč neotevřít rovnou dva? A abychom v tom nebyli sami, na nedělní oběd jsme pozvali hosty, kteří se sice podobným hračičkováním s jídlem a vínem obvykle nezabývají, ale rádi by to zkusili. Víc hlav víc ví, přece. A co teprve víc nosů a chuťových pohárků!

Takže co tu máme? Tak nejprve Sauvignon z vinařství Kosík, pozdní sběr ročníku 2009. Suché víno z hroznů pocházejících z tvrdonické trati Nové Vinohrady má světlou barvu s platinovými odlesky a velmi intenzivní primární aroma, které na nepřipraveného zaútočí výraznou vůní angreštů a bílého rybízu. Vyvolává vzpomínky na teplé letní podvečery a letní výlety mezi otevřené vinné sklípky. Chuť je svěží, ovocná, na první ochutnání harmonická, s příjemnou hořčinou v závěru. Při dalším doušku se ale projeví, že svěžest a pěkná vůně trochu zastírají fakt, že tělo vína je slabší a dochuť krátká. Suma sumárum, tohle víno vidím jako typický produkt moderního mladého vinařství směle využívajícího všechny možné moderní technologie.

Druhým vínem je o rok starší Sauvignon, pozdní sběr, vyrobený sdružením vinařů Nečas & Průdek. Taktéž suché víno bylo vyrobeno z hroznů z trati Kozí horky v Rakvicích. Víno zlaté až slámové barvy má kořeněnou a zralou vůni medu a přezrálých angreštů. Chuť zpočátku moc nekoresponduje s vůní, podle nazrálého aroma jsem ji čekala silnější a vyzrálejší. Už v druhém doušku ale nacházím větší zalíbení. Zajímavá kořenitost a zpočátku utajená elegance si mě podmaňuje. Rakvický Sauvignon je komplexnější, vrstevnatější a cestu k němu si člověk hledá možná déle než k vesele osvěžujícímu voňavému vínu z Tvrdonic, o to je však zajímavější.

No, ale radši je pojďme podrobit zkoušce ohněm, tedy vlastně jídlem.

Vzhledem k tomu, že bazalka za oknem se s prvními jarními paprsky zbláznila a dorostla velikosti vzrostlého fíkusu, bylo o předkrmu rozhodnuto. Velmi jednoduchá rajčatová omáčka na šalotce s čerstvou bazalkou a těstovinami ve tvaru vývrtky (jak jinak taky, že?). Rakvický Sauvignon se ovšem s velmi prostým jídlem tragicky míjí. Čerstvá bazalka a nakyslá rajčata zvýrazní kyselinu do nepříjemné polohy a nazrálé víno ztrácí svou elegantní vážnost. Naproti tomu Kosíkův Sauvignon se k předkrmu hodí perfektně. Spojení vína a jídla v ústech je harmonické, čerstvost surovin se dobře doplňuje s ovocnou lehkostí vína.

A když už zeleň, tak pořádně. Krémová rukolová polévka s česnekovo-petrželkovými krutony bude ta správná jarní volba. Tentokrát je pro změnu Kosíkův Sauvignon docela out. Výrazná, lehce štiplavá chuť rukoly v kombinaci s hutnou smetanovou strukturou lehké víno bohužel zcela převálcují. Zato Sauvignon pánů Nečase & Průdka je skvělou volbou. Smetana vínu krásně ohladí hrany a z výrazné kyseliny zbude pikantní ovocná kyselinka. Elegantní zralost vína pomůže i polévce - navzdory rukolové štiplavosti je samotná polévka poněkud mdlá, v kombinaci s rakvickým Sauvignonem rozhodně získává na zajímavosti.

Hlavní jídlo, vepřová panenka s omáčkou z pomerančů a kokosového krému s kuskusem, bohužel není dobrým partnerem ani pro jedno z vín. S výraznou sladkokyselou chutí omáčky a typickou kokosovou vůní si moravský Sauvignon zkrátka neporadí.

Pozvaní hosté si pochvalovali. O kombinování jídla a vína toho slyšeli či četli spoustu, nikdy si to takhle ale nevyzkoušeli. Byli nadšení skutečností, že to opravdu funguje. Že víno může být k určitému pokrmu skvělé, ač se samotné zdálo třeba méně zajímavé, a že totéž víno může být nevhodným jídlem zcela pohřbeno. A že to není nějaký subjektivní výmysl, ale že se na vhodnosti vína k jídlu shodne celý stůl. Mně se potvrdilo to, co jsem předpokládala už během přípravy: Kosíkův svěží ovocný Sauvignon si padne do noty s lehkými zeleninovými jídly, rybou, salátem, zato vážná krása Sauvignonu od Nečase & Průdka vynikne s pokrmy hutnějšími a smetanovými s méně výraznou chutí, která nepřebije jemnou kořenitost vína. Úplně výborným parťákem pro tento Sauvignon byl kozí Buche Affinée, hutný sýr s bílou plísní, s jen velmi jemnou "kozinou", silný, sametový, v chuti ne tolik výrazný.

Bylo to povedené odpoledne se dvěma fajn Sauvignony.

Analytické hodnoty k vypitým vínům najdete tady ve winebooku:
http://winebook.pravdivavina.cz/index.php?vvino=5 a http://winebook.pravdivavina.cz/index.php?vvino=10.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4122x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5