O Víně

09.12.2009 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.12.2009 07:00

Ročník 2005

Jakže zraje ročník století, to asi hodně z vás tuší, protože lahve ještě z obchodů definitivně nezmizely a do archivů leckdo už taky sáhl, byť ho možná nikdo nevybral tak do dna jako já. Docela rád si poslechnu výsledky podobných archivačních sondáží i od jiných skladovačů lahví nebo od vinařů.

Už prostě nebylo kam sáhnout, abych si uvolnil místo na další úlovky do archivu. A pak jsem chtěl tuhle lahev porovnat s touhle, pak už jsem vzal spravedlivě všechny rýňáky, a nakonec jsem vyplenil celou bílou nulapětku (až na asi tři lahve, které jsem přeci jen ušetřil), došlo i na červená, kromě hýčkané série pinotů. Nebýt prostorové nouze, nechal bych 2005 zrát ještě tak tři roky.

Ročník byl po sklizni deklarován jako ročník století, ale řekl bych, že se jen tvůrci marketingu našeho vína svezli na vlně provázející „ročník století" ve francouzských oblastech, protože řečí konkrétních čísel byla průměrná cukernatost (19,5 °ČNM) nižší než třeba v roce následujícím a i co do objemu a výnosu nebyl tento ročník ničím významný. Léto bylo dlouho deštivé a vylepšilo to až počasí v září a říjnu. Nicméně ročník dostal přízvisko „století", vinařství se předháněla v predikcích dlouhověkosti svých vín a konec konců i já jsem tomu (i na základě prvních ochutnávek) rád uvěřil a zásobil se. Realita ale možná bude méně mimořádná, třeba nedávno jsem si psal s jedním docela známým vinařem a ptal se ho, kdy uvolní na trh pinoty 2005 a 2006 v té své vrcholné řadě. Dozvěděl jsem se, že v této řadě pinoty v těchto letech nedělal. Prý to u nich nebyly žádné skvostné ročníky, víc je hrdý na 2004 a 2007. Tak... uvidíme.

Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr - Žernosecké vinařství, Velké Žernoseky, Velká Vendule - značeno jako polosuché. Nápadný sírově žlutý odstín. Hned na první přivonění se uvolní nádherná lehce naftová vůně, jako čerstvě vyleštěné vojenské kanady a do toho vkomponovaná ryzlinková ovocitost. Opravdu povedený plnokrevný rýňák se vším všudy, hřejivý, mocný, na vrcholu. Asi nejlepší vzorek vůbec a velké překvapení - pan Kupsa mnohokrát opakoval, že nedělá vína na archiv, ani si žádný svůj archiv nevede. Myslím, že toto víno ukazuje, že z vývoje svých vín nemusí mít obavy. *****
 
Ryzlink rýnský 2005 botrytický výběr - Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem, Vetlá, Sovice - zpočátku vůně neurčitá, postupně se otevírá do v chladném sklepě uskladněných jablek, náznaku petroleje a plastových tónů pro botrytická vína typických. Chuť tohoto vína, deklarovaného jako suché (14 % alkoholu) je spíš středně plná, žádné koncentrované monstrum. Není to asi chuť obecně zbožňovaná, ale ze sporadicky ochutnávaných do sucha vykvašených vysokých přívlastků musím říci, že pro ty fajnšmekry, kteří si našli cestu k suchým sherry, suchým tokajským, suchým cheninům či jurským vínům se tento typ chuti stane návykovou a s gustem vyhledávanou. ****

Ryzlink rýnský 2005 kabinet (kosher) - České vinařství chrámce, Rudolice, Vinice sv. Vavřince - objednal jsem si na podzim přímo z Chrámců. Velice jemná sirno-kamenitá až rybniční vůně. Neutrálně minerální vyznění chuti, ryzlinkově nakyslé. Řekl bych, že tenhle ryzlink by stál za to ještě nějaké dva tři roky zaarchivovat, třeba vydá více. ***(*)

Ryzlink rýnský 2005 zemské - Mělnické vinařství Na Blatech, Miroslav Říha, Liběchov, Liběchovská - vůně rozškrtlé zápalky, hořící síry. Chuť přirozená, prostá, ryzlinková. ****

Ryzlink rýnský 2005 zemské - Vinařství MILOC, Miloš Hána, Liběchov, trať neuvedena - nádherná nazrálost, přesně ten správný poměr petroleje a jablečného cidru. Modelově autentická výsušná ryzlinková kyselina. *****

Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr - Vinařství Vyskočil, Blatnice pod Svatým Antonínkem, bez uvedení trati - polosuché, na stěnách sklenky se objevily perličky. Vůně jemná, na první dojem spíš prádelní, dlaždicová, s náznakem lékárenských tónů, vymícháním se lze dobrat i lehké petrolejovitosti a kandované citrusové kůry. Chuť uleželá, na rýňák dost plochá, hladká, prostší, krátká, taková „staromoravská". ***

Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr - Vinařství Židek, Popice, Sonberk - velmi slabá vůně citrusů, opět příliš měkká chuť, kde zbytkový cukr není vykompenzován příslušnou porcí kyselin. Takový „maďarský" štych poměrně nezajímavého vyznění. ***

Ryzlink rýnský 2005 odrůdové jakostní - Château Valtice, Valtice, Hintertály - jemná  elegantní vůně podobná dílem vůni čerstvého ananasu dílem pramenité vodě. Lehčí vyhlazená chuť s málo patrnou kyselinou. ****(*)

Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr - Znovín Znojmo, Havraníky, Skalky - polosuché, nicméně stěna sklenky se po nalití naperlila. Vůně směsí poněkud vyčichlého vanilkového cukru, skladu barev a kvasinkové zaboudlosti. Chuť rozeznatelně znovínská, hravá, bohatá, měňavá, s patrnou stopou kvasinek. Kyselina na ryzlink taková krotká, ozve se až v závěru. Popravdě bych odrůdu naslepo neuhodl. ****

Ryzlink rýnský 2005 odrůdové jakostní - Znovín Znojmo, Hostěradice, Volné pole - vůně uschlého pelyňku a vinného sklípku. Chuť podzimně ovocitá s takovou tou přírodní přiboudlinkou. Kyselina má sice 7 g, ale cukr (5,9) ji dorovnává. Zde už na sebe, zejména v dochuti, odrůda upozorní více. Ale Znovín bych opět poznal na první napití.  ****(*)

Ryzlink vlašský 2005 pozdní sběr - Mikrosvín Mikulov, Perná, Železná - pěkná zlatá barva, jemnější odrůdová vůně (kořenito-medo-terpentýn), trochu i čerstvého ananasu, bílého pepře. I chuť poněkud pepřnatě štiplavá, kterýžto dojem vydrží v ústech velmi dlouho. ****

Ryzlink vlašský 2005 pozdní sběr - Mikrosvín Mikulov, Březí, Liščí vrch - víno je deklarováno jako polosuché, i když obsahem cukru  4,4 g/l  a kyseliny 6,2 g/l by s klidem mohlo být považováno za suché. Ve vůni se rozvinou velice složité a jemné struktury, která nejde dost slovy vystihnout. Majestátní a pevná chuť s palčivější dochutí by se dala charakterizovat jako ovocitě-bylinná. Oteplením vystoupí nahořklý aspekt chuti a ve vůni přibyde prvek garážového šmíru. Perfektní exemplář. *****

Rulandské bílé 2005 pozdní sběr - Neoklas Šardice, Šardice, Dubový-Červenice - víno se trošku ve sklence rozperlí a dokonce mírně opalizuje. Barva jde spíše do slabšího čaje. Ve vůni bych rozeznal umleté vlašské ořechy, citronový čaj, kvasnice. Chuti plné, kvasničně svěží, delší, s hořčinkou v závěru. ****

Rulandské bílé 2005 výběr z bobulí - Znovín Znojmo, Krhovice, Skalka - sladké (81,5 g/l), dojmy z degustace. Velmi nestabilní vůně kuchyňského dřezu, plastu, skladu s vietnamskou obuví, zezadu hořícího, spálená izolace, hnůj, laciná instantní káva. V chuti cukr a siláž. Chápu, že takový popis asi odradí každého, ale pít se to nechá, docela jsem se i bavil. Milovníci obskurností by neměli vynechat. ***(*)

Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr - Znovín Znojmo, Petrovice, Kokusové hory - intenzivní překrásná vůně muškáto-pylového veltlínu. Chuť plná a extraktivní, s pylovou „prašností" a měkkostí lipového květu. *****

Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr - Znovín Znojmo, Miroslav, Weinperky - typická měňavá weinperkovská vůně (mango, bílá moruše, špendlíky), velmi elegantní a přívětivá. Pevnější chuť s přiměřeně drhnoucí kyselinkou. *****

Veltlínské zelené 2005 odrůdové jakostní - Znovín Znojmo, Krhovice, Skalka „Gout de terroir" - jemnější vůně kořenové petržele, říční vody a zvláštně nakořeněná chuť podepřená na konci sympatickou nahořklostí. ****

Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr - Zdeněk Peřina, Perná, Goldhamer - na tohle víno jsem se opravdu těšil: kupoval jsem ho tehdy přímo u vinaře, hezky jsem popovídali. Prý poslední veltlín z Goldhamru, ze starých keřů, v době našeho rozhovoru už vyklučených. Ovšem už vůně nevěstí nic dobrého. Vegetální až nemocná. Chuť natrpklá a neharmonická takovým způsobem, že mi to zježí husí kůži na hřbetě a nejsem schopen víno polknout. Vylil jsem to. Zrovna tohohle vinaře nepodezírám, že by něco závažně zanedbal, pro mne jen důkaz, že příroda je někdy nevyzpytatelná a podobná tragédie se nemusí vyhnout přes veškerou péči i špičkovým vinařům.

Veltlínské zelené 2005 výběr z hroznů - Vinařství Popela, Perná, Goldhamer - trochu nakouřená vůně přezrálých hroznů (namrzlých martináčů na holém keři). Intenzivní až zkoncentrovaná chuť. ****

Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr - Vinařství Kovacs, Dobré pole, Rosentické - poměrně silné barvy. Ve vůni se bere banální banán s čerstvě natřenou střechou. Chuť ale celkem pěkná, plná(až únavně), a taková jakoby kiwi nahořklost a palčivost. Celkový dojem je dosti neladný. ***

Sauvignon 2005 pozdní sběr - Znovín Znojmo, Vrbovec, Vinná hora - ten typ Sauvignonu, který já preferuji: bez přehnané vůně černorybízu či angreštového listí. Jemnější kultivovaná elegantní a těžko popisovatelná vůně, hladší, ale nikoliv triviální chuť. *****

Sauvignon 2005 výběr z hroznů - Kolby, Pouzdřany, Kolby - polosuché a přitom i 14,5 % alkoholu. Tady sice taky žádné černorybízovo-angreštové atributy, ale vůně spíš taková odkvetlá, vanilkově-pudinková, s náznakem zeleného vánočního želé. Chuť podobně mdlá. ***(*)

Pálava 2005 výběr z bobulí - Zdeněk Peřina, Perná Goldhamer - polosladké. Skutečně královská a přitom intenzitou nikoliv přehnaná, vůně. Komplexní vyznění nejblíže připodobitelné takovému tomu dříve prodávanému suku ze směsi kandovaného ovoce, kandované hrušce. Chuť plná, zatnutá jak pěst, dlouhatánská, po pálavsku nahořklá. Jedna z nejlepších Pálav, ke kterým jsem se dostal. Navíc, vzhledem k tomu, že se charakterem do značné míry podobá biopálavám od Abrlových, usuzuji z toho, že její velikost pochází přímo z odrůdy a terroiru, že jí nebylo nadměrně pomoženo sklepními kouzly. *****

Sylvánské zelené 2005 pozdní sběr - Znovín Znojmo, Vrbovec, Vinná hora - jemnější vůně spíše ovocitého než kořenitého charakteru, chuť pěkná, pevná, neutrální. Tohle víno rozhodně ještě není na sestupu, podle mého ani na vrcholu. Škoda, že už další lahev nemám. ****(*)

Neuburské 2005 pozdní sběr - Znovín Znojmo, Hostěradice, Volné pole - vůně jemnějšího střihu, připomínající čerstvou zeleninu (nať mrkve nebo celeru). Zvláštně nakořeněná chuť, kde ovocitost je jen lehce naznačená (sklep s jablky). Nádherný je závěr chuti, kdy jazyk vnímá koketní nahořklost a zároveň ho štípe osvěžující dávka kyselinky. *****

Neuburské 2005 pozdní sběr - Vinařství Dobrovolný, Miroslav, Weinperky - tohohle vína jsem chutnal tři lahve. Jedna byl těžký korek, jedna byla podivně navětralá, dvě byly naprosto skvostné. Složitě upředená vůně, nazrálá, mandličková, přitom typicky weinperkovská, jak ji lze nalézt i u znovínských vín odtud. Drží-li se teplota níž, pak je i chuť zajímavě strukturovaná. Oteplováním se stává mocnější, hustá, až tříslovinně svíravá a začne být i důrazná limetkovo-nahořklá dochuť. *****

A teď něco málo z červených vín:
Zweigweltrebe 2005 pozdní sběr - Znovín Znojmo, Havraníky, Staré vinice - vůně až dráždivá, trochu do koňské stáje, sušené brusinky, plody černého bezu, višně plstnaté. Chuť ještě mladistvě tříslovinná. Oteplením o něco přístupnější, bezově či travnatě bylinná (řebříček). ****

Cabernet Moravia 2005 odrůdové jakostní - Znovín Znojmo, Horní Dunajovice, Frédy - krásné víno vyzrálé živočišnější vůně, vyrovnané chuti s jen špetkou třísla a dochutí po pražených (uzených) mandlích. ****(*)

Cabernet Moravia 2005 - Vinařství Dobrovolný, Horní Dunajovice, Frédy - vůně ovocitá, zajímavě křečovitě sevřená (mám v poznámkách „jako víno rychle stouplé do hlavy"), chuť o něco lehčí, velmi pitelná, s takovým velmi sympatických „švihem". ****

Cabernet Moravia 2005 - Bonus Eventus - Tichý, Hrušky, Hastrmany - záznam z degustace (toto víno jsem nearchivoval): zelenost dominuje. Zelená paprika (stonek z ní), zelené rajče ve vůni i chuti. Řezané kopřivy. ***

Cabernet Moravia 2005 - Vinařství Musilovi Dolní Kounice, Ivančice, Seslice - ze stejné degustace: zpočátku docela oslovilo pěknou živočišností (která je mimochodem v červených vínech tohoto vinařství docela často), pak mi někdo z přátel vsugeroval mokvající obvaz :-) . Typicky „teplejší" CM tříslovina. ****

Udělám-li průměr z udělených známek, pak mi vychází téměř čisté čtyři hvězdičky z pěti, plných pět hvězdiček mělo devět z 31 vzorků (skoro třetina) - tak to je myslím dost dobrý výsledek. Tak asi jo, nevím, jestli třeba nebude tenhle ročník trumfnut nějakým jiným, ale povedený rozhodně byl. Co se týče dalšího vývoje, překvapivě o málo vzorcích bych řekl, že byly zbytečně brzo otevřeny, i když i ty se pochopitelně našly. Jsem zvědav, co v tomhle ukáže naše komunitní průřezová megaochutnávka moravských pinot noir/rulandských modrých v lednu. Momentálně mám dilema, jestli přehodit pořadí a otevřít raději ročník 2006 (s tendencí k přezrálosti) a ročník 2005 dát až za rok. Možná to slabší vzorky nepřežijí (těch ale asi nebude tolik), aspoň nám ale nebude líto příliš předčasně otevřených špičkových kusů stavěných na delší běh. Uvidíme.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3846x
Průměrná známka po 2 hodnoceních: 1
 1    2    3    4    5