O Víně

18.06.2010 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.06.2010 07:00

Vydařená slavnost VOC ve Znojmě

Oproti loňskému roku došlo u vín VOC hned k několika změnám, které nepochybně přispěly k jeho zlepšení a zviditelnění. Druhý ročník květnového Festivalu VOC Znojmo se vydařil a tak se podívejme prostřednictvím příspěvku Vydařená slavnost VOC ve Znojmě jaké to bylo, co se pilo, nepochybně ke spokojenosti více jak dvou tisíc návštěvníků, jak uvádí pořadatelé.

Hned v první větě příspěvku stejně jako v titulku můžu říci, že se druhý ročník květnového Festivalu VOC Znojmo vydařil. Určitě ke spokojenosti více jak dvou tisíc návštěvníků, jak uvádí pořadatelé. Oproti loňskému roku došlo hned k několika změnám, které nepochybně přispěly k jeho zlepšení a zviditelnění vín VOC. První změnou byla volba místa a druhou kvalita vín VOC. Téměř rok rekonstruované Horní náměstí ve Znojmě se stalo velice příjemným útulným prostředím ohraničeným dřevěnými chatami, v nichž „sídlila" jednotlivá vinařství VOC nebo v dalších některé hotely nabízely skvělé rybí speciality. Čelní stranu tvořilo velké podium, na němž se střídaly kapely různých žánrů v rámci bohatého doprovodného programu. Uprostřed vytvořeného prostranství byly stoly a lavice většinou plně obsazené spokojenými návštěvníky. Nutno dodat, že i počasí celé slavnosti hodně přálo. Kdo jezdí na vinařské slavnosti či vinobraní do rakouského Retzu, jakoby se tamější uspořádání náměstí a příjemná atmosféra dostala i do Znojma. Je vidět, že trochu přátelského „opisování" může být ku prospěchu.

Přínosem kvality vín VOC bylo nové stanovení horní hranice zbytkového cukru na 25 g/l. V loňském roce tomu tak nebylo a potom se mohlo nabýt dojmu, proč VOC vůbec dělají, když jsou tam zařazena vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká, kde je ten typický terroir vinařské podoblasti. A tak letos byla nejvyšší hodnota zbytkového cukru 19,3 g/l například jenom u Sauvignonu 2009 Josefa Kořínka z Hnanic, Ryzlinku rýnského Vinice Hnanice s.r.o. (19.7 g/l) a Veltlínského zeleného stejného výrobce s 21,8 g/l zbyt. cukru. Ostatní vína měla hodnoty nižší.

Přesto bych měl připomínku. Zase jsou to ty naše nešťastné bločky v tomto případě prodávané za 5,- Kč za kus. Ale až na dvě výjimky byla všechna vína za 3 bločky, tedy za 15,- Kč. Mnoho lidí neustále přebíralo drobné papírky, odtrhávali je a divili se, proč není stanovena jednotná cena třeba právě těch 15,- Kč za bloček a bylo by po drobných problémech. Jistě by se to organizačně dalo nějak jinak vyřešit. O pár kilometrů dál za hranicemi na Retzer Weinwoche se vína prodávají přímo za peníze (samozřejmě) bez jakýchkoliv problémů. A například letos od 3. do 13. června tam byly každý večer stovky návštěvníků. Ostatně nikdy jsem na žádných vinařských akcích v Rakousku bločky neviděl. Když jsem o nich s místními mluvil, divili se proč se vůbec nějaké bločky tisknou a prodávají: „když máte přece peníze, ne?" U nás se musí asi vše neustále, na výstavách, soutěžích a přehlídkách atd. složitě „přepasírovávat" přes bločky. Je to zřejmě naše tradice počínající snad kdysi od potravinových lístků přes tuzexové bony a třeba i dnešní stravenky... Vždyť tištění tisíců bločků zbytečně zvyšuje náklady samotných organizátorů. No, a pokud jsou snad nějaké legislativní problémy, tak se prostě musí změnit, ovšem chtějí-li to sami vinaři. Čas ukáže, zda se toho někdy dočkám. V několika případech byla nabízena i vína VOC ročníku 2008 a dalo se tak i srovnávat, ale většina vinařství samozřejmě nabízela ročník 2009. Další zařazení nových vín do VOC proběhne v létě. Dále uvádím pro informaci některé analytické hodnoty vín, zařazených k 9. květnu 2010 do VOC a která se dají běžně koupit. Na webové stránce http://www.vocznojmo.cz/ tyto hodnoty uveřejněné nejsou.

1. Dobrá vinice, a.s.
Ryzlink rýnský 2009. Analytické hodnoty: 12,9 % alkohol, 5,7 g/l zbyt. cukr, 6,2 g/l kys.
Kambrium cuvée - Ryzlink rýnský + Veltlínské zelené 2009. Analytické hodnoty: 13,2 % alkohol, 5,1 g/l zbyt. cukr, 6,0 g/l kys.

2. Ing. Josef Dobrovolný - Vinný sklep
Veltlínské zelené 2008. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, 4,8 g/l zbyt. cukr, 4,5 g/l kys.
Sauvignon 2008. Analytické hodnoty: 13,4 % alkohol, 1,8 g/l zbyt. cukr, 6,5 g/l kys.

3. Josef Kořínek
Veltínské zelené 2009. Analytické hodnoty: 12,7 % alkohol, 6,3 g/l zbyt. cukr, 5,7 g/l kys.
Sauvignon 2009. Analytické hodnoty: 13,2 % alkohol, 19,3 g/l zbyt. cukr, 6,5 g/l kys.
Ryzlink rýnský 2009. Analytické hodnoty: 12,4 % alkohol, 8,1 g/l zbyt. cukr, 6,7 g/l kys.
Ryzlink rýnský 2009. Analytické hodnoty: 12,1 % alkohol, 10,3 g/l zbyt. cukr, 6,8 g/l kys.

4. Vinařství Lahofer, a.s.
Veltlínské zelené 2009. Analytické hodnoty: 12,5 % alkohol, 11 g/l zbyt. cukr, 6 g/l kys. g/l kys.
Sauvignon 2008. Analytické hodnoty: 12,4 % alkohol, 6,8 g/l zbyt. cukr, 7,6 g/l kys.
Veltlínské zelené 2008. Analytické hodnoty: 12,3 % alkohol, 11,4 g/l zbyt. cukr, 6,2 g/l kys.

5. Vinařství Líbal s.r.o.
Ryzlink rýnský 2009. Analytické hodnoty: 12,2 % alkohol, 12,4 g/l zbyt. cukr, 6,5 g/l kys.

6. Vinařství rodiny Špalkovy s.r.o.
Ryzlink rýnský 2009. Č.šarže 1709. Analytické hodnoty: 13,7 % alkohol, 8,8 g/l zbyt. cukr, 7,3 g/l kys.
Ryzlink rýnský 2009. Č. šarže 309. Analytické hodnoty: 13,4 % alkohol, 4 g/l zbyt. cukr, 7,7 g/l kys.

7. Vinařství Waldberg Vrbovec s.r.o.
Ryzlink rýnský + Sauvignon 2008. Analytické hodnoty: 12,5 % alkohol, 6,9 g/l zbyt. cukr, 6,8 g/l kys.
Sauvignon 2008. Analytické hodnoty: 12,5 % alkohol, 7,3 g/l zbyt. cukr, 6,7 g/l kys.
Veltlínské zelené 2009. Analytické hodnoty: 13,2 % alkohol, 8,5 g/l zbyt. cukr, 6 g/l kys.
Sauvignon 2009. Analytické hodnoty: 12,9 % alkohol, 6,4 g/l zbyt. cukr, 6,2 g/l kys.

8. Vinné sklepy Lechovice, s.r.o.
Sauvignon 2008. Č. šarže 08019A. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 9,3 g/l zbyt. cukr, 6,2 g/l kys.
Sauvignon 2008. Č. šarže 08030A. Analytické hodnoty: 11,5 % alkohol, 15,3 g/l zbyt. cukr, 6,8 g/l kys.

9. Vino Hort s.r.o.¨
Veltlínské zelené 2009. Analytické hodnoty: 13,3 % alkohol, 2,7 g/l zbyt. cukr, 5,9 g kys.
Ryzlink rýnský 2009. Č. šarže 22/09. Analytické hodnoty: 13,1 % alkohol, 5,9 g/l zbyt. cukr, 7,4 g/l kys.
Ryzlink rýnský 2008. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 5,2 g zbyt. cukr, 7,5 g/l kys.
Sauvignon 2009. Analytické hodnoty: 13,7 % alkohol, 7 g/l zbyt. cukr, 7,2 g/l kys.
Sauvignon 2008. Analytické hodnoty: 11 % alkohol, 19,7 g/l zbyt. cukr, 8,2 g/l kys.

10. Znovín Znojmo, a.s.
Ryzlink rýnský 2009. Analytické hodnoty: 12,3 % alkohol, 7,3 g/l zbyt. cukr, 6,6 g/l kys.
Veltlínské zelené 2009. Analytické hodnoty: 12,5 % alkohol.
Sauvignon 2009. Analytické hodnoty: 13,6 % alkohol, 2,8 g/l zbyt. cukr, 6,5 g/l kys.

11. Vinice Hnanice s.r.o.
Sauvignon 2009. Analytické hodnoty: 13,3 % alkohol, 16,8 g/l zbyt. cukr, 6,8 g kys.
Veltlínské zelené 2009. Analytické hodnoty: 11,9 % alkohol, 21,8 g/l zbyt. cukr, 5,1 g/l kys.
Ryzlink rýnský 2009. Analytické hodnoty: 11,4 % alkohol, 19,7 g/l zbyt. cukr, 7,6 g/l kys.

Jen tak na okraj, Ryzlink rýnský z Dobré vinice u nás tak „zabodoval", že jsme si domů dovezli celý karton. Druhý ročník ukázal, že došlo k posunu v kvalitě vín VOC a proto doporučuji všem, kteří fandí VOC Znojmo si zapsat do kalendáře datum druhého víkendu v květnu s poznámkou: Znojemské slavnosti VOC - navštívit a hlavně ochutnat. Ale mimo této slavnosti se samozřejmě mohou ochutnávat tato vína přímo u vinařů nebo na různých jiných místech, kam se vína VOC dovážejí.

1-20 | 21-40 | Vše
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4514x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5