O Víně

20.08.2010 Evas Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.08.2010 07:00

Degustace vín bořetického rodinného vinařství Jedlička & Novák

Po dobré zkušenosti s návštěvou vinařství Jedlička & Novák během listopadových otevřených sklepů v Bořeticích jsem tajně doufala, že by mi mohla aspoň některá vína na degustaci ve Viničním altánu chutnat. Jestli ochutnávka má očekávání splnila, se dočtete v dnešním článku.

Pánové Jedlička a Novák, respektive pan Libor Budín, technolog vinařství, který vedl degustaci pořádanou začátkem srpna ve Viničním altánu, mi udělali velkou radost. A hned třikrát. Nejprve totiž zmíněná ochutnávka potvrdila to, co pan Novák naznačil v listopadu během akce Svatomartinské otevřené sklepy v Bořeticích: rodinné vinařství se rozhodlo vydat se cestou spíše suchých vín, a to i za cenu vyššího alkoholu. Vzpomněla jsem si na slova pana Nováka, když jsme ochutnávali ve Viničním altánu třetí suchý bílý vzorek v řadě. Vzápětí jsme i z úst pana Budína mohli slyšet konkrétní čísla: na začátku vinařského roku 2009 se rodinná firma rozhodla vyrábět nejméně 60 % suchých vín a 20 - 30 % vín polosuchých - a ročník 2009 tento cíl splnil. Za druhé mě velmi potěšilo, že mi na degustaci opravdu chutnalo. Všechna vína vybraná pro degustaci se mi trefila do noty a snad o žádném z nich nemůžu říct, že bych ho vůbec nechtěla pít. A do třetice mi udělalo radost, že jsme nepili žádná červená vína ročníku 2009.

A jak mi tedy chutnalo?

1. Ryzlink rýnský 2008 kabinet (c: 4,4 g, k: 7,9 g, 11,5 %, směs z tratí Čtvrtě a Terasy, Bořetice)

Vinařství J & N pěstuje rýňák ve Čtvrtích, kde obvykle dozrává do výběru z hroznů, a na Terasách, kde hrozny zpravidla dosáhnou přívlastku pozdní sběr. Úroda ročníku 2008 ale byla slabá, takže se vinaři rozhodli nevyrábět tentokrát dva ryzlinky různých přívlastků. Smícháním vzniklo svěží kabinetní víno s krásnou jemnou vůní medu a citrusů a osvěžující chutí s výraznou kyselinou. Přímočaré, čisté, moc dobře se pije. Výborný začátek, který naladil chuťové buňky na další vzorky.

Protože mám ráda vína suchá, lehká a svěží, často se mi na degustacích stává, že první "zavíňovací" vzorek mi chutná nejvíc a vzorky, které vinař označuje za vlajkovou loď či svou největší chloubu, jsou pak pro mě zklamáním. Na téhle degustaci se to naštěstí nestalo. Hned druhý vzorek mi taky moc chutnal.

2. Neuburské 2009 pozdní sběr (c: 1,6 g, k: 6,19 g, 13 %, 35 let starý vinohrad z Čtvrtí, Bořetice)

Krásná vůně čerstvě usušeného sena, suchých květů a lehce spálené chlebové kůrky lákala k napití. Silné, minerální, tělnaté víno s příjemnou kyselinou v dochuti možná lehce pálilo na jazyku díky vyššímu alkoholu, ale je mladé a s velkým potenciálem ke zrání v lahvi, takže vše, co by mohlo vyčnívat, se časem uhladí. Moc pěkný najburk.

3. Cuvée Chardonnay Rulandské bílé 2009 pozdní sběr, barrigue (c: 2 g, k: 6,25 g, 13 %)

Obvykle vyrobí vinařství Jedlička & Novák asi 4.000 litrů Chardonnay a 2.000 litrů pinotu. Minulý rok se ale moc nedařilo, takže místo zmíněných čísel dala úroda jen 1.500 plus 500 litrů. Proto se vinaři rozhodli vyrobit tohle cuvée. Po smíchání obou vín směs zrála na kvasnicích a ve francouzských barikových sudech. Při prvním přivonění je barrique velmi silný a přehlušuje veškerá ostatní aromata. Po vydýchání a zakroužení se ale víno rozvoní krásnými ovocnými tóny, hlavně meruňkovými a hruškovými. V ústech bylo víno bohaté, výrazné, plné ovocných chutí se šmrncem vanilky. Jemná hořkost v závěru dodala silnému suchému vínu eleganci. Výborné.

4. Veltlínské zelené 2008 pozdní sběr (c: 13,9 g, k: 6,35 g, 11,5 %, Novosády, Brumovice)

Veltlín je polosladký, protože (slovy pana Budína) to "kvasinky vzdaly" a kvašení se zastavilo při necelých 14 gramech cukru. Víno má intenzivní sladkou, zralou vůni a nasládlá kořenitá chuť při polknutí doslova hladí. Kyselina je přitom dost výrazná a zůstává na jazyku ještě dlouho po dopití vzorku. Víno je vyvážené, vůbec ne přeslazené či otravné. Tipovala bych, že jde o polosuché víno.

Vinohrady v trati Novosády koupilo vinařství J & N teprve v roce 2008. Jedná se o vinohrady i 45 let staré, pěstují tu zmíněný veltlín, Pálavu a Muškát Ottonel. Že tato koupě nebyla chybou, dokazuje, jak povedené veltlínské, tak pátý vzorek degustace, suchá Pálava.

5. Pálava 2009 výběr z hroznů (c: 7,6 g, k: 6,76 g, 14 %, Novosády, Brumovice)

Vůně byla typicky pálavová - růže evokující tramín s lehkým mentolovým nádechem připomínajícím Alpu, ale přesto jemná, nevtíravá. Silné, minerální víno se svěží (ach, jaká slast, když můžu napsat o Pálavě, že byla svěží!) ovocnou chutí klouže díky glycerolům do krku zcela samo. Pan Budín doporučoval zrání 8 až 10 let a já věřím, že tohle víno to zvládne se ctí. Jedličkovic/Novákovic Pálava se mi líbila moc a setkání s ní byl jedním ze vzácných okamžiků, kdy jsem ochotná vzít tuhle odrůdu na milost (stejně tak na mě působí např. Abrlova Pálava).

6. Modrý Portugal 2008 pozdní sběr (c: 2,4 g, k: 4,72 g, 12 %, Terasy, Bořetice)

Podle slov Libora Budína bylo cílem vyrobit lehké, ovocné víno se zaměřením na primární aromatiku. Leželo pouze v nerezu, bylo poměrně brzy nalahvováno. Víno voní příjemnou kombinací ovocných (višňových) a animálních vůní (možná trochu syrového masa) a chutná ovocně, s výraznější kyselinou. Je to příjemné, jednoduché, nekomplikované víno na běžné pití.

7. Dornfelder 2008 pozdní sběr (c: 1,7 g, k: 5,58 g, 11,5 %, Terasy, Bořetice)

I v Dornfelderu cítím vedle lesního ovoce "masové" vůně - mám tyto tóny ovšem moc ráda, takže vůně sedmého vzorku se mi líbí. Víno má plnější chuť než předcházející vzorek, je ovocné, příjemné, dobře se pije.

8. Cuvée Kácary 2008 pozdní sběr (c: 3,2 g, k: 5,27 g, 13,5 %, Terasy, Bořetice)

Na Kácary jsem se těšila, protože to je víno, které se mi automaticky s bořetickým vinařstvím spojuje a které mi v předcházejícím ročníku moc chutnalo. Směs Rulandského modrého (VzH), Svatovavřineckého a André (obojí PS) má ve skleničce při pohledu ze strany temnou barvu s rudým okrajem, při pohledu do skleničky shora nahnědlou barvu s téměř cibulovým lemováním. Pinot výrazně přispívá vůní zralých jahod, kromě toho víno krásně voní švestkovými povidly. V ústech je víno hřejivé, sametové, měkké, lahodné. Mnoho vrstev vůní a chutí, které se doplňují a prolínají do harmonického celku. Moc pěkné.

9. Rulandské modré 2008 výběr z hroznů (c: 1,1 g, k: 4,84 g, 14 %, Terasy, Bořetice)

Část pinotu byla použita pro výrobu cuvée Kácary, zbytek byl školen ve francouzských sudech barrique (menší část v sudech nových, část v sudech starých 3 až 4 roky). Víno má pro pinot typickou barvu a ve vůni i chuti jahodovou marmeládu. V chuti je patrná i příjemná čokoládová příchuť a lehounký kávový štych. Dotek barikových sudů je velmi jemný a elegantní. Jediné, co bych jinak moc pěknému rulandskému vytkla, je trochu vyčnívající alkohol. Ale víno je poměrně mladé, jistě má šanci, že se časem alkohol ohladí.

10. Cabernet Sauvignon 2007 pozdní sběr (c: 2,5 g, k: 5,53 g, 12 %, Čtvrtě, Bořetice)

Na první přivonění je vůně velmi vanilková a kouřová, ovocné, především ostružinové vůně se projevují až po chvíli, společně s vůní "barvy-laky". Chuť je slabší než bych čekala, zdá se mi, že na silné barikování prostě nestačila. Možná to bylo únavou z předchozích (většinou dosti silných) vín, možná jen příliš krátkým vydýcháním vína, ale předcházející dva vzorky mi sedly daleko lépe a tady toho barrique bylo na mě už moc. (Mí spolusedící si ale pochutnali i na tomto vzorku a to jsou zkušení ochutnávači, kteří obvykle nejdou pro kritiku daleko.)

Z této degustace jsem odcházela s dobrou náladou. Loni v listopadu mi ve sklepě bořetických vinařů Jedličky a Nováka hodně chutnalo, nebyla jsem si ale úplně jistá, zda nešlo spíš o vliv dobré společnosti, atmosféry otevřených sklepů a celkové euforie z několika dnů strávených na jižní Moravě. Teď se potvrdilo, že jejich vína mi budou chutnat i v nacpaném prostoru plném ufrflaných měšťáků. Děkuji za ochutnávku výborných vín a panu Budínovi za spoustu informací, které nám stihl i v poněkud hlučném prostředí sdělit.

Počet příspěvků v diskuzi: 2  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4441x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5