O Víně

23.02.2011 H. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.02.2011 07:00

Kruh přátel vína „Nosey Parker“ - část I.

V létě minulého roku se v restaurantu Grand Moravia v Lednici poprvé sešla společnost profesionálů a milovníků vín s názvem „Nosey Parker" (pojmenovaná podle Roberta Parkera), aby ochutnala vína zařazená mezi nejvýše hodnocená na světě.

U příležitosti této neobvyklé degustace, kterou uspořádali majitelé My Hotelu Petr a Michaela Cibulkovi spolu s držitelem titulu „Vinařství roku" Milošem Michlovským, se zde degustovala vína, která známý americký kritik Robert Parker ohodnotil více než 90 body. Docent Michlovský pozval skupinu reprezentující vinařství (enologie, produkce, odbyt), obchod s vínem, marketing, sommelierství, vinařskou publicistiku a vzdělávání i milovníky a konzumenty, aby porovnali svá hodnocení s bodováním tohoto nejvlivnějšího kritika vín na světě. Jako novinářka zabývající se vinařskou problematikou a degustátorka vín na světové scéně, jsem měla za úkol vybrat z Parkerovy ročenky několik vzorků vín reprezentující Champagne, Burgundsko, Bordeaux, Barolo, Brunello aj.

Čestným hostem tohoto prvního setkání byl profesor Vilém Kraus, nestor českého a moravského vinařství, který všechny přítomné seznámil s Parkerovou ročenkou a jeho unikátním bodovacím systémem. Podle Parkera každé víno automaticky obdrží 50 bodů jako základ či odměnu za účast. Za vzhled a barvu se pak přidává až 5 bodů, za vůni až 15 bodů, za chuť a dochuť až 20 bodů a za celkový dojem a potenciál pro další vývoj až 10 bodů. Dále je pak u každého vína uvedena ještě i přibližná cena za láhev, a to následovně: A = levná vína (do 90,- Kč; 3,50 €), B = mírné ceny (90-150,- Kč; 3,50-6 €), C = dražší až drahá vína (150-300,- Kč; 56-12 €), drahá až velmi drahá vína (300-600,- Kč; 12-24 €), E = luxusní vína (600-1200,- Kč; 24-28 €), EE superluxusní vína (1200-2500,- Kč; 48-100 €), EEE rarity (nad 2500,- Kč; 100 € a více).

A kdože je tím vinařským kritkem, který tak významně ovlivňuje trh s vínem? Robert McDowell Parker Junior (zkráceně Robert M. Parker Jr.) se narodil v roce 1947 v Baltimore, ve státě Maryland, USA. Tento vystudovaný právník si začal v roce 1975 zakládat poznámky o vínech, která ochutnal, oznámkoval stobodovou stupnicí a posléze se odvážil své výsledky publikovat. Věděl, že nikdo jiný neochutná stejná vína stejným způsobem jako on, a tak nebude v pozici, aby někdo vzal jeho hodnocení v potaz. Vsadil na neznalost konzumentů a zdánlivou preciznost aritmetických hodnot a vyhrál jackpot! Kouzlo tištěného slova pak vykonalo zbytek práce. „The Wine Advocate" neboli „Vinařský advokát", newsletter s dvouměsíční periodicitou, který měl v roce 1978 nějakých 500 odběratelů, dnes čítá přes 50 000 internetových předplatitelů v 37 zemích světa!

Parkerův vliv na americký trh s vínem je samozřejmě obrovský, jelikož Američané se rádi nechávají vodit za nos a ještě raději si nechávají radit v tom, která vína nakupovat, do jakých investovat a naopak jaká vína by mohla být pro ně plýtvání časem... Stejně jako v 60. a 70. letech minulého století měl divadelní kritik Clive Barnes z New York Times tak silný vliv na Broadwayi, kdy divadelní představení vyzdvihl nebo zabil, má dnes Robert Parker podobný vliv na americký trh s vínem. Jak výstižně říká jeden majitel vinotéky v New Yorku: „Jakmile tomu [Parker] dá přes 90 bodů, tak to víno neseženu a naopak dostane-li pod 90 bodů, tak ho neprodám!"

Parkerovy dvouměsíční internetové noviny (předplatné činí 99 US $ ročně) a jeho ročenka „Parker's Guide" mamutího rozsahu (přes 1700 stran) jsou v současné době „vinařskou biblí" mnohého vínomilce, a to nejen v Americe. Navíc jsou tyto publikace každým coulem stejně vlivné, jako bývaly kdysi názory divadelního kritika, výše zmíněného pana Barnese. Ačkoliv podle názoru profesora Krause je pro naše podmínky upotřebitelnost Parkerovy ročenky velmi malá a pro konzumenta našich i zahraničních vín je rozměr jeho obsahu téměř nezvládnutelný a pro překlad do českého jazyka poněkud obtížný, byla již přeložena do mnoha jazyků, včetně ruštiny a čínštiny.

Ovšem fakt, že jeden člověk může disponovat tak ohromnou sílou života a smrti mezi nákupčími a prodejci vín, bývá neustále předmětem polemiky. Proč by se měl názor tohoto individua a opinion-leadera brát na vědomí více než naše vlastní názory? Netřeba se na to ptát, neboť se jednoduše řečeno jedná o obchod, a to o obchod ve velkém měřítku. Samotný Parker tento fenomén uznává, avšak nehodlá ve věci nic měnit.

Parker má rád vína červená, těžká, opulentní, žvýkavá a alkoholická a jeho specialitou byla od samého prvopočátku vína z oblasti Bordeaux. Každoročně bez výjimky osobně navštíví tento region, aby v průběhu sezony „en primeur" (zjara po sklizni) ochutnal tisíce vzorků vín přímo ze sudu. Během této „infanticidy" Robert Parker, Jay Miller, Mark Squires, Kevin Zraly a ostatní kritikové, obchodníci s vínem a wine-writers ze všech končin světa posuzují spíš potenciál než charakteristické vlastnosti daných vín.

Parkerův průvodce se stal tak důležitou pomůckou, že jsou nákupčí vín v USA nyní totálně závislí na jeho hodnocení. Avšak problém, jaký kritikové tohoto systému vidí, spočívá v tom, že udělená čísla jsou velmi precizní, což dává málo místa k manévrování. Mnozí pokládají Parkerův systém za tyranii, někteří jej naopak sledují nábožně, ba až fanaticky. Sběratelé vína Parkera milují, neboť případná pochybnost o jejich koupi zmizí a veškeré starosti jim spadnou z ramen, jakmile Parker vína ocení nejméně 90 body a jejich úspěch (a samozřejmě zisk) je zaručen!

Samotní vinaři pochopitelně všeobecně očekávají Parkerovu návštěvu s jakousi nervozitou - vždyť veškeré jejich budoucí prodeje závisejí na pěti rapidních úkonech jednoho člověka, které se v angličtině zábavně popisují jako „pět S" (swirl, sniff, sip, snort & spit), což volně přeloženo do českého jazyka znamená kroužení sklenkou, ovonění, usrknutí, vykloktání a vyplivnutí, přičemž posledně zmíněný úkon by se opravdu dal přirovnat k vylití výsledků jejich celoroční práce do kanálu... kdyby jejich sortiment nezískal náležité ocenění. V minulosti se dokonce škodolibě spekulovalo, že někteří vinaři připravují speciální „cuvée Parker" - extraktivní, masitá, svalnatá vína, plná požitku a rozkoše, která tohoto významného amerického kritika tak oslní, že jim udělí očekávaný punc.

Avšak kromě kritizování této „parkerizace", jak se všeobecně fenomén Parker ve světě označuje, nesmíme zapomenout na fakt, jaký obrovský zájem o kvalitní vína (především v USA) tento systém vyvolal. To by se nikdy nemělo podcenit. Naopak, Robert M. Parker Jr. si za tento svůj počin zasluhuje velkou pochvalu!

Rovněž si musíme uvědomit, že Parkerovo dílo není žádná encyklopedie. Není to ani průvodce světovými víny s doporučením těch nejlepších, nýbrž jednoduše „bible" pro ty, kdo nakupují a prodávají vína především z oblastí Bordeaux, Burgundska a Rhôny, a to zejména na trzích v USA. Vysněná představa, že v dohledné době bude možné najít mezi nejvýše ohodnocenými víny na těchto stránkách i vína z České republiky, zůstane bohužel utopií, a to z jednoho a prostého důvodu: minimální export a prezence našich vín na trzích Spojených států amerických znamená minimální zvídavost konzumentů, která se odráží v minimálním zájmu ze strany autorů o jejich zalistování do (nejen) Parkerových publikací. A to bude platit až do té doby, než Amerika objeví novou hračku, kterou si případně oblíbí...  

A jak dopadlo v Lednici hodnocení těchto „parkerovských" špeků? Výsledky hodnocení vybraných 16 vín, která Parker jednou či víckrát již ohodnotil, plus 6 vzorků pocházejících z naší provenience zařazených ad hoc (hodnocení všech vín probíhalo anonymně) bylo následující:

Následující odstavec je seřazen:
Název vína - ročník - hodnocení dle RP *) - NP **)

Egly-Ouriet, Grand Cru Brut Tradition Champagne - NV - 93 b. - 89 b.
Meursault 1er Cru „Poruzot", Henri Boillot - 2006 - 90-95 b. - 89,33 b.
Meursault 1er Cru „Poruzot", Henri Boillot  - 2004 - 90-95 b. - 88,41 b.
Pinot Noir p.s. Trkmansko, Habánské sklepy - 2008 ---- 85,91 b.
Zweigeltrebe/Pinot Noir cuvée, Habánské sklepy - 2008 ---- 87,5 b.
Pinot Noir Premier, VzH, Vinselekt - 2005 ---- 91 b.
Corton Grand Cru „Les Grands Lolières", Domaine Bertagna  2005 - 91-93 b. - 89,5 b.
„Arborina" Langhe Rosso, Elio Altare - 2005 - 95 b. - 88,91 b.
„Asili" Barbaresco, Ca‘ del Baio Barbaresco - 2005 - 93 b. - 88,16 b.
„Arborina" Barolo, Elio Altare - 2004 - 95 b. - 90,58 b.
„Arborina" Barolo, Elio Altare - 2005 - 94 b. - 90,33 b.
Brunello di Montalcino, Tenuta Il Poggione - 2004 - 95 b. 89,41 b.
Sugarille Brunello di M., Pieve Santa Restituta, Angelo Gaja -  2004 - 95 b. 94,5 b.
Sugarille Brunello di M., Pieve Santa Restituta, Angelo Gaja - 2001 - 94 b. - 94,75 b.
Zweigeltrebe, p.s. Trkmansko, Habánské sklepy - 2008 ---- 85,83 b.
Zweigeltrebe, barrique, F. a H. Mádlovi - 2007 ---- 88,08 b.
Tagonius Crianza, DO Madrid - 2004 - 91 b. 86,25 b.
Frankovka Premier, VzH, Perná, Purmice, Vinselekt - 2005 ---- 88,08 b.
Côtes du Rhône, Delas Frères - 2007 - 90 b. - 85,83 b.
Châteauneuf-du-Pape Delas Frères - 2006 - 92 b. - 87,58 b.
Ch. Beaucastel, Châteauneuf-du-Pape, Domaine Perrin - 2005 - 96 b. - 89 b.
Ch. L'Angélus, St. Emilion Grand Cru Classé - 1995 - 95 b. - 95,75 b.

Legenda:
*)         Robert M. Parker Jr.
**)       „Nosey Parker" (průměrné hodnocení 14 degustátorů bez nejvyšší a nejnižší hodnoty)

Počet příspěvků v diskuzi: 3  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4966x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5