O Víně

01.03.2011 H. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.03.2011 07:00

Kruh přátel vína „Nosey Parker“ - část II.

V létě minulého roku se v restaurantu Grand Moravia v Lednici poprvé sešla společnost profesionálů a milovníků vín s názvem „Nosey Parker" (pojmenovaná podle Roberta Parkera), aby ochutnala vína zařazená mezi nejvýše hodnocená na světě. Další setkání se konalo počátkem ledna tamtéž a zde je o něm zápis.

Novoroční a v pořadí již druhé setkání kroužku „Nosey Parker" proběhlo začátkem ledna 2011, kdy se tato společnost sešla znovu v salonku restaurantu Grand Moravia v Lednici, aby v tomto čase posvátečním ochutnala slavnostní bublinky. Zvoleným tématem byla tedy vína z oblasti Champagne a sekty vyrobené tradiční šampaňskou metodou. Tentokrát byli výběrem vín a seřazením vzorků pověřeni „Moravský sommelier" Libor Nazarčuk a Miroslav Majer, obchodní zástupce firmy Vinselekt Michlovský. Celkem 14 vzorků, pět sektů „méthode traditionnelle" a 9 šampaňských vín, bylo seřazeno do pěti „flightů" a degustace byla rozdělená do dvou částí: v prvním kole se hodnotilo anonymně a poté, až se láhve odhalily, byly jednotlivé vzorky podávány v doprovodu se šampaňským menu, sestaveným Petrem Cibulkou a jeho týmem. Aby se na každého přítomného dostalo dostatečné množství degustačního vzorku a vína byla v optimální kondici pro obě kola, bylo samozřejmě zapotřebí mít od každého vzorku dvě láhve. Jako intermezzo v přestávce před gastronomickou večeří bylo autorkou společnosti představeno nejstarší víno večera: Vilmart Grand Cellier d'Or ročníku 1998. Toto víno z jejího osobního archivu se nedegustovalo anonymně jako ostatní vzorky, nýbrž bylo podávané odhalené. Důvody byly dva: od tohoto vzorku zbývala již jen jedna láhev a kdyby víno nebylo v kondici nebo kdyby někdo z přítomných nepochopil vyzrálost starého ročníkového šampaňského, jak se občas někdy stává v degustačních komisích mezinárodních soutěží vín, mohlo by být odsouzeno jako zoxidované a „po smrti". Naštěstí víno bylo perfektní (a to i navzdory jeho 300 km cestě autem do Lednice téhož dne) a všichni přítomní toto velkolepé zralé víno, které mělo ještě hodně života před sebou, náležitě ocenili.

Ještě než budou odkryty všechny karty, podívejme se stručně na profily vinařství ze Champagne, která v degustaci figurovala:

Varnier-Fannière, Avize. Pěstitelé (od roku 1860) v grand cru Avize, kteří tradičně prodávali hrozny négociantům pro jejich cuvées de prestige. Brut Zéro Grand Cru neobsahuje žádný dozážní likér (a tudíž žádný cukr), což umožňuje tomuto vínu se ukázat ve své přírodní kráse. Ostatní Cuvées: Brut Grand Cru, Rosé Brut Grand Cru, Cuvée St-Denis Brut, Jean Fannière Origine, Grand Vintage.

Gonet Sulcova, Épernay. Charles Gonet byl od počátku 20. století vinohradníkem v obci Le Mesnil sur Oger (Grand Cru v Côte de Blancs). Jeho syn Jacques pak získal poblíž Troyes jednu z nejlepších poloh zvanou Montgueux (dnes Cuvée Montgueux 100 % Chardonnay blanc des blancs) a v roce 1958 založil vinařství. Jeho vnuk Vincent s manželkou Davy (a.k.a. Libuše Šulcová), s níž se oženil v roce 1968, přestěhoval v roce 1985 sídlo firmy do centra Épernay. S dcerou Karlou a synem Yanem-Alexandrem dnes obhospodařují 20 ha vinic. Cuvées: Vincent Gonet Brut, Blanc de Blancs Gonet Sulcova Brut, Montgueux Brut, Rosé Gonet Sulcova Brut, Vintage Grand Cru Brut, Grand Cru Extra Brut, Maïa Grand Cru Chardonnay Brut.

Louis Roederer, Remeš. Zal. 1760 jako Dubois Père & Fils, od roku 1833 dodnes vlastní rodina Roederer. Bezpochyby jeden z nejrenomovanějších producentů, jehož sortiment vín je konzistentně prvotřídní: Brut Premier patří k nejlepším NV, zatímco Vintage vykazuje finesu, vyváženost a intenzitu, nicméně vrcholem sortimentu je Cristal, který přichází na trh v čiré láhvi (byť zahalené do UV fólie) - ztělesnění elegance v kombinaci s opulencí.

Gosset, Aÿ. Nejstarší vinařství regionu (zal. 1584, dávno předtím, než se v oblasti Champagne začala produkovat vína šumivá) a rodinný podnik Gossetů až do roku 1994, kdy byl za poněkud dramatických okolností prodán uskupení Rémy-Cointreau za tzv. "one peppercorn" (zrnko pepře). Cuvées: The Grande Reserve, Brut Excellence, Célebris, Grand Millésime a čas od času v příznivých ročnících Quatrième Centenaire.

J. L. Vergnon, Mesnil sur Oger. Jean-Louis Vergnon a pátá generace rodinného podniku v r. 1950 vytvořil novou image "pur chardonnay" v Le Mesnil sur Oger. Po tragické smrti jeho staršího syna Bruna v roce 1977 přichází na scénu v r. 1979 jeho syn Alain. V roce 1985 dávají na trh svá první vína a již v roce 1987 jejich "Extra Brut" získává ocenění v Guide Hachette.
Cuvées: Conversation, Demi-Sec, Andante Brut, Éloquence, Resonance, Confidence.

Jacques Selosse, Avize. Velmi "individuální" styl šampaňských vín. V roce 1974 Anselme Selosse ukončil svá enologická studia a v roce 1980 převzal vedení firmy svého otce. Richard Juhlin (4000 Champagnes) přirovnává vína Selosse ke Clos du Mesnil (Krug) za zlomek jejich ceny. Cuvées: Initial, Version Originale, Millésime, Substance, Exquise (všechna blancs de blancs) plus Contraste a Rosé (blancs de noirs).

Vilmart & Cie., Rilly-la-Montagne. Zal. v roce1890 Desiré Vilmart a od samého počátku je Vilmart et Cie. tzv. récoltant-manipulant, produkující vína exkluzivně z jeho 11 ha vlastních vinic. Od roku 1989 je v čele firmy Laurent Champs, pátá generace tohoto rodinného podniku. Cuvées: Grande Réserve, Cuvée Rubis, Grand Cellier, Grand Cellier d'Or Vintage, Cuvée Création Vintage, Coeur de Cuvée Vintage.

A jaká vína se po celý večer degustovala a co se k nim podávalo? Po malé přestávce se všechna vína odtajnila a zároveň přišla gastronomická část večera v podobě několika chodů: čerstvé ústřice s citronem či vinaigrettem, variace předkrmů z lososa, křepelčí vejce s lososovým kaviárem, račí krém, šneci po burgundsku (s česnekem a petrželkou), po piemontsku (s lanýžovým máslem) či „à la Pohlreich" (smažené v těstíčku), filátka ze pstruha na černé havajské soli se sladkým bramborem, foie gras, sýr, makový závin...

Následující odstavec je seřazen:
Název vína - ročník - hodnocení dle RP - RJ - NP

1. Cuvée Impériale Pas Dosé, Berlucchi - NV - x - x - 84 b.
2. Crémant de VINSELEKT Blanc de Noirs Extra Brut - 2006 - x - x - 86 b.
3. Grandioso, Vinné sklepy Valtice - 2008 - x - x - 78 b.
4. Crémant de VINSELEKT Pinot Chardonnay Extra Brut - 2006 - x - x - 80 b.
5. Champagne Grand Cru Brut Zéro, Varnier-Fannière - NV - x - x - 82 b.
6. Champagne Vincent Gonet Brut, Gonet Sulcova - NV - x - x - 88 b.
7. Champagne Roederer, Brut Premier - NV - 89 b. (85) - 91 b. - 81 b.
8. Champagne Grande Rosé Brut, Gosset - NV 93 b. (88) - 92 b. - 89 b.
9. Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Initial Brut, Jacques Selosse - NV - 93 b. (85) - 90 b. - 77 b.
10. Franciacorta Palazzo Lana Satèn Brut, Berlucchi - 2004 - x - x - 88 b.
11. Champagne Roederer Vintage Brut, Louis Roederer - 2003 - x - x - 85 b.
12. Champagne Grand Cru Brut Gonet-Sulcova - 2004 - x - x - 92 b.
13. Champagne Vergnon Grand Cru Bl. de Bl. Brut Nature Confidence - 2002 - x - x - 86 b.
14. Champagne Roederer Cristal Brut, Louis Roederer - 2002 - 95 b. (92) - 96 b. - 95 b.

Mimo soutěž:

15. Champagne Vilmart et Cie. Cuvée Grand Cellier d'Or  - 1998 - 92 b.

Vysvětlivky:

NV - bez uvedení ročníku (Non-Vintage)
RP - hodnocení Robert Parker
RJ - hodnocení Richard Juhlin
NP - hodnocení „Nosey Parker"

95-100 bodů               význačná, unikátní vína
90-94,9 bodů              vynikající vína
85-89,9 bodů              výborná vína
80-84,9 bodů              velmi dobrá vína
75-79,9 bodů              příjemně pitelná vína
70-74,9 bodů              průměrná vína
méně než 70 bodů    vína podprůměrná, nevýrazná, řídká, neharmonická

Hodnotitelé kruhu „Nosey Parker" jsou: Miloš Michlovský, Lenka Michlovská, Aleš Macek, Ladislav Půček, Marek Petrjánoš, Petr Cibulka, Michaela Cibulková, Josef Svoboda, Světlana Svobodová, František Mádl, Hana Mádlová, Miroslav Majer, Libor Nazačuk, John Baker a Helena Baker (čestné místo hosta na inaugurační ochutnávce patřilo profesoru Vilému Krausovi).

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5389x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5