O Víně

16.03.2011 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.03.2011 07:00

Degustace vinařství Volařík, Mikulov

Dne 17. února 2011 se sešlo 60 vínomilců v klubu Havana v Ústí nad Labem, aby přechutnali vybraná vína vinařství Volařík z Mikulova. Podrobnosti v následující reportáži.

Pro nás začala akce už v pondělí, neboť jsme provedli drobné úpravy v prostorách v prvním patře. Důvodem bylo to, že Růžena druhé patro uzavřela a my se tak přesunuli o poschodí níže.

Nevím, jak ostatní, ale pro mě to je změna k ještě lepšímu. Vzhledem k dispozici prostor hovoří vinař spíše do šířky než do dálky, a je ho tedy lépe slyšet. A vína se nemusí tahat tak vysoko, už jsme pomalu uvažovali, že se přihlásíme na nějaké mistrovství republiky ve vzpírání veteránů (i když, kámoš je ve vzpírání bývalý mistr republiky a nad tím nápadem se jen uculoval, tak asi ještě tak natrénováno nemáme :-).

Soupis vín dorazil ve vzorné kvalitě před degustací a zájem byl jako obvykle velký - 60 účastníků, řada dalších se prostě nevešla, jablko by nepropadlo.

Za vinařství Volařík dorazil sympatický obchodní zástupce Jiří Balga. Představil vinařství, veškeré informace lze najít na velmi pěkných webových stránkách.

Asi každý si hned všimne a zarazí ho minimum červených vín. Vinařství od nich postupně upouští a hodlá se v budoucnu věnovat prakticky výhradně vínům bílým, maximálně růžovým. Tato filozofie a otevřenost je mi sympatická.

Vzhledem k personálnímu složení jsem opět naléval, takže poznámky budou poněkud kusé a chaotické. Určitě mi utkvělo, že všechna vína byla čistá, líbivá, dobře pitelná. Moc mě potěšilo, že nám pan Balga nevyprávěl pohádky o prodaných vínech, ale vzorky roku 2009, které jsme měli zájem přechutnat, pro nás prostě schoval. Tomu říkám přístup.

Unikátní v rámci našich degustací byla ochutnávka hned tří vzorků Ryzlinku vlašského. Mně asi nejvíc chutnalo to druhé, vyvážené, polosuché. Hvězdou večera byl nepochybně Sauvignon, vyvážená směs broskve a černého rybízu. Vítěz závěrečného losování bral právě toto víno. A při prodeji byl pryč během několika minut. Pan Balga říkal, že charakterem je hodně podobné novozélandským sauvignonům - tak kdo je máte napité, můžete si učinit lepší představu.

Tramín byl učebnicově růžičkově voňavý a též moc dobrý.

Červená vína byla barikována v sudech z francouzského dubu. Pila se dobře, byla příjemná, ale pokud vezmu jejich cenu a srovnám s konkurencí, je otázkou, zda uspějí.

Degustace se dle ohlasů moc líbila, projev pana Balgy zaujal a byl dostatečně razantní, předváděná vína také, každý si něco vybral. Tedy příjemný večer a na degustační mapě nám přibylo další vinařství, jehož produkty je určitě dobré mít při konzumaci na zřeteli.

 
   Název   Velikost 
  Volařík 17.2.11Web.pdf   55 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 2  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4338x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5