O Víně

09.12.2014 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.12.2014 07:00

Degustace vinařství Hort

Dne 20. listopadu 2014 jsme přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem další premiérové vinařství, a to vinařství Hort z Dobšic. Průvodce večerem nám byl jeho zástupce Jan Bartušek.

Vinařství je poměrně mediálně dost známé a po té, co jsme se s jejich víny seznámili na akci Milana Nemravy, bylo rozhodnuto ho pozvat, což se podařilo.

Honza měl jedno přání, na kterém se ukázala profesionalita vinařství a my si mohli potvrdit, že fakt nejsme žádná ořezávátka. Požadavek zněl, aby degustační vzorky mohly přijet o týden dříve, aby byly řádně nachlazeny a nebyly rozbity cestou. V klubu Družba, kde akci pořádáme, je otevřeno jen v pátek a v sobotu, kvůli nám Roman otvírá mimořádně ve čtvrtek, ale jinak by to byl logisticky dost problém.

Naštěstí hned naproti vlastní hospodu kamarád, v níž se nachází obrovský chladící box na tanky s pivem a sklad, kde je chladno. A především, otevřeno má každý den. Takže vína přijela, byla odložena do skladu, týden bylo bráněno kamarádovi vzorky vysmahnout, ve čtvrtek dopoledne následoval přesun vín do chladícího boxu a v pět večer přesun po vlastní ose 30 metrů do klubu naproti.

Asi to nějaký smysl mělo, protože nás Honza za teplotu nachlazení velmi chválil a i návštěvníci byli spokojeni. Dorazilo jich zhruba 50, akorát. Pouze nováček, Jarouš rugbista, mrmlal, že je málo sýra, jenže jeho je zase lepší šatit než živit.

Degustace se nesla v tradičním duchu. Honza představil vinařství a pak hovořil k jednotlivým vzorečkům, případně odpovídal na dotazy.

Zajímavostí vinařství je jistě to, že nemají vlastní vinice a nechtějí se rozptylovat prací ve vinohradě, takže hrozny nakupují. Hlídají si ovšem velmi pečlivě jejich kvalitu, drtivá většina hroznů je nasmlouvána dlouhodobě předem. Snaží se nakupovat z nejbližšího okolí a zachovat tak místní charakter vín.

Z bílých vín mi nejvíce chutnal mladý veselý muller thurgau a výborný sauvignon s pikantní kyselinou. Muller to ostatně právě před "sávošem" vyhrál i u našich hostů. To ale předbíhám.

Vinařství je proslavené především svými růžovými víny. Střik do šasi se nekonal, ale vína byla opravdu dobrá, to zase ne, že ne.

Červená vína jsou opět v České republice unikátní. Surovina je dovážena v podobě moštu do České republiky, kde je dále zpracována až do formy hotového vína. S přepravou prý není problém, protože z naprosto nepochopitelných důvodů (vlastně pochopitelných - dutolebectví EU) jezdí do západní Evropy spousta cisteren s českým mlékem, zpátky se pak vrací většinou prázdné. Tudíž není problém najít blízkou spediční firmou a cisternu nazpátek vytížit vínem.

Na způsob výroby vína lze pochopitelně nahlížet rozdílně. Dvě krajní polohy bych popsal tak, že první je považují za vizionáře, zatímco druzí za téměř hochštaplery.

Osobně se domnívám, že jen velmi málo věcí má být ve výrobě vína tabu. Vinařství Hort je otevřené, rádo a podrobně o svých vínech a postupech informuje, tudíž je na každém, aby se sám rozhodl. Rozhodně se jedná o vinařství, které není tuctové a fádní.

Závěr degustace byl tradiční, proběhla losáž, předali jsme putovní víno a příště se můžeme těšit na starého známého, Milana Baumana z Velkých Bílovic.

 
   Název   Velikost 
  degulist hort bez cen.pdf   78.5 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 4  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2667x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5