O Víně

12.05.2010 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.05.2010 07:00

Poslední lisování

V pátek 26. března 2010 proběhlo poslední lisování ve Znovínu, jak o něm psal J. Eisenbrück 6. dubna v místních novinách Znojemsko. Po přečtení článku jsem si vzpomněl, že jsme s kolegy počátkem března mezi stovkami beden s budoucím slámovým vínem třídili vzorky vín na Znojemský košt. A nafotografoval jsem tam několik snímků.

Když jsem v sobotu 4. března 2010 s kolegy z výstavního výboru „Znojemského koštu" pomáhal třídit vzorky vín na výstavu ve velkém sálu jízdárny v Louckém klášteře ve Znojmě, docela jsme se všichni klepali zimou. Venku téměř mrzlo a sál jízdárny byl pořádně prochladlý. Snad ze dvou třetin byl zaplněný stovkami zelených a červených plastových přepravek vystlaných slámou s pečlivě v jedné vrstvě rozprostřenými hrozny. Procházel jsem mezi nimi, ochutnal a pořídil několik snímků. Jak jsem se dozvěděl od pana Matuly staršího, byly to hrozny z odrůdy Rulandské šedé připravené pro nové slámové víno z vynikající a známé viniční trati U Tří dubů ve Stošíkovicích. Kvalitní hrozny a chladný sál s dobrým větráním vytvoří velice vhodné prostředí pro budoucí víno. Jediné slámové víno, které Znovín Znojmo a.s. z ročníku 2009 vyrobí a nabídne na podzim k distribuci. Hrozny ve Stošíkovicích byly sbírány 2. listopadu 2009 v celkovém množství 6.350 kg. Samozřejmě během celé doby ležení na slámě byly hrozny Rulandského šedého pečlivě kontrolované a případně napadené plísní okamžitě vyřazované.

O necelé čtyři týdny později, v pátek 26. března 2010 byly všechny bedny s hrozny z jízdárny odvezeny do nedalekého sklepu v Příměticích k vylisování. Při vážení těsně před lisováním měly hrozny jenom 2.840 kg. Za dobu ležení na slámě se z hroznů něco odstranilo a odpařilo přibližně 36 hl vody. Tím v bobulích došlo k vyšší koncentraci cukrů, aromatických látek, extraktu a kyseliny vinné. Znovínští vinaři vylisovali 780 litrů moštu o cukernatosti něco přes 45 °NM. Z tohoto množství se předpokládá naplnění asi 3.600 ks lahví o objemu 0,2 l.

Teď je potřeba v příštích týdnech koncentrovaný mošt nechat pomalu vykvasit a hlavně určit tu nejvhodnější dobu jejího zastavení v době nejoptimálnějšího vyrovnání poměru jednotlivých látek a alkoholu. A pokud tohle všechno vinaři ve Znovínu (Příměticích) nepochybně dobře udělají, pak nám nezbývá nežli si počkat na listopadové tradiční „Putování po sklepích Znovínu", kde bude možná premiérové ochutnání slámového vína Rulandského šedého. Při ochutnávání slámové Rulandy šedé si třeba letmo vybavte snímky pod článkem s hrozny rozprostřenými na slámě. Možná, že vám bude lépe chutnat a víc oceníte velikou pracnost, umění vinařů a jistě i kvalitu.

Počet příspěvků v diskuzi: 4  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4325x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5