O Víně

08.06.2010 JFK Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.06.2010 07:00

Degustace Domaine Leroy - 2. června 2010

Ve středu 2. června 2010 se konala třetí a zároveň poslední část degustace vín od Domaine Leroy. Vzhledem k předchozím zážitkům jsem se těšil na nevšední a zajímavá vína. Zda-li se očekávání splnila, si můžete přečíst na řádcích níže.

Na programu závěrečné degustace byla vína z obcí Gevrey-Chambertin a Vosne-Romanée, obě disponují jedněmi z nejlepších poloh pro burgundská červená vína.

Gevrey-Chambertin má 9 grand cru poloh (Chambertin, Chambertin-Clos de Bèze, Chapelle-Chambertin, Charmes-Chambertin, Mazoyères-Chambertin, Griotte-Chambertin, Latricières-Chambertin, Mazis-Chambertin a Ruchottes-Chambertin) o celkové výměře cca 87 ha s roční průměrnou produkcí 2.600 hl, dále 26 Premier cru poloh rozkládající se na 86 ha (průměrná roční produkce 3.500 hl) a 369 ha vín kategorie Village s produkcí cca 135.000 hl ročně. Pod názvem obce či Cru se zde produkují, stejně jako ve Vosne-Romanée, pouze červená vína.

Vosne-Romanée zahrnuje 6 grand cru poloh (Romanée-Conti, La Romanée, La Tâche, Richebourg, Romanée-Saint-Vivant a La Grande Rue) o celkové výměře cca 28 ha, dále 12 Premier cru poloh o výměře cca 42 ha a 105 ha poloh Village.

A nyní již k vínům samotným, nejsem příliš statistický typ, raději vše zkouším v praxi :-)

Latricières-Chambertin 2000, Domaine Leroy

První vzorek, lehká tréma před startem..., po nalití několik okamžiků pouze nasávám „burgundskou" atmosféru. Ze sklenice se line mineralita, ovoce (třešně), kůže, animalita, bylinky, šťavnatost, postupem času animalita mizí, ve vůni se projevuje lehká vyzrálost, hutnost, až marmeládové tóny. Chuť se uvádí pěknou kyselinou, tříslem, víno je poněkud sevřené (což se postupem času lehce mění, nicméně určitá sevřenost zůstává), v ústech se rozlévá třešňová extáze s krásnou mineralitou, strukturou, mohutnějším projevem, dlouhou persistencí, plnou chutí a elegancí. Na toto víno je podle mě ještě brzy, počkal bych, dá se předpokládat, že se bude ještě dále rozvíjet.
92/100 bodů

Mazis-Chambertin 2001, Domaine d´Auvenay

Druhé víno večera, z Domaine d´Auvenay, bylo ihned po nalití velmi slibné. Mělo tmavší barvu s typicky, pro Leroy, kalným projevem. Po prvním přivonění mě do židle zarazila mohutnost, černé ovoce, mineralita, třešně, povidla, bylinky, lékořice a stále se otevíraly další a další vrstvy. Kéž tak mít více času a celou lahev k dispozici jen pro sebe... :-) V chuti pěkná kyselina, tmavé ovoce, černé třešně, karamelové sušenky, bylinkový sirup, koření, zakomponované tříslo, mineralita, dokonalá struktura, dlouhé, prudce elegantní, skvěle pitelné, komplexní, byla ho plná pusa. Krásný zážitek, na který budu ještě dlouho vzpomínat.
96/100 bodů

Richebourg 2005, Domaine Leroy

Jediný zástupce Vosne-Romanée, jedno z legendárních vín... Velká očekávání, jaký asi bude? Je to můj druhý Richebourg v životě (nicméně ten první nebyl zrovna z nejpovedenějších :-). Po nalití se ze sklenice linou animální tóny, těkavky, černé třešně, lehce dřevité aroma, svěžest. Zatím žádný „očekávaný" zázrak. Co doplní chuť? Vyšší tříslo a kyselinu, je hodně sevřená, s tmavým ovocem, má střední tělo a persistenci, projevuje se těkavě, na jazyku až pálivě. Musím se přiznat, že takto jsem si Richebourg nepředstavoval, pokud bych jej měl naslepo, tak ho řadím úplně někam jinam. Někteří kolegové dokonce hlásí vadu... Vzhledem k tomu, že toto víno neznám, nemohu jej zodpovědně hodnotit, snad je to jen ospalá lahev. Každopádně, pro mě, zklamání... Očekávání bylo mnohem vyšší!

Chambertin 2005, Domaine Leroy

Vrcholná apelace celého Gevrey-Chambertin, která slibovala nevšední potěšení. Ve vůni se zpočátku projevovala, pro mě překrásně, animalita (kůže, dvorek), postupem času se začala přidávat mineralita, třešně, bylinky, celkově byla vůně mohutná a strukturovaná. V chuti rafinovaně minerální, třešňové, mohutné, dlouhé, komplexní, strukturované, s pěknou kyselinou, tříslem, lehkou hořčinkou v dochuti, elegantní, s obrovským potenciálem pro další vyzrávání.
96/100 bodů

Vítěz večera byl pro mě jednoznačný, a to Mazis-Chambertin, nejvíce pitelné s krásným charakterem. Pokud bych měl hodnotit potenciál, tak samozřejmě Chambertin nemá konkurenci, za takových 20 let bych se s ním opět rád setkalJ. Obě jsou to velká vína s úžasnými parametry, znovu jsem si ověřil, že vína z Gevrey-Chambertin mi sedí svým výrazem, především minerálním projevem.

Touto degustací celý cyklus skončil, škoda, klidně bych si podobné zážitky dopřával každý měsíc, kdyby ty ceny bylo trošku příznivější! :-)

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3725x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5