O Víně

06.01.2012 TýKej Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.01.2012 07:00

Vánoční degustace vinařství Kubík z Velkých Bílovic

Dne 15. prosince 2011 proběhla v klubu Havana v Ústí nad Labem vánoční degustace, organizovaná ústeckým Klubem přátel vín. Milým hostem byl tentokrát sám pan vinař Michael Kubík z Velkých Bílovic. Více v následující reportáži.

Řadu vzorků od tohoto rodinného vinařství jsem měl možnost přechutnat již na Koštu hraběte Chotka v květnu 2011 na zámku ve Velkém Březně. Moc mi chutnaly a tak jsem již předem očekával úspěšnou akci.

Po krátkém úvodu jednatele klubu se pan vinař ochotně ujal slova. Nejprve zmínil několik zajímavostí o vinařství, například že vzhledem k vlastnictví pouze pár hektarů vinohradu se jim nevyplatí kupovat drahou techniku a raději pronajímají vinohrad pěstitelům, od nichž poté nakupují hrozny.

Vína vyrábí a distribuují hlavně pro gastronomii a do vinoték.

Etikety nedávno vyměnili za nové. Původní byly, dle mého názoru, pěkné, ale zcela chyběla zadní etiketa s charakteristikou. Nové jsou podstatně jednodušší, méně barevné, ale jak se říká - v jednoduchosti je krása.

Nyní k jednotlivým degustačním vzorkům.

Bílá vína:

1) Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr, suché
Kyselinky 8,5 g, zbytkový cukr 8 g. Barva světlá, nazlátlá. Vůně středně intenzivní, ovocitá. V chuti výrazně ovocité, řekl bych do angreštu, kyselinka je dosti znát. Dle mého názoru skvělé na víkendové osvěžení. Moc mi chutnalo a hodnotím 79 body.

2) Rulandské šedé 2010 pozdní sběr, suché
Kyselinky 7 g, cukr 7 g. Ve vůni méně výrazné než předešlý vzorek, leč příjemně ovocité. V chuti plné díky vyššímu extraktu. Na můj vkus se zdálo poněkud fádnější, nejspíš se spolu navzájem pobily cukr a kyselinky. Dochuť středně dlouhá. Rozhodně ale velmi pěkné a příjemně pitelné víno. Hodnotím 82 body.

3) Chardonnay 2010 pozdní sběr, polosuché
Kyselinky 8,4 g, cukr 11,6 g. Barva zlatavě zelenkavá. Vůně velmi příjemná, středně intenzivní. Chuť nádherně ovocitá, do manga a ananasu. Působilo na mně velmi příjemným, harmonickým dojmem a také vzhledem k mým sympatiím k výraznějším odrůdám hodnotím velmi vysoko 90 body.

4) Sauvignon 2010 pozdní sběr, polosladké
Kyselinky 9 g, cukr 20 g. Barva zelenkavá. Ovocitost jak ve vůni tak i v chuti mi lehce přebíjel cukr. Osobně bych ocenil v sušší variantě, kde by víno více podpořily kyselinky..působilo by jistě více svěžím dojmem. Osobně mě lehce zklamalo. Hodnotím 74 body.

5) Tramín červený 2010 pozdní sběr, polosladké
Kyselinky 6,5 g, cukr 19 g. Barva výraznější zlatavá. Ve vůni typický květ růže. V chuti kořenitost, vyvážené, velmi pěkné víno, které mě vyloženě bavilo. Hodnotím 84 body.

6) Pálava 2009 výběr z bobulí, sladké
Kyselinky 6 g, cukr 50 g. Barva opravdu výrazně zlatavá. Ve vůni a chuti lehce medové, přitom překvapivě vystupovaly Tramínové tóny. Vcelku se líbila, ale pil jsem již lepší. Hodnotím 79 body.

7) Hibernal 2011 výběr z hroznů, polosladké
Barva zlatavě zelenkavá. Ve vůni i chuti nádherný černý rybíz, vyvážené, zaujalo při prvním přivonění a styku rtů se sklenkou. Doslova vybízelo k další konzumaci. Pan Kubík ho narychlo stočil do lahví, ještě neetiketovaných, aby nám ho mohl slavnostně prezentovat. Byla to velmi krásná tečka za bílými víny a budu na něj ještě dlouho vzpomínat. Snad bude k sehnání za pár měsíců ve Velkých Bílovicích. Hodnotím velmi vysoko 92 body.

Mezi bílými a červenými víny jsme zhlédli vánoční kulturní vsuvku. Tři sličné dámy, ve společenské náladě, přispěly ukázkou břišních tanců. Výstup to byl velmi příjemný. Po zhruba patnáctiminutové pauze jsme se vrátili na svá místa a pokračovalo se červeňáky.

Červená vína:

Pan Kubík nechává červená vína nakvášet ve vinifikátoru, tedy uzavřeně, kolem 30 až 35 °C, hlavně proto, aby se ze slupek vylouhovalo více barviva. Zároveň často používají dubové sudy pro několikaměsíční zrání. Při této informaci proběhla i úsměvná hláška pana vinaře, že „Do sudů se vyplatí dávat pouze hustá vína, jinak je to jen víno, kterým vymácháte prkno."

Padla řeč znovu i na bílá vína. Dozvěděli jsme se, že ze strany vinařství Kubík se ještě nejspíš dlouho nedočkáme pokusů s bílými barikovanými víny, neboť vinař je zastáncem názoru, že k bílým se příliš nehodí a spíše se tím zabije ovocitost.

8) Frankovka 2009 pozdní sběr, suché
Barva výrazná. Zrálo 4 měsíce na dubových šestiletých sudech a je to cítit jak ve vůni, tak v chuti. Vůbec nepřebíjí značnou ovocitost tohoto vína, která jde do lesního ovoce. Hezky vyvážené, velmi dobře pitelné. Dle mého velmi pěkné víno. Hodnotím 85 body.

9) Cabernet Moravia 2009 pozdní sběr, suché
Velmi výrazná barva i ve vůni intenzivní. Chuť lehce zanechává sucho na patře, tóny do hořké čokolády. Pěkné víno. Hodnotím 80 body.

10) Zweigeltrebe (barrique) 2009 pozdní sběr, suché
Barva opět velmi výrazná, barrique je znatelný, zdálo se, že ve vůni více, v chuti spíše lehce. Líbí se mi. Hodnotím 82 body.

11) Neronet (barrique) 2009 pozdní sběr, suché
Barva až inkoustová. Zrálo 14 měsíců na barikovém sudu. Ten je cítit opět jen na pozadí a nepřebíjí ovocité tóny, velmi pěkně vyvážené víno. Mezi červenými vzorky můj favorit a dávám 85 bodů.

Po vychutnání posledního vzorku již tradičně proběhlo losování šťastlivého výherce jedné z prezentovaných lahvinek, dle vlastního výběru. Opět se nepodařilo najít mezi účastníky nepolíbenou pannu a tak se losování ujal jeden ze zakladatelů klubu. Vylosován, k mému nadšení, jsem byl já, a do své vinotéky jsem si přidal skvostnou šardonku.

Jako vánoční bonus pro nás chlapci připravili ještě další 4 losování. Každý z vedoucích klubu vytáhl ze svého soukromého archivu jednu lahev, kterou považuje za výjimečnou a tak se tyto lahve postupně staly slavnostní výhrou.

Pak už jen následovalo poděkování vinaři, zasloužený potlesk, dopitná načatých kousků a prodej vín za sympatické „sklepní" ceny.

Celý večer jsem si náramně užil a těším se na další pravidelné akce.

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4255x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5