Degustace slovenského vinařství Hacaj
Dne 9.3.2017 jsme měli to štěstí se ve vinárně U Mlsouna v Hradci Králové zúčastnit degustace slovenského vinařství Hacaj, které leží v malokarpatské vinohradnické oblasti.
Degustace začala na čas (což se ne vždy podaří, víme, jak to s vinaři chodí... ale jelikož se jednalo o zahraničního hosta, doufali jsme, že přijede s předstihem) a vedl ji samotný pan Jan Hacaj (starší z bratrů). Jan Hacaj studoval na chemicko-technologické fakultě Slovenské vysoké školy technické v Bratislavě, obor „Kvasná chemie a bioinženýrství" se specializací na technologii výroby vína, takže degustace byla vedená na opravdu odborné úrovni. Tento stejný obor studoval i jeho mladší bratr Vladimír.
Historie firmy Hacaj sahá až do poloviny 19. století (1858) a generace jejich předků se kromě pěstování vína zabývala i výrobou dřevěných sudů a lisů. V roce 2003 založili bratři Jan a Vladimír spolu s rodinným přítelem Vladimírem Čečetkou firmu HACAJ, s.r.o.
V současnosti firma HACAJ obhospodařuje cca 5-6 ha vinic a zároveň víno vyrábí i z nakoupených hroznů. Jejich produkce je cca 20 000 lahví/rok a specialitou jsou sekty, vyrobené klasickou metodou kvašení v láhvi. Na slovenském trhu je firma HACAJ největším výrobcem „pěstitelských sektů" (hrozny si musí sami vypěstovat, zpracovat a výroba základního vína i šampanizace je provedena „pod jednou střechou"). Mimo sekty se zaměřují i na výrobu odrůdových jakostních vín a vín s přívlastkem. Produkty jsou dodávané pouze do vybraných vinoték, gastro provozoven.
Degustovalo se 12 vzorků, sektů i tichých vín v následujícím pořadí: 1. Chardonnay 2014, PS extra brut (500,- Kč), jejich nejméně sladké víno z jejich produkce. 2. HACAJ sekt, brut (230,- Kč) - cuvée RV, RR, VZ (nejvíce zastoupený RV a nejméně VZ), 12 g/l cukru. 3. Rulandské modré 2014, PS brut (840,- Kč) - půdy sprašovité- tento sekt je nejvíce podobný oblasti champagne - bisquitové tóny, delší ležení - manoproteiny 4. Rulandské modré rosé 2014, PS brut (700,- Kč) - dvojí lisování, 1. frakce (více kyselin, málo cukru), 2. Frakce (málo kyselin, více cukru)- více polyfenolů 5. Sauvignon 2013, PS brut (600,- Kč) - těžší půdy, 40 let staré vinice, kde jsou 2 klony - SG zelený a SG žlutý, zde převaha toho žlutého klonu. 6. Svatovavřinecké rosé 2014, extra dry (440,- Kč), 16-17 g/l cukr, samotok, 7. Feteasca regala 2014, (Pesecká leánka), dry (440,- Kč) - první víno Hacaj bylo vyrobeno z této odrůdy (ale už jiný vinohrad než ten z roku 1984), 18-19 g/l cukr, zde není aromatický profil postavený na ovocitých tónech, ale na květinových, podobné Rýňáku 8. Alibernet 2014, dry (600,- Kč) - technologie výroby bílého vína, tóny višně (vhodné snoubení vidím k tataráku z lososa), 20 g/l cukr. 9. Rulandské modré rosé 2016, NZ (neskorý zber) polosladké (250,- Kč) - 15 g/l cukr, 14 % alk., tóny ovoce, jahody, jogurt. Vinice 2 klony, necelý 1,5 ha, byl to špatný ročník, hodně pomrzlo a toto je úroda z druhotných oček vyrašených o 3 týdny později=> kyselé a sladké hrozny. 10 Sauvignon 2016, NZ (neskorý zber), sladké, 7 g/l kys., 20 g/l cukr, 13 % alk. Podobný efekt mrazu jako u předchozího vzorku. Stejný 1 ha SG jako SG 2013 (vzorek č. 5), 2 klony, lisované celé hrozny, jde zde spíše o francouzský styl SG než o dnešní trendy oblíbený novozélandský styl SG. 11 Sauvignon 2015, BV (bobulový výber), sladké. 13-13,5 % alk., 50 g/l cukr. Mezi sklizněmi necelé 2 týdny, dze žlutý klon SG mající schopnost tvorby cibéb, např. jako Semilon. 12. Rulandské modré 2014, NZ (neskorý zběr), suché. 12,5 % alk., 2014 škaredý ročník - krátké nakvášení kvůli počasí, cukernatost byla 21ͦ NM, višně, kyselé tóny, peckové ovoce, starší barikové sudy (12 měs.)
Na tomto vinařství mi přišla zajímavá kombinace klonů jednotlivých odrůd a moštů z různých frakcí lisování. Za mě nejlepší vzorky č. 1, 3, 9 a 12. Pan Jan Hacaj také provedl u sektů neodmyslitelnou sabráž.
Celá degustace se nesla v příjemném duchu, i když jsme v druhé půlce degustace byli rádi, že sedíme panu Hacajovi co nejblíže, abychom ho vůbec slyšeli. Který vzorek se stal celkovým výhercem hlasování bohužel nevíme, jelikož jsme museli spěchat na vlak, ale mezi sekty vyhrál vzorek č. 3 a č. 4.