O Víně

07.01.2015 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.01.2015 07:00

Degustace vinařství Fasora a synové

Dne 18. prosince 2014 jsme přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem další premiérové vinařství, vinařství Fasora a synové z Hovoran. Zavítal mezi nás tatínek Petr a syn Lukáš.

S vinařstvím jsme se seznámili na červnovém Litoměřickém hroznu a už tehdy se nám moc líbila výborně pitelná vína, mnohdy z málo známých odrůd, což je specialita tohoto vinařství. Domluvili jsme se i na možné degustaci, bohužel až v roce 2016, protože do té doby jsme měli plno.

Dvakrát jsem si od vinařství soukromě objednal vína, a byl jsem nadšen jak přístupem a ochotou, tak velmi příznivým poměrem cena: výkon. A co se nestalo. Začátkem prosince mi volal Milan Bauman, že má neodkladné pracovní povinnosti v Rakousku a tudíž nemůže přijet na vánoční degustaci. Zároveň mi odřeklo lednové vinařství Zborovský, kteří usoudili, že naše degustace není typ akce pro ně.

Milana jsem tudíž přesunul na leden a Fasorovým nabídli degustaci prosincovou, vánoční. Přes šibeniční termín slíbili přijet, dodali velmi pěkný degustační list a degustaci nestálo nic v cestě.

V cestě je poněkud zdržela zacpaná Praha, ale degustace začala v 19 hodin, podle plánu. Zájem byl obrovský, ne na všechny se bohužel dostalo. I tak jsme trochu povolili otěže a počty, zúčastnilo se tudíž 62 vínomilců.

Pánové byli vybaveni mikrofonem, takže je slyšeli skutečně všichni a šlo se na to. Pan Petr Fasora je původem od Brna, celý život se zabýval zemědělstvím. Víno měl rád nejprve jako konzument, začal se vzdělávat, navštěvovat vinařství nejen na Moravě, ale i ve Francii, dokonce taková, kam se běžný člověk moc nedostane. A celou dobu si krok po kroku plánoval to své, ptal se, sbíral nápady, učil se z chyb druhých.

V roce 2001 pak založil se svými dvěma syny, Petrem a Lukášem, vinařství v Hovoranech, v podstatě na zelené louce. Specializují se, jak již bylo řečeno, na málo známé a raritní odrůdy. Všechny práce provádí ručně a co nejšetrněji, avšak nejedná se o žádné zelené fanatiky.

“K čemu je rezistentní odrůda, která se nemusí stříkat a víno, které se nemusí nijak upravovat, když se nedá pít?”, říká pan Fasora. Na prvním místě je tedy u nich právě to, aby víno chutnalo lidem. Vyrábí malé partie, většinou od 150 do 1000 litrů. Stále vyhledávají nové odrůdy, přičemž je podrobí několikaleté zkoušce. Zakoupí zhruba 50 rostlin, ty zasadí a sledují, jak si z nich vyrobené víno vede. Pokud vše pokračuje v pořádku, zařadí jí do svého portfolia. Pokud ne, rostliny vyklučí a pokračují nějakou jinou odrůdou. Vína vyrábí výhradně z vlastních hroznů, nenakupují je ani neprodávají. Vína nezatřiďují a prodávají je v kategorii zemské.

Daří se jim, plánují vinařství dále rozšířit. Na hospodaření se podílí celá rodina, velké slovo má syn Lukáš, který vystudoval vinařský institut v Lednici. Samozřejmostí je možnost osobní návštěvy vinařství, exkurze po vinici a sklepním hospodářství, občerstvení a pro případně zmožené i zajištění ubytování.

Na etiketách, které často mění, aby dosáhli podoby, se kterou budou maximálně spokojeni, si povšimněte dvou pejsků. Jedná se o plemeno king charles spaniel, jehož jsou Fasorovi chovateli. Pan Fasora nám o tomto plemenu řekl několik zajímavostí, například tu, že v Británii vás s tímto pejskem musí pustit kamkoliv.

Ale zpět k vínům. Byla příjemná, zajímavá a chutnala. Pánové ke každému řekli nějakou zajímavost a odpovídali na dotazy. Co jsem pochopil, hodně užívají metodu studené macerace, a snaží se kvasit přirozeně, bez dodaných kvasinek. Ale ke každému vínu přistupují individuálně, tudíž pokud byste o nějaké měli zájem, je nejlepší se zeptat.O přestávce po bílých vínech tradičně zatančila Anit s děvčaty.

Červená vína hodně barikují, ale daří se jim držet pro mě příjemný vjem, totiž že barik pouze víno drobně doplňuje, nikoliv agresivně přebíjí. Degustace příjemně utekla a následovala tradiční losáž. Kromě toho jsme každý ze zakládajících členů sáhli do zásob a podarovali další vylosované šťastlivce. Já jsem věnoval vinnou marmeládu od Ivany Tomanové a sekt Kraus. Prodej proběhl velmi pěkně, z 36 kartonů šly do auta nakonec jen 3. Zbyl čas si s pány popovídat soukromě. Moc se mni líbí jejich filozofie vína nepředražovat, ochota cestovat a navštěvovat degustace, kde mohou svá vína představit veřejnosti. Chválil jsem jejich bezvadně fungující e-shop. Pan Fasora má ještě dceru, která žije ve středních Čechách u Dobříše. Zde hodlá vybudovat “pobočku”, která by právě zásobovala zájemce ze středních a severních Čech, protože k nim je to pro ně přeci jen trochu z ruky.

Pak následovalo focení a rozlučka. Slíbili jsme si, že tohle vinařství u nás rozhodně nebylo naposled a držíme palce, aby se jim všechny plány vyplnily.

Rozhodně doporučuji zajet a ochutnat jejich vína, to je sen každého vínomilce.

 
   Název   Velikost 
  degulist+fasora bez cen.pdf   62.4 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2992x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5