O Víně

23.12.2010 milasko Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.12.2010 07:00

(Ne)povedená ochutnávka

Reportáž z ochutnávky v přeloučském hotelu Bujnoch, kde jsem sice pil samá pěkná vína, přesto bych ji jen těžko mohl označit za povedenou. Proč?

Třetího prosince 2010 se v přeloučském hotelu Bujnoch konala ochutnávka vín. Plánované to bylo tak, že si zákazníci nakoupí žetonky a budou ochutnávat. Nabízena byla vína samých známých vinařství, jako například Mikrosvín, Tanzberg apod.

Když jsem do hotelu dorazil, končila zde právě jakási akce pro významné osobnosti našeho sportovního světa. Hoteliér pan Oldřich Bujnoch mě posadil vedle slavné olympioničky Jarmily Kratochvílové. Ta se ukázala jako velmi příjemná a skromná žena. Bylo vidět, že se snaží o poctivý přístup ke všemu. Hned se mě ptala, jestli musí předložený degustační list vyplnit a jak. Uklidnil jsem jí, že to vůbec není nutné, hlavní je si vína vychutnat. A bylo opravdu co vychutnávat. Paní Kratochvílová přiznala, že má docela ráda suchá bílá vína.

Až do této chvíle bylo vše v pořádku a předešlu, že i všechna nabízená vína byla skvělá, takže bych těžko volil nejlepší, o nejhorším ani nemluvě. Chyba byla úplně jinde. Nikdo nepřišel. A to doslova. Když se nakonec sportovci rozloučili (paní Kratochvílová ještě spěchala na nějaký trénink), zůstali jsme s panem Bujnochem sami. Ještě jsme spolu něco popili, docela pěkně si popovídali, tím akce skončila. Kde se stala chyba, nechápu. Vstup byl zdarma. Že alespoň nepřišel někdo jen tak ze zvědavosti, je mi úplnou záhadou.

Ochutnal jsem šest vzorků a jak jsem již naznačil, jeden lepší než druhý:

Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr - Mikrosvín Mikulov. Vinařská obec Dobré pole, viniční trať Daniel, řada Traditional line. Už první víno nebylo úplně běžným zavíňovacím vzorkem. Mělo obsah alkoholu 13,5 %, 5,9 g kyselin a bezcukerný extrakt 20 g. Mělo sytější zlatavou barvu a nižší až střední viskozitu. Vůně byla intenzivnější, působila hodně sladce, přesto že víno bylo suché. Cítil jsem med, koření a snad i trochu vanilky. V těle bylo plné, chuť bohatá, kořenitá, svěží. Dochuť středně dlouhá. Zasloužilo poctivých 7,5 bodu z deseti možných. Recenzi od Marina na toto víno najdete pod tímto odkazem.

Kerner 2003 výběr z hroznů - Mikrosvín Mikulov. Vinařská obec Perná, viniční trať Železná. Obsah alkoholu 14,4 %. Suché víno, další podrobnosti jsem na lahvi nevyčetl, etiketa byla jednodušší, pouze se základními informacemi. Odrůda německého původu Kerner je zatím u nás stále poměrně málo známá. Vznikla křížením Trolínského a Ryzlinku rýnského. Právě druhý z rodičů je ve výsledku dosti zřetelný. Víno bylo světlejší zlatavé barvy s lehkým nádechem do zelena, což bych čekal u mnohem mladšího ročníku. Viskozita byla hodně vysoká. Vůně připomínala některé dobré ryzlinky. Byl v ní náznak petroleje a trocha citrusů. V těle bylo středně plné, chuť ovoce a bylin. Dochuť mělo delší. Dal jsem 8 bodů.

Veltlínské zelené 2007 pozdní sběr - Mikrosvín Mikulov. Vinařská obec Dobré pole, viniční trať Daniel, řada Traditional line. Mladší bratříček prvního vzorku. Obsah alkoholu 12,5 %, zbytkový cukr 2,4 g, 5,4 g kyselin, 19 g bezcukerného extraktu. Zlatavá barva, vyšší viskozita. Vůně velmi intenzivní, těžká, kořenitá, opět hodně sladce působící. Byl v ní med, pepř a broskve. V těle dosti plné, lahodná velmi svěží chuť. Dochuť dlouhá. Lepších 8 bodů.

Clos du Chai du Roy 2003 Sauternes - Appellation Sauternes Controlée, Francie. Obsah alkoholu 15 %, jantarová barva, velmi vysoká viskozita. Víno opravdu těžkého kalibru. Vůně staré lakované kredence. V těle velmi plné, chuť těžká, naprosto neobvyklá, pro mě obtížně zařaditelná, přesto nesmírně zajímavá. Dochuť dlouhá. Dávám 8,5 bodu.

Tokaj 3putňový 2002 - J. & J. Ostrožovič, Veľká Tŕňa, Slovensko. Obsah alkoholu 12 %. Nahnědlá barva medu, vysoká viskozita. Příjemná vůně švestek a medu. Plné víno lahodné medové chuti s dlouhou dochutí. Důkaz, že tokajská vína ze Slovenska jsou stejně pěkná jako ta z Maďarska. Opět 8,5 bodu.

Cabernet Sauvignon 2009 Blanc de noir - Weingut Anselmann, Pfalz, SRN. Vinařství získalo v Německu v letošním roce prestižní ocenění Vinař roku. Samotná lahev měla na sobě několik zlatých medailí ze soutěží. Obsah alkoholu 13 %, barva zlatá, viskozita střední. Intenzivní vůně jahod, v těle středně plné. V chuti byl pro odrůdu typický černý rybíz. Ani závěr nebyl špatný, 8 bodů.

Sám za sebe jsem sice odcházel z ochutnávky zcela spokojený, pan hoteliér byl ale pochopitelně dosti smutný. Podle mého názoru místní docela zaváhali. Líbila se mi nejen vína, ale i prostředí bylo příjemné a na úrovni.

Počet příspěvků v diskuzi: 4  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4063x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5