O Víně

03.12.2010 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.12.2010 07:00

Rakouská vína v Neratovicích

V Oskar - restaurant - klub - café v Neratovicích, kousek od Mělníka, zažili 28. října 2010 v den státního svátku místní přátelé dobrého vína docela příjemný večer, protože poprvé v těchto prostorách ochutnávali v rámci řízené degustace zahraniční vína. Ona vlastně i tato degustace byla v pořadí teprve druhá. Podívejme se tedy, jak Rakouská vína v Neratovicích uspěla.

Oskar - restaurant - klub - café v Neratovicích zažil vlastně degustaci, která byla v pořadí teprve druhá. Tou první prý bylo v září vinařství ze Zaječí. Vína z obou vinařství i další vína se zde běžně nabízejí a prodávají.

Zájem o degustaci nás docela překvapil. V pěkném prostředí nového salonku se sešlo asi 40 zájemců o vína z vinařství Weingut Bergmann (http://www.windmuehle.at/) ze starobylého vinařského města Retzu, ležícího za hranicemi v Rakousku pár kilometrů od Znojma. O tomto vinařství jsem několikrát psal a nepochybně budu ještě psát, protože 20. listopadu 2010 mají den otevřených dveří - sklepa, kde nebudu chybět a pana Helmuta Bergmanna vyzpovídám, jak na tom stojí jejich letošní bio vína a vůbec všechny věci okolo. Mimochodem v době psaní této reportáže ochutnávám jeho letošní mladé víno, stále víc žádanou, svěží, příjemnou a moc vydařenou „mlynářku" - Die Müllerin 2010 (Neuburg + Sauvignon Blanc + Grüner Veltliner).

Do Neratovic jsme přijeli v odpoledních hodinách a tak bylo dost času na přípravu večerní degustace. Vína byla vychlazená tak, jak mají být. V úvodu degustace, která začala netradičně až ve 20:00 hodin, seznámil přítomné hosty s historií i současností vinařství produkující bio vína vinař Helmut Bergmann. Jeho slova a doplňující komentáře k vínům překládal Aleš Hladík a já se během večera věnoval představení jednotlivých vín. K ochutnání bylo nabídnuto celkem devět vzorků vín ročníků 2006 - 2009.

1. Weinviertel DAC 2009, viniční trať Frassing, Galgenberg v Retzu. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, 5,3 g/l kyselin, 1,6 g/l zbytkový cukr. Pěkná slámově žlutá barva, tvoří jemné mosty a slzy, v bohaté vůni svěží, plné ovocných tónů, jemná chuť s nádechem žlutých jablek, minerální, pepřovité s dlouhou dochutí. Tento typický DAC - Grüner Veltliner získal 4. září 2010 na Znojemské galerii veltlínů zlatou medaili za nejlepší zahraniční veltlín. Myslím, že docela právem. I na této degustaci sklidil značnou pochvalu od většiny hostů. Archivace se pohybuje v rozmezí 3 - 5 let. Pan Bergmann doporučuje k drůbežímu nebo vepřovému masu a je skvělý ke škarkám. Má to prý bohatě odzkoušené v Heurige u nově letos v květnu zprovozněného větrného mlýna.

2. Riesling 2008, viniční trať Holzapfel (žulovým podklad) a Galgenberg (hlinitopísčitý podklad). Analytické hodnoty: 12,2 % alkohol, 5,3 g/l kyseliny, 3,5 g/l zbytkový cukr. Barva je světle, jemně slámově nažloutlá, s lehkou ovocnou vůní s citrusovými odstíny v kombinaci s jemnými medovými a meruňkovými, broskvovými tóny, vyšší svěží kyselinky, minerální, harmonické s dlouhou příjemnou dochutí. Pěkné, povedené víno.

3. Chardonnay 2006, viniční trať Mitterpoint. Analytické hodnoty: 12,2 % alkohol, 6,2 g/l kyseliny, 1,5 g/l zbytkový cukr. Barva jasně, jiskřivě žlutá, v bohaté vůni jsou cítit zralá jablka a výrazně medové melounové tóny, dochuť je střední, velice příjemná. Dobré víno ale už na vrcholu...

4. Sauvignon Blanc 2007, viniční trať Galgenberg, Obere Satz. Analytické hodnoty: 13,3 % alkohol, 5,8 g/l kyselin, 29,5 g/l zbyt. cukr. Barva světle zlatožlutá, ovocná plná vůně, v chuti šťavnaté, slabé karamelové tóny, velice příjemná delší dochuť. Po silném krupobití v květnu byla vinice z 80% zničena, ale zbytek vyústil v přezrálé hrozny a proto jsme víno ponechali s vyšším cukrem.

5. Grüner Veltliner Mössmer Selektion 2007. Viniční trať Altenberg (jedna z nejlepších v Retzu). Analytické hodnoty 14 % alkohol, 6,6 g/l kyseliny, 5,5 g/l zbyt. cukr. Světle slámově žlutá barva s lehkými zelenkavými odstíny, s mohutnými slzami a mosty, v chuti i ve vůni stále svěží, ovocité s jablečnými tóny, kořenité, minerální, pepřovité s dlouhou dochutí. Pochází ze starých klonů veltlínu zeleného, které pěstoval ve školce v Retzu šlechtitel Mössmer někdy v roce 1937. Tyto staré klony dávají naprosto skvělá, unikátní vína. V roce 2010 se stal Grüner Veltliner pod novým názvem i etiketou Grüner Veltliner Selektion 2009 z této vinice nejlepším vínem na přehlídce vinařů Retzer Landu na Retzer Weinwoche a současně byl zařazen do Salonu vín Rakouska 2010. A v hodnocení Falstaff je ve třicítce nejlepších vín Rakouska letošního roku. Bohužel je víno u Bergmannů zcela vyprodané (ale v archivu mám utajené dva kousky).

6. Sylvaner 2007, viniční trať Obere Satz. Analytické hodnoty: 12,5 % alkohol, 5,6 g/l kyseliny, 1,6 g/l zbyt. cukr. Světlejší žlutá barva, jemně kořenité ve vůni i v chuti, travnaté tóny, pikantní kyselinky, středně dlouhá dochuť.

7. Blauer Portugieser 2008, viniční trať Frassing. Analytické hodnoty: 12,6 % alkohol, 5,8 g/l kyseliny, 2,2 g/l zbyt. cukr. Nádherná rubínová barva s lehce cihlovými tóny po zakroužení sklenkou, ve vůni i v chuti plné ovocné tóny, lesní ovoce, ostružiny, vyvážené, harmonické, šťavnaté příjemné v dlouhé dochuti. Moc dobré víno.

8. Zweigelt 2009, viniční trať Mittelberg, Galgenberg. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 5,6 g/l kyseliny, 1,8 g/l zbytkový cukr. Tmavá granátová barva s fialovými tóny, velice bohatá ve vůni i v chuti, směs ovoce snad výrazněji ostružiny, harmonické, tělnaté víno s velice jemným barikovým nádechem. Příjemné třísloviny, středně dlouhá dochuť. Velice dobré víno.

9. Cuvée rot 2006 (33 % Cabernet Sauvignon, 33 % Merlot, 33 % Pinot noir), viniční trať Bergen, Merkviertel, Mittelberg. Analytické hodnoty: 13,5 % alkohol, 5 g/l kyseliny, 1,1 g/l zbytkový cukr. Velice temná granátová barva, bohatá, plná vůně i chuť lesního ovoce, lehce barikované, harmonické, plné víno, dobré třísloviny, dlouhá dochuť. Každá odrůda v tomto cuvée byla vykvašena zvlášť 8 - 10 měsíců v 300 L dubových sudech po smíšení lahvované. Na Znojemském koštu v březnu 2010 získalo toto cuvée zlatou medaili jako nejlepší víno zahraničního výrobce. A konkurence tam byla opravdu velká.

Podle přítomných většina prohlásila toto víno společně s Weinviertel DAC 2009 jako vína nejlepší večera. A podle mého názoru se docela trefili.

Degustace skončila, ale teprve po ní se rozproudila diskuse o víně, vinařství v Retzu, Rakousku, cykloturistice ve vinicích i o nově zrekonstruovaném větrném mlýně spojeném s Heurige, který se letos stal atrakcí číslo jedna v celém Rakousku. Nestačili jsme odpovídat na všetečné otázky a Helmut Bergmann byl spokojený, stejně jako příjemní majitelé restaurace a věřím, že i přítomní hosté. No, skončilo se hodně po půlnoci. Tak někdy příště v Neratovicích zase nashledanou.

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4325x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5