Degustace vinařství PPS Strachotín
Dne 15. června 2017 jsme přivítali premiérově v Klubu přátel vína Ústí nad Labem vinařství PPS ze Strachotína. Zavítal mezi nás enolog vinařství Daniel Čmelík.
Vinařství jsme znali z dřívějška a několikrát jsme byli na degustaci, které u nás pořádal Martin Kůrka. Vinařství jsme měli zafixováno jako to s tím malým barevným ptákem a dobrým poměrem cena: výkon. Pak jsme se s ním setkávali občas na různých výstavách a nějak se nám zdálo, že ceny rostou a výkon se nezlepšuje, možná dokonce zhoršuje. Proto nás upřímně překvapily Vinařské Litoměřice 2016, kdy vína byla opět velmi slušná a za rozumné peníze. Využili jsme tedy situace a promptně dohodli na další rok degustaci. Tu měl vést obchodní zástupce vinařství pan Svoboda, ale ten odešel a náhrada byla opravdu skvělá - přímo enolog vinařství Daniel Čmelík.
Veškeré formality proběhly bez problémů a 15. června mohlo přes 50 vínomilců ochutnat, co je v tomto vinařství nového. Dan je „mladá puška", je mu pouhých 21 let, ale má poměrně dost jasnou představu, kam vinařství vést a proč. Vystudoval střední vinařskou školu a uvažuje o dalším doplnění vzdělání na škole vysoké, teď na to ale logicky nemá čas. Škola mu dala nějaké základy, ale mnohem víc se dozvěděl při vinaření s tatínkem a od dalších blízkých vinařů. Žije v Kyjově, takže do práce to má trochu dál, ale nelituje, byť na rodinné vinařství zbývá opravdu minimum času. Dohodli jsme se, že za dva roky ho opět pozveme, ale přiveze též své vlastní vzorky.
Dan vnesl do PPS nový, čerstvý vítr. Především bylo vypuštěno slovo agro, které evokovalo prodej hnojiv. Jen připomenu, že PPS znamená Popice, Pouzdřany a Strachotín, což jsou vinařské obce, kde má vinařství celkem 53 hektarů vinic. Podílel se na změně designu láhví a vína se začala plnit pod šroubové uzávěry.
Rovněž přesvědčil majitele, že doby vinařství Nic do toho nedám, vína jsou docela dobrá a stačí mi, že výsledek je šul nul, už dávno skončily. Prosadil investice do nových technologií a důraz na kvalitu.
Vinařství používá výhradně vlastní hrozny, nedokupuje ani neprodává. Do sklepa musí jít kvalitní surovina, která se nesmí už jen zkazit. Vína mají být od sebe odlišná, takže se k nim chovají co nejšetrněji a nelámou je pomocí chemikálií k obrazu svému. Dan působí ve vinařství dva roky, což je doba dosti krátká, ale návštěvníci rádi uznali, že vykonal velký kus práce a vytvořil příjemná, dobře pitelná vína.
Představování proběhlo tradičně, Dan nechal nalít a o vzorku něco řekl. Díky obsluze hotelu byla opět lednička přímo na sále, tudíž vína šla na stůl v perfektní kondici. Vína chutnala, poměrně tradičně bílá více než červená. Překvapivě nezvítězila Pálava, ale velmi pěkné Rulandské šedé s pikantní hořčinkou v závěru.
Jedná se o příjemná vína za dobré ceny, tudíž závěrečný prodej proběhl k všeobecné spokojenosti, na některé se dokonce nedostalo. Dan přespával, tudíž se mohl déle věnovat návštěvníkům, kteří to pochopitelně velmi ocenili.
Pokud budete mít příležitost, zapomeňte na agro, zapomeňte na vlhu a zkuste vinařství PPS v novém, moderním kabátě. Věřím, že budete tak příjemně překvapeni, jako jsme byli my.