O Víně

02.03.2016 Lech Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.03.2016 07:00

Degustace alsaských vín v Mundlochu - 19.2.2016

Ostravský Archiv vín Mundloch se stává baštou milovníků kvalitních vín, které mohou ochutnat během četných degustačních akcí v zajímavém prostředí ostravského podzemí. Poslední pátek proběhla degustace alsaských vín, kterou připravil pan Janis Dzimas ve spolupráci s manželi Rolencovými, majiteli rodinné firmy Vin d ´Alsace, s.r.o.

Alsasko (francouzsky Alsaceněmecky das Elsassalsasky s'Elsassčesky dříve Elsasko) je jeden z 22 metropolitních regionů Francie. V mírně odlišných hranicích se jedná též o bývalou francouzskou provincii, zrušenou roku 1790. Nachází se na východě Francie u hranic s Německem a Švýcarskem. Skládá se ze dvou departmentů (Bas-Rhin a Haut-Rhin) a jeho hlavní město je Štrasburk. Tolik Wikipedia.

Alsaské víno

Do charakteru alsaských vín se hodně promítla geografická poloha oblasti na hranici s Německem a zejména složitá historie tohoto regionu. Během ní několikrát Alsasko měnilo státní příslušnost z francouzské na německou a zpět. Součástí Francie bylo oficiálně od roku 1648, kdy jej Francouzi získali během Třicetileté války. Němci se ho zmocnili po Prusko-francouzské válce v 70. letech 19. století. Po 1. světové válce německá orlice opět odlétla a zabydlel se zde zas galský kohout. Zahnízdit se však pořádně nestihnul. V průběhu druhé světové války bylo roku 1940 pro změnu obsazeno německým vojskem. Po roce 1945 bylo území definitivně vráceno Francii, které patří dodnes. Zorientovat se v tomto mocenském guláši není jednoduché a řada lidí si tak plete alsaská vína s německými. 

Historie pěstování révy v této oblasti však sahá mnohem dále do minulosti. Její počátky jdou až do období rozkvětu Svaté říše římské. Postupem času vína z Alsaska stoupala na žebříčku popularity a v 16. století patřila k nejrespektovanějším v zemi galského kohouta, spolu s víny z Bordeaux. Po skončení první světové války byly zdejší vinice v katastrofálním stavu a začala jejich obnova. Vysazovány byly zejména světové odrůdy a vinaři se současně začali více zaměřovat na kvalitu. V roce 1938 bylo v oblasti osázeno 11 000 hektarů vinic (v současnosti přibližně  15 300 hektarů). Práce vinařů nesla své ovoce a v roce 1962 získala první vína prestižní označení AOC.

Kromě schopností místních vinařů jsou klíčem ke kvalitě místních vín téměř ideální podmínky, které zde pro pěstování révy panují. Mezi nejdůležitější faktory patří pohoří Vogéz a řeka Rýn. Vogézy chrání vinice ze západu před zkázotvorným deštěm, takže místní roční úhr srážek dosahuje podprůměrných 400 až 500 milimetrů. Vinice, které leží na úbočí Vogéz navíc zachycují kvanta slunečního světla, což pomáhá hroznům bez problémů dosáhnout potřebné zralosti. Vinice se v Alsasku táhnou v úzkém pásu zhruba 120 kilometrů dlouhém a jen několik kilometrů širokém.

Celkem je v oblasti Alsaska zhruba 2000 producentů, ale 80 % vyprodukovaných vín má na svědomí 175 společností. Celkem se každoročně v Alsasku nalahvuje 150 000 000 vín. Tři čtvrtiny vín vypijí sami Francouzi a čtvrtina se vyváží. Velkou výhodou alsaských vín je jejich dobrá kombinovatelnost s jídly. Růžovou budoucnost by jim mohla zajistit skutečnost, že se velmi dobře hodí ke stále populárnějším jídlům asijské kuchyně. Až přijdou Číňané na chuť bílým vínům, mohlo by Alsasko zažít mánii podobnou té, kterou nyní zažívá Bordeaux. (dle: www.podkorkem.cz)

Téměř veškerá produkce tohoto regionu spadá do kategorie AOC - Appellations d'origine contrôlée, ochranné označení původu vína. Alsaská vína řadíme do tří skupin:

Alsace AOC

Pod označením AOC Alsace se prodává 74% vín z celého Alsaska, bílá vína tvoří 94% z produkce. Apelace Alsace AOC zahrnuje vína, která jsou převážně vyrobena z jedné odrůdy. Vyjímkou je Edelzwicker nebo Gentil, který vzniká smícháním více odrůd. Jednoduchá rada zní: pokud na etiketě vína z apelace Alsace AOC najdete označení odrůdy, jde o víno, při jehož výrobě byla použita jen tato odrůda. Pokud na etiketě není žádná odrůda specifikována, víno bylo smícháno z více odrůd. Někdy bývá na etiketě označen i konkrétní vinohrad, případně vesnice. Vína pod označením AOC Alsace musí být prodávána v lahvi zvláštního protaženého tvaru, tzv. flute.

Alsace Grand Cru AOC

Označení Alsace Grand Cru AOC přísluší vínům, které mají všechny typické znaky pro místní terroir (tedy kombinaci půdy, klimatu a místních podmínek). Mezi taková vína jsou řazena Gewűrztraminer, Muscat d ´Alsace, Pinot Gris, Riesling a od roku 2005 Sylvaner. Vína pocházejí z 51 lokací rozdílné rozlohy (od 3 do 80 hektarů) po celém Alsasku. Při dodržení určitých podmínek, mohou vína nést označení pozdní sběr nebo výběr z bobulí. Etiketa vína vždy musí obsahovat informaci o roku sklizně, identifikaci jedné z 51 lokací a odrůdu. Roční výroba vína Alsace Grand Cru AOC je kolem 45 000 hektolitrů, tedy asi 4% z celkové produkce vína v Alsasku.

Odrůdy

Alsasko je ve světě známé zejména svým suchým ryzlinkem. Výjimkou mezi bílými víny je červené nebo růžové víno vyráběné z odrůdy Pinot Noir.

Nejčastěji jsou vína vyráběná z těchto odrůd:
♦ Sylvaner - velmi typická odrůda pro region, dávající lehké, svěží víno s diskrétní vůní po ovoci.
♦ Muscat blanc d'Alsace - suché, polosuché víno, které v sobě kombinuje vůni čerstvých hroznů a ovoce.
♦ Riesling - většinou suché, ale taky polosuché víno s vůní citrusů, někdy má elegantní květinovou vůni.
♦ Gewürztraminer - tramín kořenný, velmi intenzivní vůně vína má náznaky medu, květu růže a exotického ovoce.
♦ Auxerrois Blanc - stará odrůda z východní Francie, náhodné křížení Heunish a Pinotu.
♦ Pinot Blanc - Rulandské bílé, dobře vyvážené, bohatě ovocité víno.
♦ Pinot Gris - Rulandské šedé, dává plná vína intenzivního charakteru.
♦ Pinot Noir - Rulandské modré - tato odrůda se používá pro dva druhy vín -  Rosé Pinot Noir a červené Pinot Noir. V Alsasku dává štíhlejší vína pro každodenní pití.

Co se degustovalo:

SYLVANER  Vieilles Vignes, 2014, suché

Domaine Camille Braun, Orschwihr

Vieilles Vignes znamená, že toto víno pochází ze starých vinic, starších 35 let. Hned na začátek opravdu velmi příjemné víno s jemně ovocnou, citrusovou vůní i vůní po bílých květech, najdeme zde i lehkou bylinkovost. Lehčí, svěží víno, jemné, sametové, hladké. Hned srovnávám se suchými moravskými sylvány, které v sobě mají špetku víc drsnosti, říznější kyselinku. Kterému bych dal přednost? Těžká volba. Toto víno určitě zaujme a dle ohlasů z publika zaujalo všechny. Alkohol: 12,3 %, zbytkový cukr 2,6 g/l, kyseliny: 5,2 g/l. Moje hodnocení: 84 b./100

PINOT BLANC - AUXERROIS Cuvée Marguerite-Anne, 2014, suché

Domaine Camille Braun, Orschwihr

Cuvée dvou dosti blízkých odrůd, které se pěkně snoubí. Vůně je živá, výrazně ovocitá, jemná, decentní. V chuti je víno plnější, krásně ovocité, s akcenty citrusů, cukrového melounu, s dlouhou a moc příjemnou dochutí a delikátní tříslovinkou po Auxerrois v úplném závěru. Plnější, harmonické, v každém případě velmi atraktivní a zajímavé, u mne poněkud předčí předešlé víno, a tak moje hodnocení je 86 b. Alkohol 13,2 %, zbytkový cukr: 2,3 g/l, kyseliny: 6,6 g/l.

RIESLING LUFT  Vieilles Vignes, 2013, suché

Domaine Camille Braun, Orschwihr

Víno ze starých vinic na svazích kopce Bollenberg s vápencovým podložím, nesoucí v sobě charakter alsaských ryzlinků, tj. výraznou aromatičnost, svěžest, minerálnost. Víno zaujme už svou nádhernou jiskrností, zlatožlutou barvou a výraznou viskozitou. Nadchne svou vůní po čerstvém ananasu a grepu, ale i po zeleném jablku. Do úst přináší požitek ve formě plnosti, krásné harmonie, osvěžujícího pocitu z hezky vkomponované docela pikantní kyselinky a samozřejmě krásné ovocitosti s dodatkem jemné kořenitosti. Moc pěkný alsaský ryzlink se solidním potenciálem cca 5 let. Alkohol: 13,0 %, zbytkový cukr: 3,0 g/l, kyseliny: 6,8 g/l.

Moje hodnocení: 86 b.

RIESLING ROLLY GASSMANN, 2012, polosuché

Domaine Rolly Gassmann, Rorschwihr

Polosuchý, možná až polosladký ryzlink (chybí analytiky), který byl sice na vysoké úrovni, jelikož však osobně dávám přednost suchým ryzlinkům, upřednostňují ten předchozí. Nic méně je to skvostné pití, s úžasnou paletou vůní, mezi nimiž převládá limetka, melisa, vůně medu a akátového květu, taky náznak pro ryzlink typického petrolejového tónu. Tělnaté víno, vyvážené a elegantní, je zde typická mineralita v podobě mokrého vápence i trošky pepřových tónů. Vznešené a elegantní víno. Alkohol: 12,5 %. Moje bodování: 85 b.

RIESLING GRAND CRU SCHLOSSBERG, 2013, suché

Domaine André Blanck, Kientzheim

Rodina André Blancka vyrábí vína už od roku 1675, v současnosti vlastní 15 ha vinic v okolí městečka Kientzheim. Vznešené víno z jedné z 51 alsaských poloh nesoucí označení Grand Cru, tato poloha s názvem Schlossberg. Nachází se ve výšce 250-320 m n.m., podložím vinice jsou žuly. Stále ještě poměrně mladý ryzlink, který musí zaujmout od prvního momentu svou zářivě žlutou barvou se zelenkavými odlesky, úžasnou vůní celého koše citrusových plodů, šťavnatého zeleného jablka. V chuti je silně koncentrované, se zřetelnou mineralitou i stopou po petrolejovém aromatu. Skvělá harmonie, hezké tělo, velmi dlouhá ovocitá a minerální až pikantní dochuť. Velký potenciál dozrávání. Alkohol: 13,2 %, zbytkový cukr: 5,5 g/l, kyseliny: 9,0 g/l. Moje hodnocení: 91 b.

MUSCAT D´ALSACE BOLLENBERG, 2014, polosuchý

Domaine Camille Braun, Orschwihr

Polosuché víno (dle obsahu zbytkového cukru) nebo spíše polosladké (dle senzorického vjemu) s nenapodobitelnou ovocností nám dává lahodný pocit skousnutého dobře vyzrálého hroznu. Jako většina muškátů i tento alsaský muškát neoplývá kyselinami, tady jsou však pěkně v souznění se skoro 10 gramy zbytkového cukru. Jedná se o delikátní víno, příjemně pitelné, dosti dlouhé. Jsme zvyklí na moravské muškáty, které se svými chuťovými vlastnostmi poněkud liší od tohoto muškátu.  Pro mě osobně příjemné setkání s něčím novým, i když přiznávám, kyselin bych zde chtěl mít poněkud více. Odhaluje krásné květinové vůně, je plně rozvinuté, nepředpokládám nějaký zvlášť velký potenciál. Snad je nejlepší jej do roka vypít.  Krásné, poněkud „dámské" pití, přinášející příjemné dojmy. Alkohol: 12,5 %, zbytkový cukr: 9,5 g/l, Kyseliny: 4,88 g/l. Moje hodnocení: 84 b.

PINOT GRIS Cuvée de la Chapelle, 2014, suché

Domaine Camille Braun, Orschwihr

Odrůdy Pinot gris (dříve Tokay d'Alsace, pak Tokay Pinot gris) na alsaských vinicích přibývá, obliba vín z této odrůdy v posledních letech značně vzrostla. Je to dáno zajímavou aromatikou vín, svou ušlechtilostí a univerzálnosti v místní gastronomii. Hrozen pochází z polohy Bollenberg, vyznačující se velkou pestrostí v podloží - vápnitými jíly, slíny i vápenci. Degustované víno s výrazným ovocným aroma s dodatkem sladkého pečiva, a taky lehounkou kouřovinkou.  Víno pevného těla, výrazné chuti podpořené příjemnou kyselinou, s velkou perzistencí. Určitě se všem líbilo. Alkohol: 13,2 %, zbytkový cukr: 5,4 g/l, kyseliny: 6,29 g/l. Moje hodnocení: 86 b.

Hodí se něco říci o vinařství Domaine Camille Braun z obce Orschwihr. Vinařská rodina Braun prokazatelně hospodaří v Alsasku od r. 1583. Vinaření se dědí po celé generace, dnes se tu hospodaří na 13 ha vinic. Jako drtivá většina alsaských vinařství, taky u Braunů se klade důraz na souznění s přírodou, vinice jsou vedeny v ekologickém režimu.

GEWŰRZTRAMINER ALTENBOURG A.O.C., 2014

Domaine André Blanck, Kientzheim

Hrozen pochází z polohy Altenbourg s hnědou jílovito-hlinitou, kamenitou půdou s vysokým podílem vápence, v těsné blízkosti polohy Grand Cru Fűrstentum.  Barva vína je jasně světle žlutá. Pikantní minerální vůně s jemnými tóny broskví, vůní bílé růže a liči v závěru. Noblesní, jemné, harmonické, kultivované, vytříbená chuť je podporována příkladnou mineralitou a čerstvostí. Krásné víno na zakončení zajímavé degustace. Alkohol: 14,0 %, zbytkový cukr: 20,8 g/l, kyseliny: 4,6 g/l. Moje hodnocení: 89 b.

Závěr:
1) Výborná prezentace výborných vín.
2) Můžeme být hrdí na to, co nám dávají moravské vinice!

www.mundloch.cz

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5705x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5