O Víně

07.06.2024 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.06.2024 07:00

Praha pije víno 2024

Jubilejní 10. ročník největšího vinařského festivalu v centru Prahy (Novoměstská radnice na Karlově náměstí) zaměřeného na autentická vína především z regionů bývalého Rakouska-Uherska s účastí přes 50 vinařů tradičně z Česka, Slovenska, Rakouska, Maďarska či Slovinska, ale i speciálních hostů z Francie, Itálie či Gruzie.

Pořadatelem je společnost Autentisté s.r.o. prezentovaná především panem Bogdanem Trojakem a Antonínem Suchánkem. Orange wine festivaly se v Evropě odstartovaly v roce 2012 (konkrétně na Slovinsku (Izola) a Rakousku (Vídeň)), přičemž základní podmínkou výroby oranžových vín je dlouhá macerace na slupkách (min. 36 hodin) a šetrné pěstování na vinici s minimálním použitím chemických prostředků. Kolébkou této technologie je Gruzie, která dodnes tradičně využívá k maceraci obrovské hliněné nádoby (zv. Qvevri) zakopané do země, aby mohlo vzniknout tzv. Jantarové víno. V Itálii se například takto převážně zpracovávají hrozny z odrůdy Pinot grigio (Rulandské šedé) a nazývají tento styl „ramato" (měděné víno). Nepřidávají se žádné čisté kultury kvasinek, neprovádí se chlazení rmutů a probíhá dlouhá doba zrání na kalech.

Procházím nádvoří a registruji se v hlavní vstupní hale, kde je 9 stánků a převažují cidery. Pak jdu do prvního patra kde je dalších 40 producentů nebo dovozců. Začínám u vinařství Bidule, které má pro mne hodně nepřehledné webové stránky. Zde se uvádějí polohy vinic pravděpodobně v okolí Velkých Bílovic a Dolních Bojanovic na sprašových půdách s širokým sortimentem odrůd, kde hlavním produktem jsou šumivá vína. Ze zvědavosti jsem ochutnal Sylvaner 2022, kdysi velice rozšířená odrůda je nyní na ústupu a bohužel poskytuje vína rozdílné kvality (podle ročníku a způsobu výroby). Toto víno mne však nezaujalo tak přecházím k vedlejšímu stánku Bio Sueño, tedy firmy dovážející do ČR od r.2011 hlavně biovína ze Španělska. Kromě bioprodukce nechybí ani vína biodynamická či jen naturální od vinařů z Levante, regionu La Mancha případně Katalánska. Bio Sueño je tedy firma z Českého Těšína, kterou vede Petr Pražák, jenž v oblasti Alicante téměř dvanáct let žil a jeho žena tam dosud vede obchodní oddělení u vinařství La Bodega de Pinoso. Výrobce Parra Jimenez (oblast La Mancha) vyrábí víno Parra Moribel 2022. Jedná se o červené suché víno z odrůdy Moribel, což je kříženec odrůd Moravia Agria a Tempranillo. Jméno Moravia Agria v překladu znamená „kyselá Moravia" (aby se odlišila od Moravia Dulce, což je místní synonymum pro ne tak bezvýznamné a i v Portugalsku oblíbené Marufo), ve vinicích jsou s ní většinou trable, neboť trpí na houbové choroby a dává světlá a kyselá vína s nízkým extraktem ale výraznější tříslovinou. Kříženec však vzhledem ke globálnímu oteplení v Evropě poskytuje velice zajímavá vína...V ročníku 2022 se jedná o první víno vyrobené v tomto vinařství z odrůdy Moribel (vysázené v roce 2014). Vinice leží v nadmořské výšce okolo 750 metrů nad mořem a sklizeň probíhá tudíž výhradně ručním způsobem. Po převozu do vinařství se plní celé hrozny do velkého dřevěného vinifikátoru, z francouzského dubu, o objemu 4000 litrů. Rmutování probíhá při teplotě 22 °C, kde dojde během 10 dní k alkoholické fermentaci. Potom se rmut vylisuje a přečerpá do stejných dřevěných vinifikátorů, kde se provádí malolaktická fermentace při teplotě 24 °C po dobu 7 dní. Po ukončení se nechává víno v těchto vinifikátorech zrát dalších 6 měsíců. Víno mělo vysokou barvu rubínově červenou a vyšší viskozitu. Dominovala intenzivní vůně po ostružinách a přezrálých hroznech. V chuti bylo víno příjemně harmonické (cukr do 2 g/l a kyselinky kolem 5 g/l při 14 % alkoholu) a decentně kořenité.

Další stánek je Bodegas Bruno Murciano, kde na začátku byl příběh dvou bratrů Josého Luise a Bruna Murciana. Hotelová škola a oddělené kariéry v rozdílných částech gastronomického oboru i světa je jednoho dne však zase svedli dohromady a dnes mají skvělé naturální vinařství nedaleko Valencie a to v nadmořské výšce téměř 1000 metrů nad mořem, kde se zaměřují na odrůdu Bobal. Ochutnávám L´Alegria 2021 (prodává se za 400,- Kč). Příjemná a intenzivní vůně vína s plnou a kořenitou ovocitou chutí s tóny dřeva a vanilky.

U stánku Dalibora Osičky vyzkouším Pinot Noir 2016 z vinařství které hospodaří na 8 hektarech vinic v katastru obce Velké Bílovice na jižní Moravě. Už buket se silnými rezidui malolaktické špatně odvětrané fermentace až octové tóny a relativně prázdná chuť. Bohužel reputaci nespravil ani jejich Tramín 2022, který ležel 3 týdny na slupkách čímž získal vysokou oranžovou barvu s buketem lučních květů a sušeného ovoce, ale v chuti prakticky chyběla podpora zbytkového cukru a tak mi přišlo prázdné chuti s jemnou příchutíUmami" připomínající silný výluh černého čaje s kovovými tóny zvýrazněné tříslovinou a kořenitostí..

Následoval stánek Dobrá vinice. Jejich vína už jsem ochutnával na letošní akci v Letňanech (Prague wine2024) ale v kvevri vyrobený Pinot Noir 2016 tam neměli. Víno kvasilo a zrálo v gruzínské 1000litrové nádobě z červené terakoty, macerace 9 měsíců na slupkách, zrání dalších 12 měsíců v dubových 500 litrových sudech. Vůně má charakter přezrálého ovoce a je minerální, velmi intenzivní a vytrvalá. Připomíná zralé ovoce (rybíz, švestky) a směs exotického koření a vanilky. Chuť je ovocná s minerálními až koňakovými tóny.

Domaine de Bonaguil nabízí od r.2001 skvělá červená vína hlavně z odrůd Merlot a Gamay a celkově rodina Donath pěstuje v Soturac na celkových 8 hektarech (kromě modrých odrůd i bílé Chardonnay nebo Sauvignon blanc). Podloží vinic tvoří tenká vrstva vápence, kterou prostupuje červený písek, bohatý na železo, pazourek a křemen. Hezky udělané víno byl Merlot 2019 s intenzivním buketem přezrálých jahod a švestkových povidel s čokoládou a lehkým nádechem vanilky.

Na stánku Elwine z Velkých Bílovic hospodaří na 3 hektarech vinic a zkouší odrůdy jako Sauvignier Gris nebo Cabernet Cortis. Výborný byl S.Gries Orange 2022 ale i Pinot Noir 2018 pozdní sběr s 13,5 % alkoholu nebo právě cuvée III.generace 2020 z odrůd Pinot Noir a Cabernet Cortis s vysokou barvou a plnou chutí.

Přecházím ke stánku vinaře se Slovinska. Vinařství Erzetič nabízí širokou škálu jak bílých tak červených vín a osobně vynikající výsledky dosahuje u tzv. Amfórových vín. Rebula 2023 je víno ze stejnojmenné odrůdy jejíž hrozny ležely 7 měsíců v hliněné amfoře. Vyznačuje se zlatou vysokou barvou s jantarovými odlesky, ve vůni cítíme posečenou trávu a akátové dřevo. V chuti je víno silně minerální s karamelovými tóny.

U stánku HokusPokus winebar&tapas z Ostravy si vybírám Microbio Wines - Sietejuntos Tempranillo 2021 zrající 14 měsíců v barriquovém sudu (odrůda Tempranillo je doladěná 5 % odrůdou Syrah). Vinice se nachází nedaleko Madridu v nadmořské výšce mezi 800 až 900 metrů přičemž nejstarší keře jsou téměř 300 let staré! Vítejte v República Independiente del Verdejo pod vedením prezidenta Ismaela Gozala, který se řídí ve své společnosti Microbio wines od roku 1998 biodynamickým kalendářem, aby sladil práci na vinici i při výrobě vína.

Další vzorek je extrémně suché víno Pinot Noir 2020 z Hummel. Vinařství Horsta Hummela (původem z Německa) hospodařícího v maďarském Villány produkuje biovína již od roku 2008 a biodynamická od roku 2016. Jeho Pinot dosahuje vysoké barvy a intenzivní vůně vlašských ořechů s tóny jalovčinek a tabáku. Chuť se vyznačuje plností černého rybízu a tabáku s lehkou mineralitou až zemitostí.

Vinařství Jaroslav Osička používá postřiky na biologické bázi jako jsou roztoky vodního skla, prášku do pečiva či výluhy z rostlin (přeslička) a vinice jsou celoplošně ozeleněny přirozenou bylinnou vegetací dané lokality (případně sezonním výsevem). Z široké nabídky vybírám Tramín oranž 2022, kde hrozny byly lisovány bosýma nohama včetně třapin. Následovala spontánní fermentace a desetidenní macerace na rmutu. Po hlavním kvašení víno zrálo 8 měsíců ve starých pětisetlitrových dubových sudech, resp. velkém akátovém sudu na 10 hl. Víno se vyznačovalo vysokou barvou a typickým tramínovým aroma. V chuti bylo plné s příjemnou tříslovinkou a kořenitostí.

Hned vedle byla vína vinařství Springer hospodařící na 23 hektarech a od roku 2007 zpracovávají hrozny s přívlastkem BIO (certifikát v roce 2011). Volím Záhřebenské Pinot Noir 2022 pocházející z jedné z nejstarších vinic zvané též Lumperky. Jak uvádí výrobce na hezky udělaných website, víno zrálo na barriquových sudech. Sklízeli pouze velmi malou úrodu hroznů (klonu 777) a to kolem čtvrt kila na hlavu. V chuti cítíme jahodový kompot, ale i třešně nebo rybízovou marmeládu. Osobně mi zdařilejší přišlo Roučí 2022 (Pinot Noir klon 115) s vysokou barvou a extraktem, ale bohužel kvality ročníku 2021 nedosahuje.

Následují malí vinaři jako Malíčské vinařství (1,6 ha u Žernosek) nebo Michálek Petr hospodařící na jednom hektaru vinic v Bzenci (spraš) a Strážnici na Slovácku, kde stáří keřů dosahuje až 90 let. Snad nejmenší vinařství s 0.4 hektary Pod Lovošem u Lovosic vyrábí vína Karel Stejskal a zejména cuvée Grinor, ročník 2022 je blendem odrůd Pinot Gris a Pinot Noir. Ve sklepě proběhlo přímé lisování bez macerace a následné zrání na kalech v malých použitých dubových sudech. Jenom snad cena přes 600,- Kč mi přijde nepoměrná ke kvalitě vína.

Nemohl jsem se nezastavit u vín ze samé kolébky vinařství v Gruzii Nareklishvili & Son's Winery. Qvevri Wine Cellar založil roku 2015 vinař 3. generace Ivan Narerklishvili a používá již několik tisíciletí staré výrobní postupy s původními divokými kvasinkami v oblasti bájné Kolchidy (západní část Gruzie). Ochutnal jsem víno z nejrozšířenější odrůdy Saperavi 2020 a přišlo mi příliš živé a dosud jakoby rozhádané. Určitě by se měla tato vína archivovat alespoň 10 let než se začnou konzumovat.

Víno Měřínský z moravských Vranovic nabízelo blend z Frankovky a Pinot Noir nazvaný Red Garage 2021. Příjemně ovocné a svěží červené víno, které zrálo 10 měsíců v dubovém sudu, přičemž předtím hrozny ležely necelý měsíc na slupkách.

Ještě před odchodem jsem se zastavil u stánku vína Herzánovi. Jejich Amfora 2021 resp. hrozny byly po sběru umístěny v gruzínské hliněné amfoře (qvevri), ve které víno fermentovalo spolu se slupkami celých 9 měsíců. Tím získalo na intenzitě vůní a peprnosti jako jsou ovocné tóny broskví, sušených meruněk či pomerančů. Víno je převážně z hroznů odrůdy Pálava doplněné Tramínem červeným.

Stánky ve středu místnosti (počínaje č. 36 a konče 51) byly často obklopeny velkým počtem zvědavců a tak jsem vynechal vinařství, která jsem již znal (VS Kutná Hora, vinařství Porta Bohemica, Schmelzer´s, Janošek, Špetíci a další). Na dvoře nechyběly stánky s občerstvením dokonce ani piva od Matušky, takže věřím že si každý našel to své.

Použité odkazy:

http://prahapijevino.cz/cs/praha-pije-vino-2024/

https://www.bidule.cz/

https://www.biosueno.cz/

https://www.vino-osicka.cz/

https://www.dobravinice.cz/

https://vina-erzetic.com/

https://www.hokuspokus.wine/microbio-wines-sietejuntos-tempranillo-2021/

https://jaroslavosicka.cz/

https://www.vinomerinsky.cz/

https://www.vinaherzanovi.cz/

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 706x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5