O Víně

23.10.2009 m.p. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.10.2009 07:00

Nebezpečné hrátky s vínem

Existuje jen několik málo způsobů, jak z podávání šumivého vína udělat atraktivní show, která zaujme leckdy více než samotné víno. Jeden z nejelegantnějších a zároveň vysoce nebezpečných způsobů odzátkování vína je takzvaná sabráž (též sabrage). Jediným švihem šavle (i mnohem bizarnějších nástrojů, jak se dočtete v dnešním článku) dokáží mistři odseknout hrdlo lahve sektu i se zátkou tak, že vznikne dokonale hladký lom.

Existuje jen několik málo způsobů, jak z podávání šumivého vína udělat atraktivní show, která zaujme leckdy více než samotné víno. Jeden z nejelegantnějších a zároveň vysoce nebezpečných způsobů odzátkování vína je takzvaná sabráž (též sabrage). Jediným švihem šavle (i mnohem bizarnějších nástrojů, jak se dočtete dále) dokáží mistři odseknout hrdlo láhve sektu i se zátkou tak, že vznikne dokonale hladký lom.

Například současný mistr republiky v sekání sektů Kamil Prokeš se ke svému titulu v mezinárodní konkurenci propracovával šavlí, sekyrou i dvěma sekyrami zároveň. V semifinále 5. ročníku mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů (sabrage) předvedl odborný servis sektu a odseknutí hrdla lahve dřevorubeckou sekyrou. Ve finále pak v rychlém sledu předvedl nejdříve standardní způsob odseknutí hrdla lahve (tedy s použitím šavle) o objemu 750 ml, pak již pokračoval s lahví MAGNUM 1500 ml, lahví DEMI 375 ml a také nejmenší lahví klasiky na trhu s objemem 125 ml, kterou otevřel pomocí velké dřevorubecké sekyry. Podařilo se mu také otevřít současně dvě lahve rosé sektu DANIELA dvěma sekyrami. Vrcholem vystoupení budoucího mistra republiky bylo odseknutí lahve STEPHANUS Riesling sekt postavenou na vlastní hlavě bez přidržování.

Kamil Prokeš je tedy tím nejpovolanějším, kdo vám může poradit, jak na to: „Těsně před sabráží odstraníte kapsli i klícku, lahev uchopíte za spodní část a musíte ji držet v úhlu 45 stupňů. Šavle musí směřovat po sváru a švih musí být proveden skutečně energicky. Po celý průběh musí být šavle vedena po povrchu lahve". Správně sekat sekty se může naučit každý, tedy pokud má k dispozici šavli, či jiný vhodný předmět.

Co je ale potřeba k tomu, aby se sabráž skutečně povedla a nebyla nebezpečná? V první řadě je nutné upozornit na to, že odseknout hrdlo nelze úplně každé lahvi šumivého vína. Aby byla sabráž provedena úspěšně, musí být tlak v lahvi minimálně tři atmosféry. Tuto podmínku splňuje většina kvalitních šumivých vín. Pokud ale tlak v lahvi není dostatečný, nemusí se odseknutí podařit. Dále musí být víno vychlazeno na 3 °C, svár lahve musí být jasně viditelný a hrdlo dostatečně ohraničené. Pozor hlavně na správné vychlazení, protože při pokusu s teplejším vínem vám může lahev explodovat v ruce, což by z vás místo hvězdy večera udělalo hazardéra roku.

Přemýšlíte, jak mohlo někoho napadnout používat k otevírání lahví šavli? Historie sabráže sahá zřejmě do napoleonských válek, během nichž se francouzští husaři dostali do mnoha evropských regionů. Díky mnoha vítězstvím měli i mnoho příležitostí k oslavám a tudíž k otevírání lahví vín. V sedle koně a se šavlí v jedné ruce pro ně bylo jednodušší lahev setnout, než se namáhat s tradičním otevíráním. Některé zdroje uvádějí, že sám Napoleon své vojáky povzbuzoval: „Šampaňské! Po vítězství si ho člověk zaslouží, po porážce jej potřebuje." Pokud byste opravdu chtěli sabráž vyzkoušet doma, doporučují odborníci k lahvi přikoupit gumové rukavice a ochranné brýle.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3402x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5