O Víně

01.02.2016 Lech Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.02.2016 07:00

Polská vína v Čejkovicích

Čejkovice jsou mým oblíbeným místem na vinařské mapě Moravy. Proto se taky při své enoturistické činnosti snažím toto bezesporu zajímavé místo ukázat i milovníkům vína z Polska, kteří Moravu a moravská vína stále více vyhledávají, podělit se s nimi vším krásným, co zde já sám nalézám. Místní vinaři se během těchto návštěv naopak zajímají o vinařské dění v Polsku, zvláště o zkušenosti s pěstováním rezistentních odrůd, které se stále častějí objevují i v moravských vinicích. Během poslední návštěvy Čejkovic nakonec došlo k dohodě – chceme ochutnat něco z polských vín a já slíbil, že polská vína do Čejkovic přivezu a zaprezentuji. Takto se i stalo a vinaři-čtvrtečníci se sešli na zámku a já dovalil 20 vzorků vín od našich severních sousedů, od vinařů-polárníků, jak byli jednou, už nevím kým, nazváni. Ve čtvrtek 21. ledna tedy propukla snad dosud největší prezentace polských vín v Česku.

Z těch základních informací týkajících se stavu dnešního polského vinařství uvedu jen to podstatné: plocha oficiálně registrovaných vinic v Polsku čítá cca 350 ha, což je plocha, ze které je dovolena produkce vína pro distribuci na polský trh, celková výměra vinic však není nijak podchycena a tato plocha může být až 1500 ha. Přiznám se, že jsem žádné oficiální statistické údaje ani nenašel. Polsko není prozatím nijak omezeno ve výsadbách nových vinic, každoročně jich spousta přibývá. Často jsou to jen několika arové plochy v rámci agroturistik, víno se pak prodává pouze na místě.  Oficiálně registrovaných vinařství je v současnosti 333, z toho je jen 49 s certifikací pro prodej vína v obchodní síti. Bohužel, polská legislativa nijak nepřispívá k šíření vinohradnictví, na což silně poukazují polští vinaři a snaží se o změny k lepšímu.

Častým dotazem je, kde se vlastně polské vinice nalézají. Odpověď je univerzální - všude, kde je k tomu jen trocha dobrých podmínek, od karpatského podhůří k Baltu, od polského pólu chladu na severovýchodě Polska až k Dolnímu Slezsku na jihozápadě a západním hranicím Polska. Největší seskupení vinic je však v oblasti malopolské, tudiž v okolí Krakova, větší množství je na jihovýchodě v oblasti podkarpatské, v okolí města Jasla a dál k severu podél Visly u města Sandoměře, na západě Polska pak hlavně v oblasti Zelené Hory.

Něco málo bylo řečeno i o historii polského vinařství, o vazbách na Velkou Moravu, jinak je polská vinařská historie podobná té české nebo moravské, snad jen bez těch Římanů, takže vazba na kláštery od XII. století, vazba na německou kolonizaci, značný rozvoj ve XIII-XV století, v XVI. století obchod s vínem i ve směru Morava-Polsko, vzlety i pády, fyloxéra a jiné šmejdy...zajímavé, ale bylo by to na zvláštní článek.

Co se vlastně v Polsku pěstují za odrůdy - taky častá otázka. Co jim tam v těch klimatických podmínkách roste? Prospívají i vifery, ale většinou jsou to rezistentní odrůdy. TOP10 mezi bílými odrůdami jsou: Ryzlink rýnský, Solaris, Seyval blanc, Pinot gris, Johanniter, Chardonnay, Muškát Oděskij, Hibernal, Bianca, Jutrzenka, následuje ještě Tramín, Sibera, Aurora a další. Červený TOP10 tvoří Regent, Rondo, Pinot noir, Maréchal Foch, Cabernet Cortis, Léon Millot, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Acolon, Dornfelder, k tomu ještě Cabernet Dorsa, Frontenac, Cabernet Cantor, Svatovavřinecké, Roesler a další. Zde je třeba říci, že odrůdová skladba se mění, v nových výsadbách se hodně experimentuje, vinaři hledají pro ty své podmínky to nejvhodnější odrůdové zastoupení. I zde se projevuje spolupráce s Moravou - spousta vinařů z Polska si jezdí po sazenice právě tu.

Teď už k tomu, co jsme měli možnost během prezentace ochutnat a zhodnotit.

 CUVÉE BLANC 2014, šumivé víno, suché - Winnica Kępa Wiślicka, Wiślica u Skoczowa, malopolská oblast-vojvodství slezské.

Složení: Hibernal 66%, Seyval Blanc 34%, vyrobeno klasickou metodou Champenoise, alkohol 12,0 %, obsah kyselin 8,0 g/l, zbytkový cukr 8,0 g/l. Světle slámová barva, příjemné a osvěžující perlení, aroma limonky a bisquitu, v ústech příjemné, s chutí zeleného jablka a špetkou černého rybízu. Dlouhá dochuť s příjemnou kyselinkou. Všem se moc líbilo.

Body: 83,92/100b. (Ø od 12 hodnotitelů)

Cuvée ORIX 2014, suché - Winnica Zadora, Szczepanowice nad Dunajcem, malopolská oblast.

Složení: Orion 70%, Phoenix 20%, Jutrzenka 10%. Fermentace, zrání: každá odrůda zvlášť, při teplotě 12-14°C, nerez, kvasinky Aroma White. Alkohol 12,0 %, obsah kyselin 7,25 g/l, zbytkový cukr 0,4 g/l. Docela povedené bílé víno s dobrou ovocnou aromatikou - broskve, meruňky, mirabelky, dobrá kyselinka, svěží. Bylo ale poněkud krátké, nepříliš plné, reduktivní, bude velmi rychle stárnout, takže jednoroční víno.

Body: 76,90 b. (značný bodový rozptyl 70-92 b.)

PASSAGE CUVÉE, suché - Winnica EQUUS - Łukasz Chrostowski, zelenohorská oblast.

Složení: Solaris 50%, Ryzlink rýnský 30%, Johanniter 20%. Fermentace, zrání v nerezu. Alkohol 12,8 %, obsah kyselin 7,5 g/l, zbytkový cukr 2,5 g/l.  Aromatické bílé víno, kompozice vinifery a rezistentů. Zde byla poměrně shoda, že se jedná o pěkné, atraktivní víno, plné, květové aroma, k tomu aroma

broskve, hrušek, ananasu, v pozadí jablkový kompot se špetkou skořice. Zlatá medaile v soutěži polských vín v Jasle 2015. 

Body: 82,73 b.

SIBERA 2014, suché - Winnica Kępa Wiślicka, Wiślica u Skoczowa, malopolská oblast-vojvodství slezské.

Složení: Sibera 100%. Fermentace a zrání v nerezu, kvasinky Lalvin 1116+Lalvin 71B. Sběr 25.10.2014, alkohol 10,5 %, cukr v moštu 19,3°NM, obsah kyselin 7,6  g/l, zbytkový cukr 3,6 g/l.

Světle slámově žluté, jemné aroma květově-citrusové, ovocité, svěží, s dobře uloženou kyselinkou. Pěkně harmonické, šťavnaté, docela i plné. Všichni se shodli, že se jedná o zdařilé, zajímavé víno, technologicky skoro dokonale zvládnuté.

Body: 83,70 b.

CYMBAŁY  2014, suché - Winnica Sztukówka, Leszek Szczęch, Frysztak, oblast podkarpatská.

Složení: Seyval Blanc 100%. Fermentace bez macerace v nerezu při teplotě 15°C, kvasinky Enartis Aroma White, JMF, ležení nerez, lahvování 8/2015. Alkohol 11 %, obsah kyselin 6,5 g/l, zbytkový cukr <1 g/l. Nefiltrováno. Víno typické pro Seyval Blanc, svěží, s aroma citrusů a bylinek. Pro některé ale trochu hrubé až neharmonické, pro jiné povedené, solidní, sympatické.

Body: 78,70 b. (značný rozptyl od 70 po 86 bodů)

SEYVAL BLANC 2014, polosuché - Winnica Turnau, Baniewice, oblast centrálního a severního Polska.

Složení: Seyval Blanc 100%. Fermentace a zrání v nerezu, bližší údaje neuvedeny. Jednalo se spíše o víno až polosladké. Barva světlejší žlutá, krásného atraktivního vzhledu. První dotyk s nosem je neutrální, po chvíli se otevírá a překvapuje tropickým ovocem - mango, grep, což doplňuje květové aroma. V chuti skoro krémové s pěkným zbytkovým cukrem, který doplňuje a harmonizuje se zajímavou kyselinka. Dost dlouhé, plné a konkrétní, dokázalo zaujmout. Pěkný představitel této odrůdy z polských vinic. Byly však i hlasy více kritické typu: „vypiješ, a nevíš o čem mluvit". Ale to už je osud mnoha vín.

Body: 87,55 b. (druhé nejvýše hodnocené víno večera)

SEYVAL BLANC 2013 - polosuché - Winnica Nad Dworskim Potokiem, Łazy, oblast malopolská.

Složení: Seyval Blanc 100%. Víno vzniklo na vinici patřící Jagellonské univerzitě v Krakově. Slouží mj. i k didaktickým účelům pro výuku enologie. Fermentace, zrání: nerez. Bližší údaje chybí. Barva světlejší žlutá, víno pěkného vzhledu, trocha ovocitosti a kytek tam je. Ale tady vše pozitivní končí. Hodně už chybí avizované aroma tropického ovoce, chybí šťavnatost, objevuje se dosti výrazné aroma přidaného sorbanu. Díky nečistým tónům víno většinu příliš nezaujalo, i když bodově nedopadlo až tak zle.

Body: 76,90 b.

SOLARIS 2014 - polosuché - Winnica Turnau, Baniewice, oblast centrálního a severního Polska.

Složení: Solaris 100%, bližší údaje nejsou k dispozici. Výrobce víno charakterizuje jako čisté, třpytivé, barva světle slámově žlutá. Převládají ovocná aromata směřující k banánu, zralé hrušce. V chuti plnější, solidně stavěné, pikantní, s poměrně výraznou kyselinkou doplněnou zbytkem cukru. Bylo přijato velmi pozitivně, hodnoceno vysoce. Výborně zvládnuté po stránce technologické.

Body: 85,60 b.

JULIA 2014 - suché - Winnica Zadora, Szczepanowice nad Dunajcem, malopolská oblast.

Složení: Johanniter 100%. Sběr: 12.10.2014. Fermentace, zrání: nerez. Alkohol 12,5 %, obsah kyselin 6,75 g/l, zbytkový cukr 6,0 g/l. Fermentace při teplotě 12-14°C. Víno s vyrovnaným obsahem kyselin a zbytkového cukru, s neutrálním bukétem. Charakterem poněkud sblížené k ryzlinku rýnskému. Sběr při 23,5°Bx (22,0 °NM).  Hodnotitelům se zdálo lehce rozhozené, vcelku však ohodnoceno jako solidní bílé víno, které sice nenadchne, ale neurazí. Možná trochu utrpělo tím, že následovalo po skvělém Solarisu.

Body: 79,55 b.

CUVÉE SREBRNA GÓRA 2013 - polosuché - Winnica Srebrna Góra, Kraków, malopolská oblast.

Složení: Johanniter 40%, Hibernal 40%, Solaris 20%. Sběr: Johanniter 17.10., Hibernal 25.10., Solaris 24.9. Fermentace, zrání: nerez. Alkohol 12,6 %, obsah kyselin 6,2 g/l, zbytkový cukr 12,0 g/l. Ryzlinková, citrusová svěžest s příměsí aroma broskve a meruňky. K tomu aroma jablka, hrušky, ryngle, taky banán, ananas, mango. Bohaté a harmonické.  Zde byla skoro jednoznačná shoda: velmi pěkné víno, dobře pitelné, svým charakterem sblížené dobrému moravskému Műller Thurgau.

Body: 83,00 b.

GEWŰRTZTRAMINER 2013 - suché - Winnica Srebrna Góra, Kraków, malopolská oblast.

Složení: Gewűrtztraminer 100%. Sběr:  27.9.(!). Fermentace, zrání: nerez. Alkohol 11,0 %, obsah kyselin 6,9 g/l, zbytkový cukr: 0,6 g/l. Charakteristika od výrobce sice uvádí: aromaticky jemný, nevtíravý, s aromaty liči, manga, růže, s dávkou sladkého koření - skořice, hřebíček, muškát, zázvor, převládají však tóny broskvovo-meruňkové. V ústech dobrá kyselinka, trocha mandlí, zralého jablka, citrusů, pomeranče. Dlouhé, příjemné. Nic se však z toho nedostavilo.

O tomto vínu se dlouze diskutovalo. Charakteristiky od hodnotitelů: neodrůdové, neharmonické, prázdné, disharmonie vysoké kyseliny a nízkého zbytkového cukru, krátké, nevyzrálé. Hodnotící se podivovali brzkému datu sběru, zvláště v severnějších podmínkách. Velmi kontroverzní víno.

Body: 75,45 b. (nejníže 69 b., nejvýše 81 b.)

MARYNA ROSÉ 2014 - polosuché - Winnica Sztukówka, Leszek Szczęch, Frysztak, oblast podkarpatská.

Složení: Rondo 60%, Regent 30%, Maréchal Foch 10%. Bez macerace, fermentace 15-17°C, kvasinky Maurivin B, ležení v nerezu, lahvováno v 6/2015. Alkohol 11,0%, obsah kyselin 7,2 g/l, zbytkový cukr 8,0 g/l. Atraktivní barva i čistota vína, skvělé aroma lesního ovoce, v chuti krásná ovocitost, jahodový jogurt, plné, hutné, skvělá dochuť. Zde jednomyslnost - výborné víno!

Zlatá medaile (86,67b.) a Champion výstavy Terra Madre Slow Food Festival Kraków 2015. Naše hodnocení bylo skoro totožné.

Body: 86,75 b. Třetí nejvýše hodnocené víno večera.

Cuvée ROGENTO 2014 - suché - Winnica Rodziny Steców, Tuchów, malopolská oblast.

Složení: Regent 60%, Rondo 40%. Sběr: Regent i Rondo zhruba při při 21°NM. Macerace: Rondo 14 dní, Regent 6 dní. Fermentace, zrání: nerez. Alkohol 12,5%, obsah kyselin 7,2 g/l. Nefiltrováno, bez JMF. Regent zrál na sudu, Rondo na nerezu. Pěkné aroma po černém ovoci, višně, aronie, ostružina. Svěží, svým typem připomínalo moravské André pro bohatost dobré třísloviny. Lehce oxidativní, někteří vycítili lehkou těkavku. Naprosté většině se toto víno líbilo. Jednoznačně bylo doporučeno provádět JMF.

Body: 81,83 b. (nejníže 70 b., nejvýše 87 b.)

Cuvée 2014 - suché - Winnica Koniusza, Łyszkowice-Koniusza, malopolská oblast.

Složení:  Regent 80%, Rondo 20%.  Alkohol 12,68%, obsah kyselin 6,2 g/l, zbytkový cukr 0,2 g/l,SO2 volný 12 mg/l, SO2 veškerý 38 mg/l. Víno selského typu, celkem přijatelná chuť i plnost, avšak dosti kontroverzní. Je zde projev prchavé kyseliny, lehké naoctění. Pouze pro rychle vypití, nemá životnost-projev rychlého stárnutí i dle lehce nahnědlých okrajů. Potřebuje zasířit. Vinař potřebuje s vínem popracovat a do budoucna vylepšit výrobní postupy.

Body: 76,17 b.

RONDO / REGENT 2014 - suché - Winnica Turnau, Baniewice, oblast centrálního a severního Polska.

Složení: Rondo, Regent, fermentace, zrání: nerez, bez bližších údajů. Barva velmi atraktivní, tmavá, s průblesky až k modři. První nos evokuje lesní ovoce, maliny, dub (chipsy?). Následuje hořká čokoláda, paprika. V ústech plné a odráží dojmy z vůně vína. Plné, až těžké, tříslovinné. Spojuje v sobě vážnou eleganci s poměrně ještě mladistvým ovocitým projevem. Dle hodnotitelů příliš rychle nalahvováno, celkový dojem by umocnilo zrání v dobrém sudu. Překvapilo, při slepé degustaci by asi málo kdo tipoval na polské červené víno od Baltského moře.

Body: 82,73 b.                                                    

LERON cuvée 2014 - suché - Winnica Rodziny Steców, Tuchów, malopolská oblast.

Složení: Leon Millot 65%, Rondo 35%. Sběr: Leon Millot i Rondo zhruba při 21°NM. Macerace: Rondo 14 dní, Leon Millot 16 dní. Fermentace, zrání: nerez. Alkohol 12,5%, obsah kyselin 6,8 g/l. Nefiltrováno. Bez jablečno-mléčné fermentace. Leon Millot zrání na sudu, Rondo na nerezu. Svěží, pěkně ovocité, výraznější kyselinka připomíná moravské Svatovavřinecké. Stejně jako předešlé víno od tohoto výrobce i tomuto je doporučena JMF. Určitě by víno získalo na kvalitě, zlepšila by se i stabilita vína. Tak je to spíše typ selského vína, ale solidní kvality.

Body: 80,42 b.

MAGNESIA PRESTIGE 2014 - suché - Winnica EQUUS - Łukasz Chrostowski, zelenohorská  oblast.

Složení: kupáž  Cabernet Dorsa, Zweigeltrebe, Rondo, Regent. Alkohol 11,5 %. Obsah kyselin 5,5  g/l, zbytkový cukr 1,2 g/l. Tmavě červená, hluboká barva, plné a extraktivní víno. Ve vůni najdeme černý rybíz, ostružiny, třešně a papriku. V pozadí celek podporuje kořenitost, trocha uzené švestky a tabáku. Dlouhé víno s možnosti delšího ležení na lahvi. Celkově dobře technologicky zvládnuté víno, dobře pitelné, většinu zaujalo a líbilo se. Cena však zdaleka neodpovídá kvalitě.

Body: 85,42 b. (bodový rozptyl od 78 k 91 bodům)

CABERNET CORTIS 2013 - suché - Winnica Srebrna Góra, Kraków, malopolská oblast.

Složení: Cabernet Cortis 100%. Sběr 7.10.2013. Fermentace, zrání: nerez. Alkohol 14,5%, obsah kyselin 6,1 g/l, zbytkový cukr 0,5 g/l. Nefiltrováno. 14-denní macerace, fermentace v nerezových vinifikátorech, zrálo při kontaktu s dubovým dřevem. Plné víno jižního typu. Aroma černého rybízu, pepře, červené papriky, výrazné akcenty dubu (sud? chipsy?), páleného dřeva, vanilky, kořenité. V chuti poněkud syrové, drsnější, mohutné, se spoustou ovoce-švestka, malina, černý rybíz, višně. Pořád mladé, s úžasným potenciálem. Velmi by tomuto vínu slušelo delší ležení na dobrém barikovém sudu. Svým projevem připomíná Cabernet Sauvignon chilského vinařství Haras. Zde byla shoda: nejlepší víno večera, nejvýše hodnocené. Zlatá medaile na PIWI 2015 Šardice (87b.) Víno získalo Silver Star medaillable v pařížském Concours International des Vins de Gastronomie 2014.  

Body: 88,64 (padlo i bodové hodnocení 96 b.!)

RONDINO 2013 - suché - Winnica Zadora, Szczepanowice nad Dunajcem, malopolská oblast.

Složení: Rondo 100%. Sběr: 28.9.2013 při 21,2°Bx (19,5°NM). Fermentace, zrání: macerace 9 dní, kvasinky ICV 254. Zrání v nerezu 10-12°C. Alkohol 12,0 %, obsah kyselin 6,25 g/l, zbytkový cukr 0,4 g/l. Pěkné suché víno s dlouhým potenciálem zraní. Hluboká barva, ovocité, šťavnaté, i když poněkud zelené, s výraznější kyselinkou, aroma lesního ovoce, višní, trnek, pecky, trocha květnatých aromat. Všichni se shodli na tom, že se jedná o sympatické, dobře udělané víno. Určitě mu uškodilo pořadí degustace za předešlým cortisem. Zlatá medaile na mezinárodní soutěži Galicja Vitis 2015 (85,67 b.)

Body: 79,33 b.

ACOLON  2013 - suché - Winnica Srebrna Góra, Kraków, malopolská oblast.

Složení: Acolon 100%. Sběr: 7.10.2013. Fermentace, zrání: nerez. Alkohol 11,0 %. Ovocitost - ostružina, borůvka, třešně, višně, trocha švestky a kouřového aroma. Aromata dosti zastřená, nevýrazná, tříslovina ne příliš intenzivní. Víno se spíše jevilo jako lehčí až prázdnější, nezaujalo.

Body: 76,42 b.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4942x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5