O Víně

15.03.2013 -Vicky- Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.03.2013 07:00

Degustační týden s vinařstvími Nápravovi, Moravčík a Moravíno

Opravdu není časté, že se v jednom týdnu sejdou tři zajímavé degustace různých vinařství. Navzájem hodně odlišná vína prezentovala v řízených degustacích Vinařství rodiny Nápravovy a Moravíno, doma jsem pak pořádal malou neřízenou degustaci vín Miroslava Moravčíka z Horních Věstonic. Sympatické a pitelné produkty, to měla tato tři vinařství určitě společné.

Týden začal pondělní řízenou degustací v brněnské vinotéce U Žíznivého mnicha, kam přijeli prezentovat svá vína manželé Nápravovi. Menší rodinné vinařství sídlí na Znojemsku v obci Nový Šaldorf. Zpracovávané hrozny jsou čistě jen nakupované od stálých dodavatelů, jednotlivé šarže jsou malé do 800 lahví. Osobně jsem se seznámil s jejich vinařstvím poprvé díky slámovému vínu, které také vyrábějí a které si rok co rok odváží významná ocenění z vinařských soutěží.

Řízená degustace ale byla zaměřená na standardní produkci přívlastkových vín. Na degustaci se potvrdilo, že Znojemsko je výjimečné především aromatickými odrůdami. Ať už Muškát moravský 2010 kabinet (8,1 g cukru; 6 g kyselin) či Tramín červený 2011 výběr z hroznů (Znojmo - Kraví hora; 47 g; 6,6 g 12,5 %) byli ve vůni opravdu zdatnými zástupci odrůd. Díky ročníku byl muškát v chuti pěkně šťavnatý a ovocný, ovšem zároveň až ortodoxně kořenitý místy jako výluh pelargonie. Plná aromatiky růže byla i chuť tramínu, který navzdory obsahu cukru nepůsobil extrémně přeslazeně. Na degustaci se zajímavě jevilo Neuburské 2011 pozdní sběr (Znojmo - Kraví hora; 9,7 g; 5,8 g; 13,5 %) s překvapivou vůní rynglí a kompotovaných hrušek. Doma jsem už z něj tak nadšený nebyl, ovocnost se trochu vytratila a jinak odrůdová kouřovinka ve vůni sem nepasovala a víno působilo podivně na rozhraní ovocnosti a kořenitosti. Chardonnay 2011 výběr z hroznů (Znojmo - Kraví hora; 38 g; 7,9 g; 13,5 %) názorně ukázalo, jak může vysoká kyselinka krásně neutralizovat vysoký cukr. Vůně přezrálého až kandovaného ovoce (ananas, papája) korespondovala se svěží ovocnou chutí, ale dochuť byla prakticky nulová. Fajn víno, ale nic vážnějšího k popíjení.

Aniž bych předem věděl, že bude v týdnu takový „šrumec", naplánoval jsem na středu doma malou neřízenou degustaci vinařství Miroslava Moravčíka. Zakoupili jsme několik lahví v internetovém obchodě, protože toto vinařství je v brněnských vinotékách k sehnání jen velmi stěží, a udělali průřez sortimentem ročníku 2011. Protože mí přátelé preferují především vína s vyšším zbytkovým cukrem, byla degustace zaměřená na vína polosladká, kterých toto vinařství produkuje drtivou většinu. Vinařství založeno v roce 1997 má celkovou kapacitu 75 000 lahví, aktuálně jich produkuje ale méně (zřejmě kolem 40 000, ale nevím, jak starý je tento údaj ze stránek wineofczechrepublic.cz). Hrozny jsou vlastní, pochází ze dvou tratí Horních Věstonic - Pod Martinkou a Pod Děvínem. Ještě před třemi lety jsem byl z jejich vín poněkud na rozpacích, nechyběl jim sice „oblíbený" cukr, zároveň ale měla problém s velkým nedostatkem kyselinek, jejichž hodnota se pohybovala zpravidla pod 6 g/l a nedokázala zbytkovému cukru sekundovat.

V ročníku 2011 to už je o něčem jiném, vínům nechybí svěžest a většinou nepůsobí unaveně. Z jinak celkem průměrné produkce pro mě vyčnívala tři vína. Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr (Horní Věstonice - Pod Martinkou; 29,5 g cukru; 7,7 g kyselin; 12 % alkoholu) jsem intenzivně sledoval po celý rok a krásně se vyvíjel. Od čistě ovocných tónů zelených jablíček (téměř oxidativních) a hrušek, přes meruňkové až k současným lehce medovým a lipovým. Šťavnaté, výborně pitelné. Myslím, že bude ještě pěkně zrát. Tradiční výkladní skříní vinařství je Ryzlink vlašský, který dělají i ve vyšších přívlastcích (výběry z bobulí, dle ročníku cibéby či ledová vína). Ročník 2011 v pozdním sběru (Horní Věstonice - Pod Martinkou; 22,4 g; 6,8 g; 12 %) se prezentoval až neuvěřitelně silnou vůní plnou květin. I v chuti pak překvapil výraznou aromatikou lučních květin, trocha jablíčkové slupky a minerality v závěru. No a můj vítěz Neuburské 2011 výběr z hroznů (Horní Věstonice - Pod Děvínem; 33,6 g; 7,4 g; 12,5 %) s nádhernými odrůdovými projevy lesního medu, citrusů s trochu výraznějším, ale šarmantním alkoholem. I do archivu to bude určitě výborná záležitost.

Degustační týden zakončila čtvrteční řízená degustace vinařství Moravíno Valtice ve Vinné galerii v brněnských Lužánkách. Až na jednu výjimku suchá a polosuchá vína byla pěkným průřezem jejich produkce, která se vyznačuje výbornou vyvážeností cukrů a kyselin a velmi čistým odrůdovým projevem. Produkci tvoří 300 000 lahví pouze přívlastkových vín a tuto se jim prý každoročně daří vyprodat tuzemským zákazníkům. Největšími odběrateli jsou pak pražské gastro zařízení a vinotéky. Musím říct, že mě produkce Moravína opravdu baví a kdysi jsem se i díky nim naučil více pít suchá a dokonce i červená vína. Ta nechávají zrát v barikových i velkých dubových sudech, bariky ale mají jen velmi jemné, mnohdy téměř neznatelné.

Mezi bílými víny bylo skvělou ukázkou u nás zatím ne moc frekventované výborné práce se směskami Grand Cuvée bílé 2011 pozdní sběr (7 g cukru; 6,1 g kyselin; 14 % alkoholu), letos namíchané z Ryzlinku rýnského a Rulandského šedého. Moravíno má s cuvée každoročně úspěchy, ačkoliv každý rok používá jiných odrůd (jak v červené, tak bílé verzi). Cuvée se zceluje až z hotových vín. Paradoxně se letos toto cuvée neprobojovalo ani například do Salonu vín, ale zaujalo mě více než ročníky minulé. Je to velmi živé a příjemné gastro víno s lehce nasládlou vůní květin a peckového ovoce. V chuti je příjemně lehce aromatické s delší dochutí lipového medu. Tradičně vlajkovou lodí tohoto vinařství je Sauvignon 2011 výběr z hroznů (Valtice - Jižní svahy; 7 g; 7,3 g; 13 %). Moravíno se Sauvignonem v pozdním sběru vyhrálo šampiona na loňských Valtických vinných trzích a „nastřelilo" na něj ve srovnání s obvyklým portfoliem enormně vysokou cenu nad 300,- Kč. Nevím, zda to byla jen velmi omezená šarže, unikátní víno nebo je o šampiony tak obrovský zájem, ale myslím, že i výběr z hroznů uspokojí milovníky příjemných aromatických sauvignonů. Vůně bělomasé broskve, trocha květu černého bezu. V chuti velmi lehce ovocné a citrusové, zároveň lehce pikantní s tóny bílé papriky. Moc dobře v Moravínu umí i Sylvánské zelené 2011 výběr z hroznů (Mikulov - Pod Valtickou; 9 g; 6,5 g; 13 %) s trochu mnohovrstevnatou vůní květinovo-kořenitou, až později vystupují i ovocné tóny broskví. V chuti je o to aromatičtější, až do sauvignonu, s tóny broskve, citrusů a ananasu. I přes konkurenci aktuálního šampiona Salonu vín 2013 Svatovavřineckého 2011 pozdní sběr barrique u mne mezi červenými víny zvítězilo Grand Cuvée Cabernet Sauvignon + Frankovka 2011 výběr z hroznů (2,5 g; 5,6 g; 13,5 %) s lehkými tóny mléčné čokolády ve vůni a ovocným projevem zakončeným sladšími taniny. Třísla jsou malinko výraznější, ale nijak neruší.

Já myslím, že to bylo „to nejlepší nakonec", ale všechna tři vinařství mají zákazníkům určitě co nabídnout.

Počet příspěvků v diskuzi: 2  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5055x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5