O Víně

11.05.2018 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.05.2018 07:00

Degustace vinařství David Haman, Rakvice

Dne 19. dubna 2018 jsme premiérově přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem vinařství Davida Hamana z Rakvic. Vinař mezi nás zavítal osobně.

Žádný problém, žádne stresy,
Haman, Ronaldinho, Messi.

Horkýže Slíže, Mám v p..i na lehátku.

Proč jsem si dovolil upravit text jedné písně od "Horkýžů" budete muset chvilku počkat, protože začneme od začátku. S Davidem jsme se seznámili na loňském Litoměřickém hroznu. Velmi mladý vinař (22. narozeniny slavil den po naší degustaci) nás zaujal příjemnými, pitelnými víny a ochotou přijet, tudíž nebylo co řešit a plácli jsme si. Přípravy proběhly bez problémů, v Clarionu vše v pořádku nachystané, tudíž degustaci nic nebránilo. Dorazilo přes 70 vínomilců, zájem tedy opět byl velmi pěkný.

Veškeré informace o vinařství najdete pod tímto odkazem a také zde.

David byl od mala velký fotbalový talent, a proto by o něm Horkýže mohli zpívat. V 15 letech měl nastupovat v druhé lize za Břeclav nebo Jihlavu, ovšem přihlásilo se třetí mužstvo - C2H5OH a bylo rozhodnuto. Stačily troje hody a o přestupu bylo rozhodnuto. David ukončil kariéru fotbalovou a vrhl se na tu vinařskou. Protože neměl co nabízet a navíc se mu zdálo, že by dokázal vyrobit i lepší víno, než mu bylo předkládáno, s vervou se hned pustil do zakládání celého vinařství. Je, jak já říkám, moravským samoukem, tedy nevěděl o tom z počátku nic, ale jeho nic by kdekoliv jinde na světě trumflo i některé profesionály. Vínem totiž žije celá jeho rodina po několik generací, hrozny se vždycky pěstovaly, do vinohradu chodil pomáhat, co pamatuje a víno se pro osobní potřebu vyrábělo.

Objasnil též název Hubertovo cuvée. Tak se jmenoval pradědeček, výborný vinař, skvělý člověk a Davidův velký vzor.

Technologicky neměl též nic, ale věci mu půjčili kamarádi. Vystudoval nábytkářství, ale od počátku věděl, že vinařit nepřestane. Zatím stále ještě vinaří po práci, je zaměstnán ve Vinařských potřebách. Má to za ohromnou výhodu, stýká se s řadou sommeliérů a sklepmistrů, od nichž získává cenné rady a přístup k řadě technologií a zboží se též hodí.

Není autentistou, ale snaží se vše dělat jednoduše, do vína extrémně nezasahovat a dělat jen to, co je nezbytně nutné. V tuto chvíli má zhruba 6000 hlav a ještě jednou tolik chce dosadit, vinařství by tak mělo mít asi 1,5 havinic. Nechce využívat žádné dotace, které mu přijdou svazující. Vína zatřiďuje jen občas, spíše z důvodu, že je to zatím další práce navíc, ale do budoucna to nevylučuje. Nabízí možnost návštěvy, degustace a ubytování je též možné zajistit.

Vína chutnala, byla příjemně pitelná. Žádná "raketa" se nekonala, ale znovu opakuji, že David toho má ještě mnoho před sebou. Návštěvníkům nejvíce chutnal Ryzlink vlašský 2017 pozdní sběr. To je myslím opět velký příslib do budoucna, že nejvíce chutnalo nejmladší víno.

Ceny má David přívětivé, návštěvníci si tedy mohli a rádi zakoupili nějakou tu lahvinku domů.

Návštěvu vinařství rozhodně doporučuji a těším se, kam se posune třeba za dva, tři roky. Cesta to bude určitě zajímavá.

 
   Název   Velikost 
  degulist haman bez cen.pdf   69.8 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4800x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5