Ochutnávka Neuburského v Monarchii
V dnešní reportáži, která se uskutečnila 12. srpna 2008, se dozvíte mé dojmy z degustace.
Na pravidelné čtrnáctidenní ochutnávce v restauraci Monarchie v pasáži Lucerna v Praze se představila minulý týden odrůda Neuburské, údajně náhodně vzniklá kolem roku 1860. Otýpku réví v Dunaji v Dolních Rakousích zachytil všímavý sedlák hákem. Zasadil ji ve svém vinohradu jako novou odrůdu. Vyrobil z ní elegantní víno s útlým tělem, s oříškovými a vanilkovými tóny a měkkým výrazem. Záhy se rozšířila po Rakousku a Moravě, i do Maďarska a na Slovensko zabloudila.
Pravděpodobně se jedná o křížence Veltlínského červeného a Sylvánského zeleného. Hrozen je na krátké stopce s kulatými, světle zelenými bobulemi, které jsou na sluneční straně hroznu lehce nahnědlé. Neuburské je méně odolné proti mrazíkům. V chuti může být kořenité, s kouřovou medovinkou, s aromatem čerstvých hroznů a žlutého melounu. Barva se často popisuje jako „optimistická zlatavě zelenkavá s patřičnou jiskrou." Myslím, že po několika vábných skleničkách se barva jeví ještě krásnější. Alespoň u vzorku z vinařství Lahofer, pozdní sběr 2007 s krásnými 11,5 % alkoholu, což si přítomní velice pochvalovali jako „nejlepší k jídlu." Nové vysoké lahve, moderní prezentace se vkusnou etiketou a kvalitním korkem upoutaly.
Neuburgy z Révy Rakvice a Znovínu Znojmo vzbudily pozornost, zvláště když přítomní zástupci svých vinařství, pan Zeman a pan Sláma, svá vína poutavě představili a vysvětlili. Trochu smůly měl Sedlec pozdní sběr 2006 se 14 % alkoholu; byl už za zenitem a mohli jsme se jenom dohadovat, jestli to bylo vínem nebo jeho skladováním v teple.
Jako obvykle, skupina asi 35 milců vína nezůstala jenom u svých mnohých vzorků, ale probírala i důležité věci podružné jako vliv omezeného výnosu na kvalitu výsledného vína, nebo problematiku archivace mladých vín. I na sudové kvašení bílých vín přišla řeč. Vydavatel pan Maurer se osobně omluvil a slíbil, že příspěvek na téma Vína na stůl a vína na soutěže přednese příště, rovněž snad opatří příspěvek na téma Kvalita členů degustačních komisí; jak nestačí mít certifikát, ale také být vínem propitý.
Z ochutnávek v Monarchii se nám postupně stává živé diskusní fórum o věcech skutečně důležitých, o nichž se v novinách a časopisech nenajde místo kvůli věcem nepodstatným. Na závěr servíroval pan Tomáš Sláma bonbónek, úchvatné Veltlínské zelené 2005 výběr z hroznů; kyseliny, cukry, alkohol (13 %) a tělo byly v dokonalé harmonii. Kdyby byl býval tento Veltlín na pařížském klání rakouských Veltlínů s nejlepšími francouzskými Chardonnay, dostali by Francouzi ještě více na frak.
Paní Havlová opět nadchla mísami ovčích sýrů a uzenin, a obvyklý oštěpek se dostal na každého. Dva zbyly.
Příští ochutnávka je 26. srpna 2008 - Rulandské bílé, začátek v 17:00 hod. Rezervace nutná, nějak se nám to plní, míst je jenom 40.
Tel. 296 236 513, reimann@jakutracet.cz či restaurace-monarchie@lucerna.cz
Žijte šťastně.