Degustace Vinařství Esterka Čejkovice
Dne 18. října 2007 se konala tradiční degustace v restauraci U Pivrnce v Ústí nad Labem, tentokrát jsme ochutnávali vína z vinařství Esterka, Čejkovice. Pan Vít Esterka je mladý vinař, který původně pracoval pro firmu Tomáše Krista jako technolog a marketingový pracovník. Hospodaří na 1,4 ha vinic, ale tuto plochu hodlá dále zvyšovat. Veškeré detaily o vinařství můžeme najít na vkusných webových stránkách www.vinoesterka.cz. Vzhledem k menšímu množství lahví (zhruba 800 od jedné odrůdy) svá vína nepřihlašuje a nechává je v kategorii zemské. Čejkovice jsou vhodnou polohou spíše pro červená vína, která nechává kvasit v dubových sudech, bílá vína kvasí v nerezu a plastu. Vzhledem k menšímu množství vína má čas s vínem pracovat delší dobu a nestresovat se. Nevýhodou je pak to, že když vám nějaké víno hodně chutná, tak už při dalších nákupech nemusí být. Přesto, že se jedná o malé a mladé vinařství, získal se svými víny již řadu cen, z deseti ochutnávaných vzorků jich bylo oceněno 8 alespoň jednou medailí. Co jsme degustovali: 1. Sylvánské zelené 2006 zemské, 13 % alk., 25 °NM, suché Překvapivě příliš nevoní, má i neutrální chuť s nasládlým závěrem. 2. Ryzlink vlašský 2006 zemské, 12 % alk., 23 °NM, polosuché Voní po „kyselém“ medu, nesmírně příjemná, sladkokyselá chuť, není fádní, velmi dobré. 3. Pálava 2006 zemské, 13 % alk., 23 °NM, suché, 0,5 litru, 6 gramů zbytkového cukru Tuto odrůdu mám velmi rád, ale tento vzorek mi vůbec nechutná, ve vůni cítím jablko a chuť je nepopsatelně podivná. 4. Chardonnay 2006 zemské, 13,5 % alk., 22,5 °NM, suché, barrique, panenské Příjemná, květinová vůně, „barik“ pouze jemný, zvláštní, ovšem velmi pěkné a pitelné víno. Víno leželo na „barikovém“ sudě pouze 4 měsíce, sudy jsou rakouské. Martin coby moderátor připomněl svou zkušenost se sudy z Rumunska, které sice tečou, ale zase se nedají reklamovat :-). 5. Zweigeltrebe 2006 zemské, 13 % alk., 21,5 °NM, suché, 0,5 litru, panenské Typická odrůdová vůně po višních, příjemné, vyvážené, sladší víno. 6. Modrý Portugal 2006 zemské, 12,5 % alk., 22,5 °NM, suché, 0,5 litru Vůně až nepříjemná, prázdné, nezajímavé, nechutnalo mi. 7. Cabernet Moravia 2006 zemské, 12,5 % alk., 20 °NM, suché Vůně typická po rybízu, drsnější chuť po spálených povidlech, sladší závěr, nádherné víno. 8. Dornfelder 2006 zemské, 12,5 % alk., 19 °NM, suché, 0,5 litru, panenské Hladká, příjemná, neutrální chuť, nijak mě nezaujalo. 9. Neronet,2006 zemské, 12,5 % alk., 19 °NM, suché, 0,5 litru, panenské Platí to samé, co o předchozím vzorku, barvířky mě nezaujaly. 10. Cabernet Sauvignon 2006 zemské, 12,5 % alk., 22,5 °NM, suché Lehké, příjemné víno, ale ani stopa po odrůdovosti, já bych tipoval spíš Modrého Portugala. Jak vyplývá z výše řečeného, velmi mě zaujal Ryzlink vlašský, Chardonnay a Cabernet Moravia, zbylé vzorky kolidují mezi nic moc a opravdu nechutná. Chtěl bych zdůraznit, že to dle mého názoru není vadou, ale předností vinaře. Vždy vysoce vyzdvihnu, pokud se vinař nechce zalíbit každému a dělá si vína po svém. Já si své favority vybral a ostatním bych doporučoval zkusit totéž. Protože po degustaci mohu říci - minout tohoto vinaře by bylo určitě chybou.